Jíme mrtvoly a děláme si z žaludku hřbitov?
Jak se vlastně dostane MASO, které kupujeme, na pulty supermarketů? Napadlo vás se nad tím někdy zamyslet?
Hospodářské zvíře se musí nejdříve vykrmit. Čím? Většinou se jedná o rostlinné suroviny, které byly speciálně vyšlechtěné, různě chemicky ošetřené, a doplněné - s nadsázkou řečeno - o chemický a farmaceutický koktejl. Chemie a farmacie zaručí co nejmenší finanční ztráty související s chovem dobytka. Nezapomeňme, že zvířatům je jedno, co žerou a hlavně nemají na výběr. Cílem jsou co nejnižší náklady na jejich potravu a omezení úhynu samotného dobytka. To je pochopitelné. Problém však je, že tohle všechno pak končí take v našich žaludcích.
Otázka: Kolik zdravého toho v sobě může takové maso mít a kolik energie našemu tělu dodá?
Jak tomu předejít?
Opět stejný rozhodovací proces. Budu si pěstovat zvířata sám? Na to nemám čas. Kdybych ten čas měl a začal zvířata chovat, stejně bych “svého Pepíka či Lojzíka” nesnědl.
Nabízí se bio chovy, případně košér a pod. To je však pro většinu velmi drahé a málo dostupné.
To stejné platí pro ryby, většina je z umělých chovů a ta “divoká” ryba samozřejmě opět spadá do zcela jiné cenové kategorie. Jednou jsem byl na rybářském trhu v Norsku v Bergenu a rozdíl byl 1:5 i více.
Hlubší souvislosti s živočišnou výrobou, etické hledisko a vztah ke zvířatům hraje také významnou roli při rozhodování, zda jíst či nejíst maso. Osobně se k tomuto tématu dostávám postupně. Poprvé se u mne tento pocit projevil až po půl roce, co jsem přešel na vegetariánskou stravu.
Zamysleme se.
Strádání zvířat ve velkochovech, agresivní zacházení se zvířaty, odebírání mláďat matkám. Radost ze života? Je to normální linková výroba a to doslova. Ve velkochove neexistuje žádná lidskost.
Ryzí vegani říkají: “jíme mrtvoly a děláme si z žaludku hřbitov”.
Dopad na životní prostředí je dalším rozsáhlým tématem. Čím více informací o dopadu chovu dobytka a jeho vlivu na naši planetu dostávám, tím více vnímám, jak znečištění z ostatních zdrojů - veškerý jiný průmysl včetně automobilového - je v porovnání s živočišnou výrobou “zanedbatelnou” záležitostí.
Kolik spotřebují hospodářská zvířata vody, kolik sežerou rostlinné potravy, proč se kácí pralesy, kolik produkuje dobytek moči a výkalů (produkce methanu), skleníkové plyny, nové nemoci, …
Osobně nejím maso ještě z jednoho zásadního důvodu, spirituálního. Když jím zabité zvíře, jím smrt. Jím stres a strach, který zvíře zažilo, když rostlo někde ve velkochovu a strach z následné smrti. A to vše se ukládá v mém těle. A taková negativní energie nepřináší nic pozitivního, to je logické.
Když nebudu jíst maso, změním tím svět? Samozřejmě, že ne. Člověk má především změnit sám sebe. Můžeme změnit pouze to, na co máme vliv a vliv máme NA SEBE!
Nejím maso. Jím, co mi chutná a zároveň to, co dodává memu tělu pozitivní energii. Základem mého jídelníčku je RAW strava :)
Stanislav Petříček
Pravda rozděluje. A každý máme tu svoji. Zdraví začíná jídlem!
Má smysl kohokoliv přesvědčovat nebo s ním bojovat za tu naši "pravdu"? Buďme rádi, ze jsme každý jiný. Respektujme, že každý jsme originál a nevnucujme všem právě tu naši pravdu.
Stanislav Petříček
Masajové mají pravdu. Jak se vychovává muž?!
Chceme zpátky muže? Některé staré zvyky by se neměly měnit. Současná mužská generace je plná znalostí, ale čím dál tím méně použitelná.
Stanislav Petříček
Nechtěné děti 2. díl – Smíření s mámou po 43 letech
Život nám všem přináší i bolestivé příběhy. Vztah mezi rodiči a dětmi patří k těm nejsložitějším. Racionálně se naučíme vyrovnat skoro se vším, ale jak dosáhnout v našich vztazích skutečného pocitu vnitřního klidu?
Stanislav Petříček
Ambice? Zdravý „Mekáč“!
Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdRAWá, ale protože VÁM bude chutnat. Představujeme vám bistRAWveg a distribuční síť Zelená vidlička.
Stanislav Petříček
Žijeme jak na běžícím páse a při tom hledáme vnitřní klid
Co je pro nás důležité? Vyhrát? Neprohrát? Zúčastnit? ... Co je skutečné důležité a presto nás to nikdo to neučí? Zůstat vždy v klidu!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Ukrajina zničila ruskou minolovku, drony poškodila rafinerii ve Slavjansku
Sledujeme online Zničili jsme minolovku ruské černomořské flotily, ohlásili v sobotu večer ukrajinští námořníci. V...
Malostranský zápisník: Chcimír, nebo mírotvorce? Kdo spolkl ropuchu?
Premium Nechceme slevu zadarmo – a při hlasování o skvělém migračním paktu se statečně zdržíme! ODS už...
Babiš s ruskou vlajkou byl trefný, míní Lipavský. Jitří to společnost, řekl Bžoch
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) považuje kampaň, ve které byl zparodován vizuál hnutí ANO,...
Řidičku překvapila mokrá silnice, dodávka skončila po nehodě na střeše
Mokrá silnice zřejmě překvapila řidičku Škody Fabie, která způsobila v neděli dopoledne nehodu obce...
Prodej bytové jednotky 3+1/ 94,4 m2, OV, ul. Třebízského, Mariánské Lázně
Třebízského, Mariánské Lázně, okres Cheb
2 249 000 Kč
- Počet článků 65
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1858x
Narodil jsem se a i dnes převážně žiji v Liberci. Několik let jsem žil v Praze, Brně, ale i a na malé vesnici v Kostomlatech nad Labem - Rozkoš. Od léta 2014 částečně bydlíme v Orlandu v USA
Spoluvlastním firmy, které jsou dodavatelem služeb převážně výrobním závodům v automobilovém průmyslu v ČR i zahraničí.
Rád cestuji po celém světě. Mám rád SVOBODU, přijímám ZODPOVĚDNOST a vím, že musím pro úspěch RISKOVAT. Nebojím se změn a své myšlenky umím reálně naplnit.
V prosinci 2013 jsem radikálně upravil stravovací návyky a změnil odpovídajícím způsobem tomu i životní styl. Zhubl jsem cca 30 kg a změnil velikost oblečení z velikosti XL na XS.
V dubnu 2015 jsem otevřel se svoji manželkou a dalšími spolupracovníky bistRAWveg v Liberci - RAW veganské vitariánské bistro. Plánujeme rozšířit naše bistRAWveg v dalších městech a zahraničí.
Více informací o mě najdete na facebooku www.facebook.com/stanislav.petricek.5