Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepokoje na Šluknovsku s.r.o.

V severočeském Šluknovském výběžku se rozhořely nepokoje s rasovým podtextem. Chystají se policejní manévry, premiér Nečas umožnil policii nasadit neomezené množství posil.

Hodně je psáno o vyhrocující se situaci, o problematických občanech, kteří se do místních sudet v poslední době hrnou po tisících, o konfliktech. Všechna možná média popisují vzájemné půtky tu těch, tu oněch, doplněné o hrůzu nahánějící silácká hesla obou vypolarizovaných stran konfliktu. Trochu stranou heslovitých bulvárních titulků už zůstávají chudáci místní starousedlíci a jak už to tak bývá, i jedna z důležitých příčin konfliktu.

Již delší dobu se mluví o praxi jistých realitních kanceláří, které v pohraničí skupují levné nemovitosti, aby do nich obratem ruky mohli přesídlit nepohodlné nájemníky z lukrativních míst. Duch maximalizace zisků a minimalizace ztrát velí se těchto nájemníků zbavit vystěhováním do jakési ubikace v sudetech a uvolněné nemovitosti poté patřičně ku svému osobnímu prospěchu zhodnotit...

V syrové nahotě zde v praxi vidíme kam také může vést byznys bez zábran. Na celém případu lze krásně demonstrovat onu tiše a v celospolečenském konsensu přijímanou privatizaci zisků a socializaci ztrát. Realitka vydělá, státe ty se postarej jak umíš. Nebo také jinými slovy – po nás potopa. Při pohledu na situaci Šluknova či Rumburku se do našich liberálních myslí musí vkrádat nechtěná otázka, zda opravdu platí ono „Když všichni sledují svůj osobní prospěch,  vede to k prosperitě celku“... Zde jsou nezamýšlené důsledky nezodpovědného a pouze svůj prospěch sledujícího byznysu myslím velmi zřetelné.

Přední sociologové, terénní pracovníci ale i urbanisté a lidé zabývající se organismem města se jednohlasně shodnou na problému ghett. Tedy čtvrtí či jejich částí obývaných pouze jedním, zejména sociálně, ale i etnicky vymezeným obyvatelstvem. Ve velkém to můžeme vidět například ve Francii nebo docela nedávno v Londýně. Tamní sídliště byla stavěná jako levné „sociální“ bydlení a dnes vidíme důsledky. Podobně, sestěhujeme – li sociálně problematické občany, žijící původně na různých místech, do jednoho paneláku v pohraničí, nemůže to dopadnout dobře. To je právě kořen problému Šluknova a dalších měst.

Pozornost společnosti by se však měla, kromě zajištění pořádku a dodržování zákonů, také obrátit směrem k oněm podnikatelským vykukům. Spravedlivým trestem by bylo, nechat zmíněné realitky zaplatit veškeré náklady na policejními manévry a vícenáklady na střežení bezpečnosti. Dále také náklady spojené s růstem vandalismu, krádeží, násilností... A v neposlední řadě také zaplatit kvalitní sociální pracovníky, pedagogy a specialisty, kteří zajistí alespoň nějakou integraci...

Nicméně největším trestem pro ony realitky by bylo jakési NE každého z nás podobnému sebezahleděnému stylu podnikání, tak aby měli na hlavě „z ostudy pytel.s.r.o.“.

Autor: Martin Stiebitz | sobota 27.8.2011 8:06 | karma článku: 36,29 | přečteno: 6793x
  • Další články autora

Martin Stiebitz

Vysoké školy a normalizační "zombie" na ministerstvu školství

V denním tisku se dozvídám informaci o protestu studentů Karlovy univerzity proti chystanému zákonu o vysokých školách. Odhlédněme od banálních, bulvárně laděných frází některých médií s jejich tendencí zjednodušovat celou problematiku na školné či obecné remcání proti „zdražování“, a podívejme se na celou věc z širšího hlediska.

25.1.2012 v 8:43 | Karma: 18,52 | Přečteno: 663x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Putine, mazej zpátky na východ!

Karel Schwarzenberg svým gestem, kdy si na kabát připevnil placku s recesistickým nápisem odkazujícím ruského premiéra zpět do mezí člověka, nikoliv boha, naznačuje velmi důležitou, ne příliš veřejně diskutovanou věc.

17.12.2011 v 8:00 | Karma: 20,03 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Herní automat jménem Česko

Jdete takhle v době polední městem a pomalu začínáte pociťovat onen všem důvěrně známý tělesný pocit jménem hlad. Rozhodnete se tedy vyhovět své živočišné potřebě a začnete koutkem oka pošilhávat po nějaké restauraci. V duchu se vám živě vykreslí řízek s bramborem včetně vůní, tvarů, chutí a oroseného půllitru piva, kdoví z jakých hlubin paměti se najednou tak zhmotnil. S přibývajícími ulicemi a ušlými kroky začíná být pošilhávání naléhavější a postupně se změní v zoufalé hledání, mohutně doprovázené kručením v břiše....

29.10.2011 v 8:30 | Karma: 38,38 | Přečteno: 3541x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

My a ZOO v Praze během 80 let společného vývoje.

Pražská ZOO zítra oslaví 80. výročí svého založení. Pročítám novinový sloupek, první byli vlci, tygři a nosorožci. Psal se rok 1931 a bylo stejně nádherné a teplé „babí“ léto, jako je dnes.

28.9.2011 v 8:00 | Karma: 18,65 | Přečteno: 1474x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Pět strašidel Evropy.

Evropou obchází několik přízraků, tedy strašidel, která více méně nepozorovaně, v nejrůznějších aliancích a stranou hlavního mediálního zájmu vstupují do našich životů a berou nám radost z budoucnosti. Tušíme je spíše intuitivně, než že by o nich informovaly mainstreamové mediální kanály. Mnoho sociologů se shodne na tom, že žijeme v době, kterou profesor a teolog Tomáš Halík nazval „postoptimistickou“. Říkají tomu také postmoderna, tekutá modernita, globální informační věk, společnost nevolnosti....

21.6.2011 v 15:05 | Karma: 13,29 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2717x
Martin Stiebitz

Seznam rubrik