Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Herní automat jménem Česko

Jdete takhle v době polední městem a pomalu začínáte pociťovat onen všem důvěrně známý tělesný pocit jménem hlad. Rozhodnete se tedy vyhovět své živočišné potřebě a začnete koutkem oka pošilhávat po nějaké restauraci. V duchu se vám živě vykreslí řízek s bramborem včetně vůní, tvarů, chutí a oroseného půllitru piva, kdoví z jakých hlubin paměti se najednou tak zhmotnil. S přibývajícími ulicemi a ušlými kroky začíná být pošilhávání naléhavější a postupně se změní v zoufalé hledání, mohutně doprovázené kručením v břiše....

Proč takové drama s obědem? Je to jednoduché, prošel jste už pěkných pár ulic a kromě luxusní hotelové restaurace a asijského bistra „na stojáka“ jste narazil akorát na sedm heren! Nakonec si koupíte v trafice bagetu a na lavičce opodál ve společnosti holubů přemýšlíte...Kde to vlastně žiju? Pro koho je tedy tohle město, když ne pro obyčejné lidi co se chtějí najíst?

Příběh o marném hledání slušné, ale ne drahé a luxusní restaurace je sice trochu nadsazen, avšak má reálný kořen. Kolikrát procházíte ulicemi a najednou něco potřebujete, potraviny, drogerii, papírnictví, zámečníka... Po notné chvíli tápavého hledání možná své naleznete, ale vězte, že jako gembler a hráč máte naději téměř u každého druhého baráku. Vypadá to, že Česká Republika takové lidi hýčká, rozmazluje, vydržuje a snad i generuje. Zastánci neregulovaného trhu jistě namítnou, že prostě jenom nabídka kopíruje poptávku. Vtírá se však myšlenka, že kdyby to takto fungovalo, bude po našich městech heren pár a hospody dále zůstanou především hospodami. Pokud si však někdo naivně myslí, že české Las Vegas vzniklo jenom tak volným trhem, že jej uživí sami hráči a gembleři, hluboce se mýlí. Ne trh, ale politika našeho státu umožňuje existenci kasína jménem Česká Republika. Zůstává trestně benevolentní vůči praní špinavých peněz z nejrůznějších zlodějin a podvodů maskujíc svůj podplacený souhlas tlacháním o penězích na dobročinnost. Z jiných než mafiánských zdrojů by takové množství heren těžko přežilo a opět se nabízí známé přísloví, že určitým lidem nesmrdí žádné peníze.

Docela by mě zajímalo, kolik procent lidí v naší zemi si tento stav přeje. Komu vyhovuje sociálně patologické chování ať už mafiánského pozadí heren a jeho propletenec s politikou, nebo gemblerství, drogy, vandalismus a násilí? Nyní se naše politická scéna baví o tom, kam peníze ze zdanění hazardu půjdou a kdo o tom bude rozhodovat. To že převažuje „klika“ těch kteří prosazují volnější ruku majitelů heren jenom ukazuje naší politiku ve skutečném světle.

Postoupíme – li o level výše, klademe si už hlubší otázku, zda vůbec tolik heren a všechno s tím spojené chceme? Sem, zdá se, naši politici ještě nedospěli. Chceme dětská hřiště financovaná z hazardu? K čemu nám jsou nové prolézačky, když se bojíme pustit na ně děti samotné bez dozoru? Kolik z nás by bylo nadšených, že naše děti chodí do sportovního klubu financovaného mafiánem podporujícím kriminalitu ve městě? Opravdu nás ty tři „veřejně prospěšné“ miliardy ze zdaněného hazardu ve skutečnosti nestojí  násobně víc v nákladech na léčbu závislých, sanaci kriminality, vandalství, noční jízdy střelců „ruských rulet“, ztrátu pocitu bezpečí?

Věřím, že většina z nás si herny a vše s tím spojené opravdu nepřeje. Proto je nutné vyvíjet neustálý tlak na námi zvolené zastupitele, nenechat zapadnout náš hlas, neskočit na medové řeči o veřejné prospěšnosti. Hlas těch, kteří se stydí za to, že po ulicích všude blikají nápisy „Nonstop herna bar“, „Jackpot“ , „Casino u Rváče“ apod. musí dát slušně, ale důrazně najevo svůj názor.

Bude – li vám tedy někdy kručet v břiše a při pomyšlení na hospodu narazíte nejdříve na pět heren, vzpomeňte si na tento článek a vězte, že ve zděšení z našeho veřejného prostoru nejste sami. Pojďme o tom diskutovat, tlačme na naše politiky, jen tak se věci zlepší.

Autor: Martin Stiebitz | sobota 29.10.2011 8:30 | karma článku: 38,38 | přečteno: 3541x
  • Další články autora

Martin Stiebitz

Vysoké školy a normalizační "zombie" na ministerstvu školství

V denním tisku se dozvídám informaci o protestu studentů Karlovy univerzity proti chystanému zákonu o vysokých školách. Odhlédněme od banálních, bulvárně laděných frází některých médií s jejich tendencí zjednodušovat celou problematiku na školné či obecné remcání proti „zdražování“, a podívejme se na celou věc z širšího hlediska.

25.1.2012 v 8:43 | Karma: 18,52 | Přečteno: 663x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Putine, mazej zpátky na východ!

Karel Schwarzenberg svým gestem, kdy si na kabát připevnil placku s recesistickým nápisem odkazujícím ruského premiéra zpět do mezí člověka, nikoliv boha, naznačuje velmi důležitou, ne příliš veřejně diskutovanou věc.

17.12.2011 v 8:00 | Karma: 20,03 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

My a ZOO v Praze během 80 let společného vývoje.

Pražská ZOO zítra oslaví 80. výročí svého založení. Pročítám novinový sloupek, první byli vlci, tygři a nosorožci. Psal se rok 1931 a bylo stejně nádherné a teplé „babí“ léto, jako je dnes.

28.9.2011 v 8:00 | Karma: 18,65 | Přečteno: 1474x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Nepokoje na Šluknovsku s.r.o.

V severočeském Šluknovském výběžku se rozhořely nepokoje s rasovým podtextem. Chystají se policejní manévry, premiér Nečas umožnil policii nasadit neomezené množství posil.

27.8.2011 v 8:06 | Karma: 36,29 | Přečteno: 6793x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Pět strašidel Evropy.

Evropou obchází několik přízraků, tedy strašidel, která více méně nepozorovaně, v nejrůznějších aliancích a stranou hlavního mediálního zájmu vstupují do našich životů a berou nám radost z budoucnosti. Tušíme je spíše intuitivně, než že by o nich informovaly mainstreamové mediální kanály. Mnoho sociologů se shodne na tom, že žijeme v době, kterou profesor a teolog Tomáš Halík nazval „postoptimistickou“. Říkají tomu také postmoderna, tekutá modernita, globální informační věk, společnost nevolnosti....

21.6.2011 v 15:05 | Karma: 13,29 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2717x
Martin Stiebitz

Seznam rubrik