Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nostalgie není strategie! Ruské radosti, pak jen starosti a ztráty

Jak tomu máme rozumět? Rusy dnes netrápí sankce? Velmoc v potížích versus vzpomínky na doby, kdy platilo „nas mnogo“.  Proč chtělo Rusko Krym? Očekávání budoucího vývoje Rusko vs. Ukrajina a vývoj mezinárodní situace. Potvrdí se tyto úvahy?  

Postupem času přestávám celému příběhu Rusko versus Ukrajina, potažmo celý demokratický svět, rozumět.

Mé nepochopení může být způsobeno příliš racionálním náhledem na problém, který obvykle nekoresponduje s východoslovanskou emotivní mentalitou, stejně tak i s limitovanou informovaností ruského obyvatelstva.   

Přesto jsem si dovolil tuto úvahu. Potvrdí ji realita příštích pěti let?  

Rusy dnes netrápí sankce?

Dnes možná ne, ale na obzoru se Rusku rýsují velké komplikace. Ekonomicky úspěšné země jsou buď zeměmi ENERGIE, nebo zeměmi MYŠLENEK.

Rusko patří bezesporu  k energetickým velmocem. Boj o ceny ropy a zemního plynu se ovšem na trhu energií přiostřuje. To určitě pro Rusko není dobrá zpráva.

Evropa přestává být prokazatelně závislá pouze na ropovodu z Ruska a v případě vážnější politické konfrontace zaplatí v první fázi za ropu jistě více peněz.

Z dlouhodobějšího hlediska pak vyvstanou Rusům větší ztráty a  problémy. Není totiž žádným tajemstvím, že rozpad Sovětského svazu nebyl způsoben jeho „uzbrojením“, jak mylně přežívá v povědomí mnohých Reaganův bravurní tah. Příčina byla prostší – vláda USA přesvědčila nejsilnější arabské ropné producenty, aby dočasně snížily cenu ropy, což nalomená sovětská ekonomika už nepřežila. Nebudou mít brzy Rusové podobný problém se zemním plynem? Mohou si opravdu dovolit politickou destabilizaci Evropy á la Krym, Doněck apod., navzdory momentálním technologickým obtížím transferu „břidlice“ z USA do Evropy?

Celkově lze konstatovat, že Ruská ekonomika stagnuje. Žije z rabování nerostného bohatství země. Prognostici příštích dvaceti let mluví o prudkém ekonomickém rozvoji Mexika, Brazílie, Chile, Argentiny, nemluvě o Číně a Indii. O Rusku se v prognózách mlčí. Pro Rusko je životně důležité získat zahraniční investice, které ovšem bývají tradičně podmíněny zejména legislativní přízní dané země a její politickou stabilitou. Nedokážu si představit, že bude v nejbližší době někdo z USA / Evropy v Rusku investovat. S tím souvisí i ohrožení ruských investic v zahraničí. Pro příklad nemusím chodit daleko, Temelín. Není Putinovo umanutí vidinou Eurasijského svazu proti prosperitě země? 

Jinými slovy, z krátkodobého ekonomického hlediska je situace pro Evropu (USA) poněkud komplikovanější, ale z dlouhodobého, jestliže uspěje v Evropě (USA) – nebojím se říci idealismus a jednota koalice, tedy její morálka - prodělá ve velkém Rusko. Jiné trhy by sice mohly ruskou ropu a zemní plyn uvítat, ale zdaleka nejsou tak stabilizované a solventní jako ty evropské. První vlaštovka ve výši 20 mld. USD, formou výměny ropy za zboží, je už na světě. Ale kolik jich takových bude?

Velmoc v potížích versus vzpomínky na doby, kdy platilo „nas mnogo“ 

Proč si Rusové přidělávají problémy? Chybí jim dominance, pocit vítězství, cítí se zneuznáni? Asi ano. Kreml potřebuje dokázat světu a hlavně svým občanům, že není jen bezvýznamnou lokální velmocí. V Rusku se vsází na vnitropolitickou stabilitu. Popularita prezidenta Putina  v Rusku mimořádně stoupla oproti zahraničí, kde je vnímán jako samovládce a šachový hazardér.

V případě Krymu lze rozpoznat postup připomínající dávné časy pod taktovkou KGB, směšný propagandistický styl, jemuž se mohou obdivovat jen Putinovi věrní, nikdo jiný.

Proč chtěli obyvatelé Krymu do Ruské federace?

Rusky hovořícím obyvatelům na Krymu rozumím. Historicky, národnostně a jistě i kulturně náleží víc do Ruska než na Ukrajinu.

Rusko nabízí v porovnání s Ukrajinou vyšší důchody, příjmy obyvatel i lepší systém veřejného zdravotnictví. Volba je pochopitelná a zřejmá. Nepřekvapí ani přestup některých ukrajinských vojáků do armády Ruské federace, byť své tu sehrála i smíšená manželství.

Proč chtělo Rusko Krym?

Racionální úvahou dost dobře nechápu, proč si ruská vláda zadělává na příští komplikace. Nevyváží to ani vojensko - strategické důvody. Rusko mělo na Krymu velký ekonomický vliv i před tím. Nyní se změnily role, většina obyvatel je ruská, ale 30% jsou Ukrajinci a Tataři, a tak bude velmi zajímavé sledovat, jak se nová moc s touto situací vypořádá. Z ekonomického hlediska to připomíná situaci socialismu. Krym je málo produktivní, je ekonomickou zátěží, dokonce bez zdrojů vody, které proudí z jižních částí Ukrajiny. Nevzniká tu stejně jako dříve RVHP? K tomu musíme ještě přidat obrovské náklady na armádu.

Budoucí vývoj Ukrajina vs. Rusko?

Předně Ukrajinci jistě ekonomicky nad ztrátou Krymu nesmutní, na Krym se musí vše dovážet. Vadí jim stejně jako celému světu způsob nadřazeného jednání ze strany Ruska.

Včera proběhlo tiskem, že Ukrajina bude vymáhat u mezinárodních soudů odškodné za přírodní zdroje ve výši více jak 10 miliard dolarů. Ukrajina se zbavila pro ni zdlouhavých, stále se opakujících problémů. Otázkou zůstává pouze výše odstupného.

Netroufám si odhadnout, jak bude pokračovat situace ve východní Ukrajině. Nevím, kdo a jaké zde má zájmy. Kdo a s jakým cílem organizuje nepokoje a demonstrace.

Nikdo z nás asi nedokáže posoudit přiměřenost policejních zásahů a na náhodné cvičení ruských vojsk u hranic s Ukrajinou už nevěří ani děti školou povinné. Osobně si přeji, aby ve vyhroceném konfliktu zemřelo anebo bylo zraněno co nejméně lidí.

Budoucí vývoj mezinárodní situace?

Očekávám izolaci Ruska a jeho ještě větší oslabení na mezinárodní scéně. Paradoxně se tak zintenzivní a posílí spolupráce mezi Evropou a USA. Pro evropské a americké politiky je to vítaná příležitost, jak mít plusové body voliče za jednotu proti hrozbě a přitom nemuset řešit domácí nesnadné reformy. NATO se ale nebude dlouho dívat na to, jak se státy jako Česko vezou na vlně zabezpečení nezávislé existence chytrácky a výhodně. Smluvně jsme stvrdili 2% HDP na obranu, ale motáme se někde kolem procenta. Česká ulička!

Nerozumím docela, jak jsem předeslal, jaké cíle v tomto příběhu sleduje Rusko. Stačí mi, že podle toho jak se chová, zůstává hrozbou pro celý kontinent.

Titulek z amerických novin mířil před třemi nedělemi do černého: „Ještě čtrnáct dní Putinovi radosti. Pak jen starosti a ztráty.“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Petříček | čtvrtek 10.4.2014 8:40 | karma článku: 13,27 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Stanislav Petříček

Pravda rozděluje. A každý máme tu svoji. Zdraví začíná jídlem!

Má smysl kohokoliv přesvědčovat nebo s ním bojovat za tu naši "pravdu"? Buďme rádi, ze jsme každý jiný. Respektujme, že každý jsme originál a nevnucujme všem právě tu naši pravdu.

12.11.2015 v 18:34 | Karma: 17,50 | Přečteno: 818x | Diskuse| Společnost

Stanislav Petříček

Masajové mají pravdu. Jak se vychovává muž?!

Chceme zpátky muže? Některé staré zvyky by se neměly měnit. Současná mužská generace je plná znalostí, ale čím dál tím méně použitelná.

3.11.2015 v 18:06 | Karma: 31,54 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Společnost

Stanislav Petříček

Nechtěné děti 2. díl – Smíření s mámou po 43 letech

Život nám všem přináší i bolestivé příběhy. Vztah mezi rodiči a dětmi patří k těm nejsložitějším. Racionálně se naučíme vyrovnat skoro se vším, ale jak dosáhnout v našich vztazích skutečného pocitu vnitřního klidu?

23.9.2015 v 21:35 | Karma: 24,03 | Přečteno: 2002x | Diskuse| Společnost

Stanislav Petříček

Ambice? Zdravý „Mekáč“!

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdRAWá, ale protože VÁM bude chutnat. Představujeme vám bistRAWveg a distribuční síť Zelená vidlička.

6.9.2015 v 21:28 | Karma: 19,92 | Přečteno: 1714x | Diskuse| Společnost

Stanislav Petříček

Žijeme jak na běžícím páse a při tom hledáme vnitřní klid

Co je pro nás důležité? Vyhrát? Neprohrát? Zúčastnit? ... Co je skutečné důležité a presto nás to nikdo to neučí? Zůstat vždy v klidu!

30.8.2015 v 18:38 | Karma: 18,69 | Přečteno: 1715x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1858x
Po druhé ženatý, čtyřnásobný otec, dvojčata kluci a mladší dcery.

 

Narodil jsem se a i dnes převážně žiji v Liberci. Několik let jsem žil v Praze, Brně, ale i a na malé vesnici v Kostomlatech nad Labem - Rozkoš. Od léta 2014 částečně bydlíme v Orlandu v USA 

 

Spoluvlastním firmy, které jsou dodavatelem služeb převážně výrobním závodům v automobilovém průmyslu v ČR i zahraničí.

 

Rád cestuji po celém světě. Mám rád SVOBODU, přijímám ZODPOVĚDNOST a vím, že musím pro úspěch RISKOVAT. Nebojím se změn a své myšlenky umím reálně naplnit.

 

V prosinci 2013 jsem radikálně upravil stravovací návyky a změnil odpovídajícím způsobem tomu i životní styl. Zhubl jsem cca 30 kg a změnil velikost oblečení z velikosti XL na XS.

 

V dubnu 2015 jsem otevřel se svoji manželkou a dalšími spolupracovníky bistRAWveg v Liberci -  RAW veganské vitariánské bistro. Plánujeme rozšířit naše bistRAWveg v dalších městech a zahraničí. 

 

Více informací o mě najdete na facebooku www.facebook.com/stanislav.petricek.5

Seznam rubrik