Jíme mrtvoly a děláme si z žaludku hřbitov?

Člověk se v základu liší od zvířete tím, že myslí, je obdařen rozumem. Přemýšlíte nad tím, co jíte? Proč omezit a nebo vůbec nejíst maso?

Jak se vlastně dostane MASO, které kupujeme, na pulty supermarketů? Napadlo vás se nad tím někdy zamyslet?

Hospodářské zvíře se musí nejdříve vykrmit. Čím? Většinou se jedná o rostlinné suroviny,  které byly speciálně vyšlechtěné, různě chemicky ošetřené, a doplněné -  s nadsázkou řečeno - o chemický a farmaceutický koktejl.  Chemie a farmacie zaručí co nejmenší finanční ztráty související s  chovem dobytka.  Nezapomeňme, že zvířatům je jedno, co žerou a hlavně nemají na výběr.  Cílem jsou co nejnižší náklady na jejich potravu a omezení úhynu samotného dobytka. To je pochopitelné. Problém však je, že tohle všechno pak končí take v našich žaludcích.

Otázka: Kolik zdravého toho v sobě může takové maso mít a kolik energie našemu tělu dodá?

Jak tomu předejít?

Opět stejný rozhodovací proces. Budu si pěstovat zvířata sám? Na to nemám čas. Kdybych ten čas měl a začal zvířata chovat, stejně bych “svého Pepíka či Lojzíka” nesnědl.

Nabízí se bio chovy, případně košér a pod. To je však pro většinu velmi drahé a málo dostupné.

To stejné platí pro ryby, většina je z umělých chovů a ta “divoká” ryba samozřejmě opět spadá do zcela jiné cenové kategorie. Jednou jsem byl na rybářském trhu v Norsku v Bergenu a rozdíl byl 1:5 i více.

Hlubší souvislosti s živočišnou výrobou, etické hledisko a vztah ke zvířatům hraje také významnou roli při rozhodování, zda jíst či nejíst maso. Osobně se k tomuto tématu dostávám postupně. Poprvé se u mne tento pocit projevil až po půl roce, co jsem přešel na vegetariánskou stravu.
Zamysleme se. 

Strádání zvířat ve velkochovech, agresivní zacházení se zvířaty, odebírání mláďat matkám. Radost ze života? Je to normální linková výroba a to doslova. Ve velkochove neexistuje žádná lidskost.
Ryzí vegani říkají: “jíme mrtvoly a děláme si z žaludku hřbitov”.

Dopad na životní prostředí je dalším rozsáhlým tématem. Čím více informací o dopadu chovu dobytka a jeho vlivu na naši planetu dostávám, tím více vnímám, jak  znečištění z ostatních zdrojů - veškerý jiný průmysl včetně automobilového - je v porovnání s živočišnou výrobou “zanedbatelnou” záležitostí.
Kolik spotřebují hospodářská zvířata vody, kolik sežerou rostlinné potravy, proč se kácí pralesy, kolik produkuje dobytek moči a výkalů (produkce methanu), skleníkové plyny, nové nemoci, …

Osobně nejím maso ještě z jednoho zásadního důvodu, spirituálního. Když jím zabité zvíře, jím smrt. Jím stres a strach, který zvíře zažilo, když rostlo někde ve velkochovu a strach z následné smrti. A to vše se ukládá v mém těle. A taková negativní energie nepřináší nic pozitivního, to je logické. 

Když nebudu jíst maso, změním tím svět? Samozřejmě, že ne. Člověk má především změnit sám sebe. Můžeme změnit pouze to, na co máme vliv a vliv máme NA SEBE!

Nejím maso. Jím, co mi chutná a zároveň to, co dodává memu tělu pozitivní energii. Základem mého jídelníčku je RAW strava :)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Petříček | úterý 28.7.2015 23:52 | karma článku: 22,95 | přečteno: 4696x