Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

33 dní bez jídla. Proč? Půl prasete a dva řádky brambor

Opravdu jsem 33 dní nejedl a pil pouze čistou vodu. Přestal jsem jíst 3. února v 19. hodin a opět začal jíst 8. března v 19. hodin.  Po přečtení těchto řádků věřím, že většina z vás pochopí proč. 

Tento příběh je o změně mého přístupu k vlastnímu fyzickému tělu, k zodpovědnosti za své zdraví, příběh o vůli, svobodném rozhodování a cestě k nezávislosti.

Rád bych se s vámi o své nově získané zkušenosti podělil. Samozřejmě nevím, kdo z vás něco o půstu ví, ať už prakticky nebo teoreticky. Moje informace byly do 3. února naprosto nulové. Pokud by mi ještě před pár měsíci někdo vyzkoušení půstu navrhl, nepochybně bych si vážně myslel, že se zřejmě zbláznil. Pro mne to byla naprosto nepředstavitelná myšlenka, natož abych ji zrealizoval. Představil bych si to možná tak u mnichů v klášteře, ale u člověka, který chodí normálně každý den do práce, ne. Snad jeden den. Ale proč vůbec držet půst.

Pokusím se zde popsat, jaký jídelníček jsem míval a k čemu mě vychovávali, kdy a proč jsem začal své názory na stravování měnit. V žádném případě se nejedná o nějakou vědeckou nebo lékařskou studii, pouze se snažím popsat své kroky a pocity související s touto osobní zkušeností.

Zpětně jsem na sebe velmi pyšný, že jsem tento proces podstoupil a zvládnul nejíst celých 33 dnů. Zároveň však nikomu z vás, kdo budete tyto řádky číst, v žádném případě nedoporučuji můj postup opakovat. Zvolil jsem si svou vlastní cestu! Sdílím s vámi zkušenost běžného člověka, který chodí do práce jako většina z vás. Skutečný příběh, žádná fikce. Všichni jsme na nějaké cestě, kterou kráčíme!

 Dojez to, slýchával jsem jako kluk

Nikdy v životě jsem nejedl střídmě, natož abych držel půst. Můj mnohaletý přístup k jídlu byl většinou takový, že pokud jsem se nestihl najíst přes den, o to víc jsem večer „vyluxoval“ ledničku. Naštěstí mi z mého sportovního mládí zůstala široká ramena, a tak mé postupné zakulacování nevypadalo nijak zvlášť nepřirozeně. Měřím172 centimetrů, v kombinaci s mým přátelským úsměvem a holou hlavou, jsem od svých 18 let nikdy netrpěl komplexem, že bych snad byl extrémně hubený nebo naopak tlustý.  

Začnu příběh pěkně od malého kluka. Vychovávala mne babička a dědeček. Neustále jsem slýchával: „Jez! U jídla se nemluví! Dojez to!“. „Běž si přidat maso, v mase je síla.“ „Kdo je u jídla poslední, toho na vojně zabijou“. Úsměvně na tuto frázi  pak navazuje má „kariéra“, kdy jsem po základní škole nastoupil na vojenské gymnázium v Praze a následně na vojenskou akademii v Brně. V té době se vše kolem mne točilo kolem sportu, hlavně karate, každodenního tréninkového cvičení. Podle záznamů v mé zdravotní knížce jsem v roce 1993 vážil 72 kg (měl „jen“ svaly).

Po studiu jsem rok neustále měnil a hledal nějakou perspektivní práci, protože po absolvování vysoké školy v roce 1994 jsem z armády odešel. Asi tak po roce jsem začal pracovat ve výrobním závodě Benteler ve Stráži nad Nisou. Od Němců jsem se učil být manažerem a plně jsem se své práci oddal. Večer jsem pak luxoval ledničku, protože jsem přes den nic nejedl. První rok zákonitě přinesl i změnu velikosti mých pracovních oblekových kalhot, které rostly raketovou rychlostí se mnou. Vystřídal  jsem velikosti  23, 24, 25, 26 a 27!   

Jak jsem manažersky a společensky rostl, tak jsem většinu času trávil ve fabrice nebo na služebních cestách, stravoval jsem se hlavně po restauracích a barech. Po odchodu z Benteleru jsem si udržel stejný životní styl také u mého následného zaměstnavatele Grupo Antolin. V březnu roku 2004 jsem z Grupo Antolin odešel a začal s kolegou budovat malé soukromé firmy. S mým odchodem ze světa mezinárodních firem jsem zásadně omezil návštěvu večerních barů i restaurací, to byla asi jediná změna.

V roce 2005 jsem poprvé na půl roku změnil své stravování, abych zhubl. Zaměřil jsem se na konzumaci potravin doporučených pro mou krevní skupinu a zhubl jsem o 10 kg (z93 kg na83 kg). Potom jsem se postupně vrátil ke starému dobrému zvyku: „ Půl prasete a dva řádky brambor.“

Ručička se přiblížila k 100 kilogramům

V roce 2010 miu palce pravé nohy propukla dna, spouštěčem byli někteří moji spolupracovníci (IT :)), kteří mne nesmírně vytočili. Až později mi došlo, o co se jedná. Když to zjednoduším, dna je „tzv. panská nemoc“, jejíž příčinou je vztek a konzumace masa. Páni manažeři, co si budeme vyprávět, řídit lidi, to už se nějaký ten vztek v těle nastřádá. Osobně nepatřím mezi zrovna nejtrpělivější osoby, a pokud k tomu přidám ještě své mimořádně rychlé tempo, kterému většinou ostatní nestačí, tak se ten vztek za ty roky nasčítá! Za týden byla dna pryč, pohoda, zapomenuto. 
V roce 2011 jsem si při pravidelném nákupu džín uvědomil, že potřebuji opět větší velikost  než posledně. Když jsem stoupl na váhu, zjistil jsem, že se ručička podivně blíží k 100 kilogramům.

Přesto mne tento fakt nenakopnul k žádným velkým činům, resp. změnám. Koupil jsem si jen boxovací pytel. Dobře, ale opět mne začaly bolet nohy. Nešlo o dnu, ale bolesti dně podobné. Vždy jen po dobu několika dnů. Poté jsem pociťoval bolesti střídavě. Jednou na ruce, jindy zase někde na zádech, které vystřídalo pro změnu zápěstí a na dalších místech těla. A tak stále pořád dokola.

Jednou jsem šel prezentovat internetové obchody nějakému terapeutovi zabývajícímu se tejpováním. Řešili jsme společně,  jak má co fungovat a při té příležitosti mi zatejpoval bolavou nohu a trochu mi ji předtím promasíroval kloubem svého ukazováčku (rajcovní zkušenost).  Zlepšilo se to, a tak jsem k panu Mgr. Richardu Jislovi  začal docházet na fyzioterapii pravidelně. Podstupoval jsem celotělové masáže, jehličky, tejpování, baňky, elektriku…  

Postupně jsem začal chápat, že mé tělo je pokryto „tukovým tvrdým brněním“, které pečlivě schovává nějaké zbytky svalů a možná ještě něco dalšího?  Začal jsem si uvědomovat, že se ke svému fyzickému tělu chovám jako k naprosté SAMOZŘEJMOSTI a ono to asi tak samozřejmé nebude. Ne nadarmo se zpívá v jedné písničce „ nic netrvá věčně, ani… „. Vzpomněl jsem si na domov důchodců, kam jsem pravidelně docházel za babičkou a dědečkem. Jak je většina seniorů fyzicky paralyzovaná a žije de facto na prášcích, kterých s blížící se smrtí, stále přibývá. Uvědomil jsem si, že pokud se sebou nezačnu něco dělat, tak budu za pár let v podobné situaci a za 30, 40 let skončím ve stejném, možná modernějším domově důchodců, ale se stejným osudem.

Tříměsíční bolest zad mě vyděsila

Začal jsem tedy trochu pošilhávat po způsobu stravování mé ženy, ale vegetariánská a veganská kuchyně mne příliš neoslovily a hlavně mne ani dostatečně nenasytily. Můj závěr zněl: „Tak možná v období velkého hladu nebo jako předkrm“. Nicméně nějakou změnu jsem přijal.

Přestal jsem jíst kuřecí maso, protože jsem dospěl k závěru, že kuře, které vyroste ve tmě nebo pod zářivkou, na malém prostoru, za tři nebo čtyři týdny, nemůže mít žádnou přidanou hodnotu pro lidského konzumenta. Pak jsem přestal jíst i vepřové maso. Začal jsem zařazovat do jídelníčku více ryby, které mi chutnaly. Nadále však mou nejoblíbenější restaurací zůstalo Brazilské Ambiente v Praze. Kdo ji zná, zřejmě mi rozumí :)  Váha se mi stabilizovala na 96 kilogramech. A čas plynul dál.

Na konci roku 2012 mě začala bolet záda v kříži. Postupně jsem začal chápat, že problém nejsou svaly, ale příčina této bolesti bude někde mezi ledvinami a močovým měchýřem. Trvalo to skoro tři měsíce a docela mě to vyděsilo. Jedl jsem ibuprofen a akorát mě navíc bolelo břicho. Pro jistotu jsem se objednal na sono ledvin, které ukázalo negativní nález. To je dobrá zpráva, tak co to teda tak bolí? Srovnaly mě jehličky a masáže.
Je mi přes 40 let a už začínají zdravotní komplikace a omezení. Začal jsem pravidelně 2 x ročně jezdit na relaxaci do slovenských a maďarských lázní.

V té době už mne občas napadlo, že bych měl začít sportovat. Třeba běh? Párkrát jsem to zkusil, ale když já přece jenom více preferuji ten „gaučing“. Stejně mě z běhání bolely nohy,  anebo nějaká jiná část těla. Takže tudy cesta nevedla. Vzpomněl jsem si na bojová umění z mého vojenského mládí. Na sumo bych musel naopak ještě trochu přibrat a karate je fyzicky hodně náročné. Jakékoliv cvičení jsem vyzkoušel (kliky, leh-sedy apod.), vždy se do týdne,  projevily fyzické komplikace.

Napadlo mne tai chi,  resp. čchi kung. Jedná se o práci s energií, s léčebnými účinky. Opět slovo dalo slovo a začal jsem toto téma řešit s panem Mgr. Richardem Jislem, který má dlouholeté osobní  zkušenosti a praxi s čchi kungem. Zeptal jsem se, zda je složité mě čchi kung naučit. „Složité to určitě není, ale já vás to naučit nemohu. Musíte si koupit instrukce přímo od čínského  Mistra Ou, který žije v USA. Je zakázané předávat znalosti čchi kung dalším lidem bez instruktorské licence, kterou zatím nemám“. A tak jsem si v září 2013 nejdříve přes e-shop v USA koupil knihu a následně také instrukce na pangu shengong (jedna ze škol čchi kungu) a začal denně cvičit. 

Pokud vás zajímá více informací nebo mi chcete položit konkrétní dotazy, můžete mi napsat na facebooku. Tam také budu psát podrobnější informace a postupně vkládat spoustu fotografií ze všech 33 dnů bez jídla.

Ptejte se na osobním profilu Stanislav Petříček: https://www.facebook.com/stanislav.petricek.5 - staňte se přítelem
nebo na stránce Ing. Stanislav Petříček: https://www.facebook.com/pages/Ing-Stanislav-Pet%C5%99%C3%AD%C4%8Dek/709631372384891 - dejte to se mi líbí.

Sledujte můj blog a články o tom, jaké je být 33 dní bez jídla a proč jsem to podstoupil.

Rád vám budu odpovídat i v diskuzi, ale čekám stále na potvrzení idnes. Tak mějte prosím strpení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Petříček | čtvrtek 20.3.2014 8:25 | karma článku: 22,25 | přečteno: 3429x
  • Další články autora

Stanislav Petříček

Pravda rozděluje. A každý máme tu svoji. Zdraví začíná jídlem!

Má smysl kohokoliv přesvědčovat nebo s ním bojovat za tu naši "pravdu"? Buďme rádi, ze jsme každý jiný. Respektujme, že každý jsme originál a nevnucujme všem právě tu naši pravdu.

12.11.2015 v 18:34 | Karma: 17,50 | Přečteno: 818x | Diskuse| Společnost

Stanislav Petříček

Masajové mají pravdu. Jak se vychovává muž?!

Chceme zpátky muže? Některé staré zvyky by se neměly měnit. Současná mužská generace je plná znalostí, ale čím dál tím méně použitelná.

3.11.2015 v 18:06 | Karma: 31,54 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Společnost

Stanislav Petříček

Nechtěné děti 2. díl – Smíření s mámou po 43 letech

Život nám všem přináší i bolestivé příběhy. Vztah mezi rodiči a dětmi patří k těm nejsložitějším. Racionálně se naučíme vyrovnat skoro se vším, ale jak dosáhnout v našich vztazích skutečného pocitu vnitřního klidu?

23.9.2015 v 21:35 | Karma: 24,03 | Přečteno: 2002x | Diskuse| Společnost

Stanislav Petříček

Ambice? Zdravý „Mekáč“!

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdRAWá, ale protože VÁM bude chutnat. Představujeme vám bistRAWveg a distribuční síť Zelená vidlička.

6.9.2015 v 21:28 | Karma: 19,92 | Přečteno: 1714x | Diskuse| Společnost

Stanislav Petříček

Žijeme jak na běžícím páse a při tom hledáme vnitřní klid

Co je pro nás důležité? Vyhrát? Neprohrát? Zúčastnit? ... Co je skutečné důležité a presto nás to nikdo to neučí? Zůstat vždy v klidu!

30.8.2015 v 18:38 | Karma: 18,69 | Přečteno: 1715x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1858x
Po druhé ženatý, čtyřnásobný otec, dvojčata kluci a mladší dcery.

 

Narodil jsem se a i dnes převážně žiji v Liberci. Několik let jsem žil v Praze, Brně, ale i a na malé vesnici v Kostomlatech nad Labem - Rozkoš. Od léta 2014 částečně bydlíme v Orlandu v USA 

 

Spoluvlastním firmy, které jsou dodavatelem služeb převážně výrobním závodům v automobilovém průmyslu v ČR i zahraničí.

 

Rád cestuji po celém světě. Mám rád SVOBODU, přijímám ZODPOVĚDNOST a vím, že musím pro úspěch RISKOVAT. Nebojím se změn a své myšlenky umím reálně naplnit.

 

V prosinci 2013 jsem radikálně upravil stravovací návyky a změnil odpovídajícím způsobem tomu i životní styl. Zhubl jsem cca 30 kg a změnil velikost oblečení z velikosti XL na XS.

 

V dubnu 2015 jsem otevřel se svoji manželkou a dalšími spolupracovníky bistRAWveg v Liberci -  RAW veganské vitariánské bistro. Plánujeme rozšířit naše bistRAWveg v dalších městech a zahraničí. 

 

Více informací o mě najdete na facebooku www.facebook.com/stanislav.petricek.5

Seznam rubrik