Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Propouštíme vás, jste o 3 – 4 vteřiny pomalejší než automat!

Představte si, že jednou takhle přijdete do práce a tam vám sdělí, že litují, ale musí vás propustit, protože automat zvládne odbavit zákazníka v průměru o 3 – 4 vteřiny rychleji než vy! Prostě už nejste efektivní a objevilo se „nóvum“, které vás nahradí. Firma musí maximalizovat efektivitu, a i kdyby takto pragmaticky nechtěla uvažovat, mezinárodní hyperkonkurence jí k tomu donutí.

Stojíte na ulici a přemýšlíte, co je špatně, co se to se světem a společností stalo, proč zrovna vy... Avšak i přes osobní křivdu, kterou ztráta zaměstnání bezesporu je, i přesto že se cítíte sami v sobě skleslí a poražení, přesto že můžete cítit vlastní vinu (málo jsem se snažil/a, byl/a jsem málo pružný/á) přesto jste se bez zaměstnání neocitli zdaleka sami a vinu za ztrátu práce ani v nejmenším nenesete! Nejnověji mě v tomto názoru utvrdil článek v dnešní v MF DNES o rušení pokladních u společnosti Mc.Donald´s. Mají být nahrazeni efektivnějšími automaty s dotykovým displejem.

Jako bych slyšel stovky a tisíce různých okravatělých manažerů nejrůznějších podniků a provozoven říkat stejnou větu: „Jde o to, že je třeba  zvýšit efektivitu, což milý zaměstnanci račte  pochopit, a vaše budoucnost, to už není můj job“. Přičemž ukazují propouštěným lidem dveře vedoucí na ulici a na lavice pracovních úřadů...

Nejde mi o to za každou cenu kritizovat různé snahy o úspory. Jenom se spolu se sociologem Zigmundem Baumanem ptám co vlastně jednou budeme všichni dělat? Kde budeme pracovat? Jak bude vypadat naše společnost, budou – li výše zmíněné trendy pokračovat či dokonce narůstat na intenzitě?

Otázky jsou to legitimní, protože jejich reálnou tíži začínáme pociťovat ve velkém sami na sobě. Nejdříve nám jaksi mezi prsty protekly statisíce pracovních míst v průmyslu u dnes již neexistujících podniků. Říkávali jsme nevadí. Průmysl nahradí sektor služeb. Ale ouha! Pokladní najednou nahrazuje automat s „usměvavým“ displejem, místa u přepážky v bance jsou ohrožena zavedením e-bankingu, telekomunikační operátoři vyvážejí některá pracovní místa třeba do Indie.... Kde ve světle těchto faktů bereme jistotu, že zrovna sektor služeb zajistí lidem alespoň trochu jistou a stabilní práci? A když to tedy není ani průmysl, ani sektor služeb, co tedy?

Další ze sociologů - Ulrych Beck - se domnívá, že nám (kromě hrstky expertů pracujících pro korporace) reálně hrozí spíš přerozdělování nezaměstnanosti, než pracovních míst. V důsledku globalizace již věci jako politika zaměstnanosti či práva zaměstnanců přestávají být v režii národních států. Spíše nás čeká jakási šedá zóna kdesi mezi prací a neprací... Jakési Ani – Ani. Ani nezaměstnaný, ani jistá práce. Řadu z nás pravděpodobně čeká několik neplnohodnotných zaměstnání najednou se všemi sociálními důsledky pro celou společnost. Děti uvidíme jednou za týden (v lepším případě), o dovolené si necháme jenom zdát, častými hosty u nás budou obavy z budoucnosti a všudypřítomná vlezlá nejistota.... Však se zeptejte lidí, kteří dělají v montovnách a logistických centrech, v oněch škatulích u dálnic. Jistě vám o stabilním a kvalitním zaměstnání příliš vyprávět nebudou... A to ani nemluvím o tom, že pokud se v orloji zvaném „světový trh“ cosi hne, tak investoři zvednou kotvy a zůstanou po nich právě jenom ty prázdné škatule.

Takže nezbývá, než se připravit na dobu, kdy i nám okravatělý manažer sdělí: „Je mi líto, ale jste o 3 – 4 vteřiny na zákazníka pomalejší než automat!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Stiebitz | úterý 17.5.2011 15:20 | karma článku: 43,66 | přečteno: 17654x
  • Další články autora

Martin Stiebitz

Vysoké školy a normalizační "zombie" na ministerstvu školství

V denním tisku se dozvídám informaci o protestu studentů Karlovy univerzity proti chystanému zákonu o vysokých školách. Odhlédněme od banálních, bulvárně laděných frází některých médií s jejich tendencí zjednodušovat celou problematiku na školné či obecné remcání proti „zdražování“, a podívejme se na celou věc z širšího hlediska.

25.1.2012 v 8:43 | Karma: 18,52 | Přečteno: 663x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Putine, mazej zpátky na východ!

Karel Schwarzenberg svým gestem, kdy si na kabát připevnil placku s recesistickým nápisem odkazujícím ruského premiéra zpět do mezí člověka, nikoliv boha, naznačuje velmi důležitou, ne příliš veřejně diskutovanou věc.

17.12.2011 v 8:00 | Karma: 20,03 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Herní automat jménem Česko

Jdete takhle v době polední městem a pomalu začínáte pociťovat onen všem důvěrně známý tělesný pocit jménem hlad. Rozhodnete se tedy vyhovět své živočišné potřebě a začnete koutkem oka pošilhávat po nějaké restauraci. V duchu se vám živě vykreslí řízek s bramborem včetně vůní, tvarů, chutí a oroseného půllitru piva, kdoví z jakých hlubin paměti se najednou tak zhmotnil. S přibývajícími ulicemi a ušlými kroky začíná být pošilhávání naléhavější a postupně se změní v zoufalé hledání, mohutně doprovázené kručením v břiše....

29.10.2011 v 8:30 | Karma: 38,38 | Přečteno: 3541x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

My a ZOO v Praze během 80 let společného vývoje.

Pražská ZOO zítra oslaví 80. výročí svého založení. Pročítám novinový sloupek, první byli vlci, tygři a nosorožci. Psal se rok 1931 a bylo stejně nádherné a teplé „babí“ léto, jako je dnes.

28.9.2011 v 8:00 | Karma: 18,65 | Přečteno: 1474x | Diskuse| Společnost

Martin Stiebitz

Nepokoje na Šluknovsku s.r.o.

V severočeském Šluknovském výběžku se rozhořely nepokoje s rasovým podtextem. Chystají se policejní manévry, premiér Nečas umožnil policii nasadit neomezené množství posil.

27.8.2011 v 8:06 | Karma: 36,29 | Přečteno: 6793x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13,  aktualizováno  14:33

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Vláda kývla na program návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  14:31

Přímý přenos Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu schválila ve středu vláda. V první fázi by se...

Za mír demonstrujte s vašimi komunisty v Moskvě, sepsul Rouček Dostála

15. května 2024  14:25

Ve vysílání pořadu 360° CNN Prima News na téma Evropská unie a bezpečnost se pohádali kandidát za...

Dvěma pětinám rodičů nevadí děti trestat vařečkou či páskem, ukázal průzkum

15. května 2024  14:17

Bití dítěte vařečkou či páskem je nepřijatelné pro tři pětiny českých rodičů. Fackování za...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2717x
Martin Stiebitz

Seznam rubrik