Je mi za něj (Kalouska) trochu ouzko

Pokud někdo změní lidem podmínky, změní se chování lidí. Tam kde je akce, je i reakce. Takže pokud pan Kalousek změní v čase pravidla pro důchodce, tak důchodci, kteří jsou aktivní a také třeba pracují, začnou hledat, jak se s těmito změnami vypořádat.

Pravda, neplatí toto pro všechny a jsou výjimky potvrzující pravidla, kdy jsou lidé, kteří se například nepoučí ze svých chyb, nebo nezmění chování, když se změní jejich podmínky. Pan Kalousek řekl, že neví, co je vede k jejich jednání, ale že za to zaplatí. Tedy, pokud bych já měl pocit, že mě chce někdo účelově oškubat, či zdanit nadvakrát, taky bych asi hledal, jak z toho ven.

I když dělal občas různé pošetilosti, či zvláštní rozhodnutí, myslím si, že pan Kalousek je člověk chytrý a vzdělaný. Přečetl jsem si, že je dobrý ekonom a rád tomu věřím. Je možné a já bych řekl i pravděpodobné, že k takovému zvedání daní se rozhodl z jiných než ekonomických důvodů, a že se k tomu nerozhodoval sám.

Jenže nevěřím, že neví, že u daní neplatí přímá úměra. Myslím tím, že pokud se daně zvednou o deset procent, že se vybere o deset procent více ve výsledku. Příliš vysoké daně začínají být totiž kontraproduktivní a může to jít až tak daleko, že se nevybere více o žádné procento, ale o několik méně. Představuji si, že budu mít prodejnu a rozhodnu se příští rok utržit třikrát tolik na lžících a udělám to tak, že ty stejné lžíce třikrát zdražím. Kterýpak pošetilec si pak asi koupí ode mne nějakou lžíci?

Také výrok, že lidé málo kupují a následné zvýšení daní k sobě jaksi nepasuje, může to mít za následek, že lidé budou kupovat ještě méně, protože budou mít pocit, že už jinde platí moc a nezbývá jim na útratu. Navíc se to může projevit na vyšších cenách služeb i produktů, což opět nemusí v lidech probudit touhu více kupovat a utrácet.

Náhlá změna u důchodců a jejich daní, či odpisu daní, se projevila mnoho žádostmi o pozastavení výplaty důchodů. Přijetí těchto žádostí někdo musí zpracovat a to se bude platit z daní. Také ministerstvo financí upozorňuje, že žádosti budou jednotlivě posuzovány a to se bude platit také z daní. A konečné slovo bude mít finanční úřad, který opět jednotlivě posoudí, jestli bude sleva na dani uznána a tento proces se také zaplatí z daní. Pak tu bude ještě vyhodnocování, jestli není možné udělit nějakou pokutu a jestli někdo neodvedl nesprávně snížené daně a daňová správa bude prověřovat, jak dlouho a kdy kdo pobíral důchod. A z čeho se toto zaplatí? Nuže, řekl bych, že taktéž z daní.

Takže jak pan Kalousek předpovídá, důchodcům to jen tak neprojde, ale všechen ten humbuk zaplatí plátci daní. Takže to neprojde nikomu a všichni zaplatí. Kdo chce moc, nemá nic? Platí to? A co stát? Zbude mu více či méně? Určitě na tom ale vydělal novinář, který vybral tu správnou větu a i mě vyprovokoval k reakci a napsání tohoto blog.

No a to je prozatím asi tak všechno

Autor: Lukáš Štika | pátek 4.1.2013 8:43 | karma článku: 25,55 | přečteno: 1205x
  • Další články autora

Lukáš Štika

Husák a Tymošenkov

23.2.2014 v 18:16 | Karma: 20,28

Lukáš Štika

Křivolaké jazyky

18.2.2014 v 23:02 | Karma: 4,51

Lukáš Štika

Anglické pocity

4.2.2014 v 10:09 | Karma: 11,06

Lukáš Štika

Když pravá jede doleva

2.2.2014 v 10:50 | Karma: 10,61

Lukáš Štika

Líná huba...?

18.8.2013 v 8:30 | Karma: 7,69