Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vlak nebo loď? Aneb o projektech sporných, drahých a nepotřebných.

V pátečním vydání MF Dnes mne zaujal článek na téma jak zlevnit stavbu dálnic. Vít Bárta již nechce okázalé třípatrové křižovatky amerického střihu a má se prý posuzovat i potřebnost jednotlivých projektů. Této ministrovy snahy si cením a velmi se zasazuji o to, aby byl podobný postup aplikován i na železnici a ostatní druhy dopravy. Protože něco vím o problematice železniční dopravy, podělím se o pár postřehů, které pokládám za velmi důležité.

Pěkným případem jak usypat obrovské sumy peněz do zcela nepotřebných projektů, je tak zvané „zvedání“ mostů na Labi a jedna konkrétní kauza. Čelákovicemi prochází poměrně významná železniční trať, která po starém příhradovém mostě překonává řeku Labe. Dle výše zmíněného plánu pro lepší podmínky říční plavby je jakékoliv zachování současného mostu nepřípustné. Prostě buďto stavitelé zvýší jeho niveletu a nebo zůstane v té současné, ale bude zvedací... První alternativa v praxi (kromě vysokých nákladů) naráží na nesouhlas místních. Bylo by nutné navýšit násep v přilehlých úsecích městské zástavby. A druhá varianta? Neumím si představit „nadšené“ výrazy cestujících v přeplněném příměstském vlaku, kdybychom jim sdělili že se nejméně půl hodiny dál nepojede - musí totiž proplout loď! Navíc se nacházíme v situaci, kdy je daný úsek trati obsazen hustou příměstskou a dálkovou dopravou, k čemuž je dobré připočítat ještě dopravu nákladní a případné odklony... Kdo by tedy měl dostat přednost? Rejdař a nebo železnice? Loď kontejnerů nebo tisíce lidí využívajících příměstskou železnici a dálkové rychlíky? Jak se připravit na rejdaře, který bude žádat odškodné za „ušlé zisky“ v důsledku čekání, dáme – li přednost železnici? Otázky se hromadí...

Na mysl se vkrádá ještě jeden problém: Když ponecháme požadavek na vyšší plavební výšku, může se uskutečnit následující scénář: 1.) Zvednutí náspu a tím i nivelety mostu zablokují (a právem) místní občané. 2.) Zvedací most bude příliš drahý (vždyť ten v Kolíně stál 1,3 mld. Kč) a v rozpočtu na něj nebudou peníze. 3.) Prostá výměna stávajícího mostu nepřipadá v úvahu protože nesplní plavební výšku. 4.) Rekonstrukce stávajícího starého mostu se nevyplatí, neustále totiž počítáme s jeho „brzkou“ náhradou. Výsledek? Pokud někdo nedostane rozum a nezruší požadavek rejdařů, tak se stávající most jednou rozpadne! Nejdříve přes něj bude zavedena pomalá jízda, potom ještě pomalejší a nakonec celou trať můžeme v klidu zavřít.....

Jisté tedy je, že se jedná o stavbu nejenom pěkně drahou ale navíc i vysoce konfliktní. Ani jedna varianta vyhovující plavební výšce není dobře. Navíc si dovolím poměrně kacířskou myšlenku: Proč vlastně podporujeme lodní dopravu po Labi? Co je na ní tak společensky přínosného či ekologického? Když pominu argument typu „že převezme část zboží přepravovaného po silnici“ :-) ,vychází mi jediné – bude vozit kontejnery a hromadné substráty. To však už dnes, a mnohem lépe umí vlak. Železniční infrastruktura již stojí a navíc nebudeme muset neustále hrabat do říčního dna, zvedat mosty a stavět jezy u Děčína, či lamentovat nad tím že je vody hodně a nebo naopak málo.

Pevně tedy doufám, že „krize“ neočistí jenom dálnice od třípatrových křižovatek, ale obecně i společnost jako celek od naprosto zbytečných projektů. Těch v nichž se za hodně našich peněz plodí veliké konflikty a mají téměř nulový přínos pro obyvatele této země...

Autor: Martin Stiebitz | neděle 30.1.2011 10:51 | karma článku: 12,87 | přečteno: 816x
  • Další články autora

Martin Stiebitz

Vysoké školy a normalizační "zombie" na ministerstvu školství

V denním tisku se dozvídám informaci o protestu studentů Karlovy univerzity proti chystanému zákonu o vysokých školách. Odhlédněme od banálních, bulvárně laděných frází některých médií s jejich tendencí zjednodušovat celou problematiku na školné či obecné remcání proti „zdražování“, a podívejme se na celou věc z širšího hlediska.

25.1.2012 v 8:43 | Karma: 18,52 | Přečteno: 663x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Putine, mazej zpátky na východ!

Karel Schwarzenberg svým gestem, kdy si na kabát připevnil placku s recesistickým nápisem odkazujícím ruského premiéra zpět do mezí člověka, nikoliv boha, naznačuje velmi důležitou, ne příliš veřejně diskutovanou věc.

17.12.2011 v 8:00 | Karma: 20,03 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Herní automat jménem Česko

Jdete takhle v době polední městem a pomalu začínáte pociťovat onen všem důvěrně známý tělesný pocit jménem hlad. Rozhodnete se tedy vyhovět své živočišné potřebě a začnete koutkem oka pošilhávat po nějaké restauraci. V duchu se vám živě vykreslí řízek s bramborem včetně vůní, tvarů, chutí a oroseného půllitru piva, kdoví z jakých hlubin paměti se najednou tak zhmotnil. S přibývajícími ulicemi a ušlými kroky začíná být pošilhávání naléhavější a postupně se změní v zoufalé hledání, mohutně doprovázené kručením v břiše....

29.10.2011 v 8:30 | Karma: 38,38 | Přečteno: 3541x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

My a ZOO v Praze během 80 let společného vývoje.

Pražská ZOO zítra oslaví 80. výročí svého založení. Pročítám novinový sloupek, první byli vlci, tygři a nosorožci. Psal se rok 1931 a bylo stejně nádherné a teplé „babí“ léto, jako je dnes.

28.9.2011 v 8:00 | Karma: 18,65 | Přečteno: 1474x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Nepokoje na Šluknovsku s.r.o.

V severočeském Šluknovském výběžku se rozhořely nepokoje s rasovým podtextem. Chystají se policejní manévry, premiér Nečas umožnil policii nasadit neomezené množství posil.

27.8.2011 v 8:06 | Karma: 36,29 | Přečteno: 6793x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2717x
Martin Stiebitz

Seznam rubrik