Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Protihlukové stěny, normotvůrci a můj hlučný názor

„Karlíku, tam co je za oknem ta šedivá zeď, nachází se hrad Karlštejn“, zaslechne náhodný cestující úryvek rozhovoru dědečka se svým vnukem v osobním vlaku mezi Prahou a Berounem, někdy řekněme kolem roku 2020.

V dnešním vydání MF DNES jsem narazil na téma, které mě zajímá už několik let. A sice téma protihlukových zdí u železničních tratí. Věc nadmíru kontroverzní, věc vrhající jasné světlo na problematiku a rozpory dnešní evropské společnosti. Věc ukazující v celé nahotě  pitomost mechanicky nařízených norem, které všude měří stejným metrem a všechno hážou do jednoho pytle. Věc která ukazuje, jak lze  dobře míněnými snahami o ochranu životního prostředí napomoci naopak jeho zhoršení.

Jako ilustrační příklad uvedu problematiku již v úvodníku zmíněné trati Praha – Beroun. Ta je hodně důležitá jak pro dálkovou, tak hlavně pro příměstskou dopravu. V dnešní době je ovšem na hranici své kapacity a co víc, veškeré její technické zařízení  je „na“ či „za“ hranicí rozpadu.

Tím se dostávám k jádru vlastního problému, o kterém chci mluvit: Pokud chceme tuto trať udržet v provozu, je nanejvýš nutná její generální rekonstrukce. Protože je úsek součástí 3.tranzitního koridoru, říkáme této generální rekonstrukci „optimalizace“. No a součástí každé optimalizace je povinnost vybudovat protihluková opatření dle platných norem...

A jsme doma! U trati v takto tristním technickém stavu  a v hustě zastavěném příměstském území, připadají dle současné legislativy v úvahu jenom dvě možnosti. První možností je optimalizace zahrnující výstavbu cca 40 (!) km protihlukových zdí, druhou pak flikování současného stavu a postupný rozpad....

Pokud zvolíme optimalizaci s rozsahem protihlukových zdí podle dnešní normy, pak nás tato „protihluková sranda“ bude stát zhruba třetinu nákladů celé stavby! Při nákladech cca 4 miliardy Kč to dělá neuvěřitelných 1,3 miliardy...Vynaložená částka potom cestujícím zajistí pohled do betonu, obcím rozdělení připomínající západní a východní Berlín,  obyvatelstvu dva nesmiřitelné tábory zastánců a odpůrců, a státu další starost na "hrbu" při sporech o údržbu.

1,3 miliardy je přesně ta částka, která může být oním pomyslným kamenem na misce vah, jež velmi potřebnou a naléhavou obnovu trati odstaví na hodně zarostlou a rezavou vedlejší kolej. Automaticky pak nastoupí „flikovací“ varianta, kdy budeme trať držet ve stavu jakési klinické smrti. A pokud se peníze na optimalizaci najdou? Pak stavbu zablokují obce, které nechtějí být rozděleny třímetrovou betonovou zdí.

Kudy z této šlamastyky ó vznešení normotvůrci? Proč jste házeli do jednoho „normopytle“ novostavby dálnic či vysokorychlostních tratí s optimalizací trati ve stávající trase?

Chtěli jste zlepšovat životní prostředí, ale svým nešťastně definovaným limitem nakonec vyženete většinu lidí z vlaků do aut v důsledku špatně fungující a zastaralé železniční infrastuktury. To že je ekologické, to že sníží hluk a exhalace? A přispěje k lepšímu životnímu prostředí?

U novostaveb by člověk přísné hlukové limity pochopil, ale u stávající trati? To je, jako bychom na přísných limitech trvali i při pokládce nové vozovky na stávající silnici I. třídy!

Doufejme, že se najde nějaké přijatelné řešení, tak aby bylo možné trať optimalizovat bez těch 40 kilometrů betonových zdí. Aby v roce 2020 nemusel dědeček svému vnukovi během kolony v autě cestou na Karlštejn vysvětlovat co to byly vlaky a že se s nimi prima jezdilo....

Autor: Martin Stiebitz | úterý 7.6.2011 15:45 | karma článku: 12,86 | přečteno: 875x
  • Další články autora

Martin Stiebitz

Vysoké školy a normalizační "zombie" na ministerstvu školství

V denním tisku se dozvídám informaci o protestu studentů Karlovy univerzity proti chystanému zákonu o vysokých školách. Odhlédněme od banálních, bulvárně laděných frází některých médií s jejich tendencí zjednodušovat celou problematiku na školné či obecné remcání proti „zdražování“, a podívejme se na celou věc z širšího hlediska.

25.1.2012 v 8:43 | Karma: 18,52 | Přečteno: 663x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Putine, mazej zpátky na východ!

Karel Schwarzenberg svým gestem, kdy si na kabát připevnil placku s recesistickým nápisem odkazujícím ruského premiéra zpět do mezí člověka, nikoliv boha, naznačuje velmi důležitou, ne příliš veřejně diskutovanou věc.

17.12.2011 v 8:00 | Karma: 20,03 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Herní automat jménem Česko

Jdete takhle v době polední městem a pomalu začínáte pociťovat onen všem důvěrně známý tělesný pocit jménem hlad. Rozhodnete se tedy vyhovět své živočišné potřebě a začnete koutkem oka pošilhávat po nějaké restauraci. V duchu se vám živě vykreslí řízek s bramborem včetně vůní, tvarů, chutí a oroseného půllitru piva, kdoví z jakých hlubin paměti se najednou tak zhmotnil. S přibývajícími ulicemi a ušlými kroky začíná být pošilhávání naléhavější a postupně se změní v zoufalé hledání, mohutně doprovázené kručením v břiše....

29.10.2011 v 8:30 | Karma: 38,38 | Přečteno: 3541x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

My a ZOO v Praze během 80 let společného vývoje.

Pražská ZOO zítra oslaví 80. výročí svého založení. Pročítám novinový sloupek, první byli vlci, tygři a nosorožci. Psal se rok 1931 a bylo stejně nádherné a teplé „babí“ léto, jako je dnes.

28.9.2011 v 8:00 | Karma: 18,65 | Přečteno: 1474x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Nepokoje na Šluknovsku s.r.o.

V severočeském Šluknovském výběžku se rozhořely nepokoje s rasovým podtextem. Chystají se policejní manévry, premiér Nečas umožnil policii nasadit neomezené množství posil.

27.8.2011 v 8:06 | Karma: 36,29 | Přečteno: 6793x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2717x
Martin Stiebitz

Seznam rubrik