Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechtěné děti 2. díl – Smíření s mámou po 43 letech

Život nám všem přináší i bolestivé příběhy. Vztah mezi rodiči a dětmi patří k těm nejsložitějším. Racionálně se naučíme vyrovnat skoro se vším, ale jak dosáhnout v našich vztazích skutečného pocitu vnitřního klidu?

Jsem nechtěné dítě, narodil jsem se po letním dovolenkovém románku v Bulharsku. Převrátil jsem celé rodině život vzhůru nohama, hlavně své 23 leté mámě. Můj bulharský otec o mě nikdy neprojevil zájem, nepoznal jsem ho.

V necelých dvou letech mi zničehonic zaskočila slina a byl jsem blízko klinické smrti.  Matka se pár měsíců po této příhodě zamilovala a utekla se mnou za svým novým přítelem na Slovensko a vdala se. „Útěkem“ řešila vzniklou rodinou realitu. 

Na Slovensku jsem byl ovšem neustále nemocný. Nakonec pro mě přijel z Liberce strýc, kterého poslali prarodiče a matka mě vzhledem k mé předchozí klinické smrti, obav a i tlaku ze strany prarodičů nakonec povolila nechat odvézt zpátky ze Slovenska do Liberce k jejím rodičům. 

Co vše způsobil tento odjezd v našich životech?

Navždy v mé matce a i ve mně zůstal pocit zoufalství, zmatku, viny, opuštění, nepochopení…

Moje máma žila s pocitem viny, že mě opustila. Racionálně věděla, že o mě bude dobře postaráno. Ale skryté výčitky, že opustila své dítě, potlačit nelze.  To podobné jsem měl v sobě i já na druhé straně jako malé dítě. Zkuste pochopit a přijmout, že Vás někdo opustil.

Jak můj životní příběh pokračoval?

Ještě více se zamotal. Osvojila si mě do péče babička a dědeček. V rodině prarodičů o mě bylo dobře postaráno. Přesto je to schizofrenní situace, když se z Vaší mámy stane teta Líba.

Pokud vás zajímá, jak se můj život vyvíjel, detaily si přečtěte v článku na blogu z minulého roku Nechtěné děti.

Pravda je taková, že racionálně si člověk zdůvodní a následně přijme hodně skutečností v životě. Ještě jednodušší to je, pokud se jedná o zdánlivě rozumné rozhodnutí.  Emoce a city se s tím v rámci možností také vyrovnají, ale tam někde uvnitř v srdci se s některými rozhodnutími úplně vyrovnat nelze. Mezi taková rozhodnutí patří i rozchod, odtržení a odcizení matky a malého dítěte.

Kde máme v sobě tento bolestivý pocit hledat? Ve svém vnitřním dítěti, které máme všichni. Neuvažuje racionálně, je to dítě ve věku kolem tří let.  A vysvětlete tříletému dítěti všechny souvislosti! To jen ztěží. Nejde to, je to pocit, který nezměníte mávnutím proutku a hlavně si na tento pocit věcně nesáhnete. Tento pocit je schován tam někde hluboko uvnitř a o to je to složitější, pokud je tento pocit, křivda, oboustranná, tak jak tomu je u mě a mé matky.

Co s tím? Lze s tímto pocitem spokojeně žít? Nejde, lze úspěšně řešit a de facto změnit pocity hluboko uložené ve své minulosti?

Ano, ale nejdříve si musíme sami sobě přiznat, že nám taková skutečnost opravdu omezuje kvalitu života a musíme mít chuť a také hlavně schopnost vzniklou situaci řešit.

První vstřícný krok musíte udělat sami. Naši rodiče to většinou neudělají a v nás pak zůstane nevyřešený bolestivý a omezující pocit křivdy navždy. Boj s vlastním egem a „naší pravdou“.

Minulý týden jsem dozrál a nastal čas, vyřešit s mámou naši společnou minulost. Aby toho nebylo málo, tak jsem s mámou nemluvil už skoro pět let kvůli dědečkově pohřbu, které se nezúčastnila.

Zavolal jsem mámě na Slovensko, že se u ní stavím se sestřenkou na návštěvu. Telefonát byl příjemný a racionální z obou stran, jako kdybychom se viděli naposledy včera.

Máma je 67 letá babička žijící o samotě v malé slovenské vesničce u polských hranic. První večer jsme společně diskutovali o našich rodinných vztazích, vzpomínkách a o našich společných kořenech.

Druhý den jsem bez zbytečného vysvětlování řekl matce, že nastal čas vyrovnat si spolu minulost a vzájemně si odpustit. Ubezpečil jsem ji a uklidnil, že jí racionálně nic nevyčítám a chápu, že před 43 lety jsme neměli jinou možnost, ale vysvětlil jsem ji, že si následky opuštění v sobě neseme dodnes.

Příběh není o hledání viníků, oba jsme byli děti.  Máma byla v té době velké bezradné a zmatené dítě ovládané strachy, plná obav ze vzniklé situace a pod vlivem rodičů. Já byl mimino bez jakéhokoliv vlivu na věc.

Jinými slovy velké a malé dítě ve vleku rychlého sledu událostí, jako ve filmu bez scénáře. Všichni, tím myslím i prarodiče, postupovali věcně s dobrými úmysly, ale bolestivé pocity, které odloučení matky a syna způsobily, zůstaly v našich srdcích doposud.

Jak se máma sama přiznala, že má dodnes před očima plačící malé dítě, které k ní natahuje své ruce, brečí, je zmatené, protože nechápe, proč odjíždí pryč od své mámy.  Pocit viny v ní zůstal a občas ji dodnes budil ze spaní.

Jak změnit svou minulost a vymazat tento okamžik? Jednoduše, imaginacemi.

Je to paradoxně otázka několika minut, ale trvalo nám to 43 let. Položili jsme si vzájemně ruku na srdce. Připojil jsem sebe i mámu do Země, Universa a spojil energii v srdci (Svatá Trojice) a následně jsem spojil naši energii mezi našimi srdci a rukami. Vzájemně jsme si několikrát řekli: „ Já cítím Tvoji lásku a přijímám Tvoji lásku“, spojili jsme okruh mezi našima rukama a srdcem. Tak se vzájemně spojila naše energetická pole.  Trvalo to opravdu pár minut, pár slziček a klid, vnitřní klid. Taková vzájemná pohoda.

Máma zůstala vnitřně roztřesená celý den. Říkala, že ji navíc neuvěřitelně bolí ruce, byla unavená, šla brzo spát a nakonec spala spokojeně celou noc.

Probudila se spokojená a klidná. Když jsem se ji ráno zeptal, co cítí, když se vrátí do okamžiku „odjezdu auta“, říkala, že necítí NIC. Takový hluboký vnitřní klid. Vnímá, vidí a cítí spokojené malé dítě, které se usmívá a těší se na další spokojené životní zážitky. Jinými slovy řečeno, jak jde náš život pohodově dál.

Jak jsem to prožíval já? Od začátku jsem vnímal pohodový vnitřní klid a cítil jsem, jak mě život pustil jednoduše dál.  

Co mi přinesl tento víkend?  Náš vztah s mámou je srovnaný. Nejen racionálně, emočně, ale nastal vnitřní klid v srdci a ve vnitřním dítěti.

Klid, chápete? Klid! A o tom to je, nemusíme si nic říkat a nic vysvětlovat.

Už je to za námi, vzájemně jsme se pustili v životě dál. Křivda a strach z opuštění je za námi. Už jsme jinde. Kde přesně? Jsme svoji, patříme sami sobě! Náš život jde klidněji dál.

Dnes jsem mámě skoro po týdnu volal, jak se cítí? Perfektně, spokojeně.  Cíleně jsem se jí ptal, zda měla rychlou chřipku nebo kašel. Potvrdila mi, že stále má takovou lehčí chřipku. 
Ještě se vraťme k otázce: Kde jsem v sobě vzal vnitřní odvahu k této návštěvě?  Musel jsem zjemnit,  protože “tvrďák se neomlouvá”, a čistě racionálně jsem ani nebyl na řadě.  To je sice pravda, ale na druhou stranu, koho to zajímá?  Pokud chcete dosáhnout svého vnitřního klidu, tak to musíte udělat sami a ohnout se.

Starší lidé a rodiče, ti se už vůbec “NEOHNOU A BOJÍ SE”, v nás pak křivda zůstane navždy. Ano, nebyl jsem čistě logicky a chronologicky na řadě, ale matka by tento krok nikdy neudělala a tento pocit by mě ve mě zůstal navždy a nepustil by mě v životě dál.

Kde tedy začít? Musíte zjemnit a jsem zpátky u stravy.

Tak co je tedy ten správný první krok? Začít zjemňovat svou stravu. Chcete-li změnu, změňte přístup k jídlu. Začněte se zajímat o to, co vlastně jíte. Změňte myšlení, rozlišujte!

Jím RAW.  RAW je zdravé jídlo, které  nezatěžuje organismus a naplňuje mě energií a vitalitou.  

Mimo jiné redukuje nadváhu, výrazně omezuje výskyt civilizačních chorob, a  pročišťuje tělo.  Jídlo mi pomáhá s vnitřním klidem a sebeláskou, bez které bych se za mámou na Slovensko neodhodlal.  Ego by to neuznalo za vhodné.

 

Autor: Stanislav Petříček | středa 23.9.2015 21:35 | karma článku: 24,03 | přečteno: 2002x
  • Další články autora

Stanislav Petříček

Pravda rozděluje. A každý máme tu svoji. Zdraví začíná jídlem!

Má smysl kohokoliv přesvědčovat nebo s ním bojovat za tu naši "pravdu"? Buďme rádi, ze jsme každý jiný. Respektujme, že každý jsme originál a nevnucujme všem právě tu naši pravdu.

12.11.2015 v 18:34 | Karma: 17,50 | Přečteno: 818x | Diskuse| Společnost

Stanislav Petříček

Masajové mají pravdu. Jak se vychovává muž?!

Chceme zpátky muže? Některé staré zvyky by se neměly měnit. Současná mužská generace je plná znalostí, ale čím dál tím méně použitelná.

3.11.2015 v 18:06 | Karma: 31,54 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Společnost

Stanislav Petříček

Ambice? Zdravý „Mekáč“!

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdRAWá, ale protože VÁM bude chutnat. Představujeme vám bistRAWveg a distribuční síť Zelená vidlička.

6.9.2015 v 21:28 | Karma: 19,92 | Přečteno: 1714x | Diskuse| Společnost

Stanislav Petříček

Žijeme jak na běžícím páse a při tom hledáme vnitřní klid

Co je pro nás důležité? Vyhrát? Neprohrát? Zúčastnit? ... Co je skutečné důležité a presto nás to nikdo to neučí? Zůstat vždy v klidu!

30.8.2015 v 18:38 | Karma: 18,69 | Přečteno: 1715x | Diskuse| Společnost

Stanislav Petříček

Neřešme, co si myslí ostatní. Je to ztráta času.

Každý z nás žije svůj, jen ten svůj jedinečný život. Moudří lidé říkají, že můžeme řešit pouze to, na co máme vliv. Máme vliv na druhé? Nemáme. Co je a není náš problém?

23.8.2015 v 19:00 | Karma: 20,40 | Přečteno: 1216x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1858x
Po druhé ženatý, čtyřnásobný otec, dvojčata kluci a mladší dcery.

 

Narodil jsem se a i dnes převážně žiji v Liberci. Několik let jsem žil v Praze, Brně, ale i a na malé vesnici v Kostomlatech nad Labem - Rozkoš. Od léta 2014 částečně bydlíme v Orlandu v USA 

 

Spoluvlastním firmy, které jsou dodavatelem služeb převážně výrobním závodům v automobilovém průmyslu v ČR i zahraničí.

 

Rád cestuji po celém světě. Mám rád SVOBODU, přijímám ZODPOVĚDNOST a vím, že musím pro úspěch RISKOVAT. Nebojím se změn a své myšlenky umím reálně naplnit.

 

V prosinci 2013 jsem radikálně upravil stravovací návyky a změnil odpovídajícím způsobem tomu i životní styl. Zhubl jsem cca 30 kg a změnil velikost oblečení z velikosti XL na XS.

 

V dubnu 2015 jsem otevřel se svoji manželkou a dalšími spolupracovníky bistRAWveg v Liberci -  RAW veganské vitariánské bistro. Plánujeme rozšířit naše bistRAWveg v dalších městech a zahraničí. 

 

Více informací o mě najdete na facebooku www.facebook.com/stanislav.petricek.5

Seznam rubrik