Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reforma penzí nedává smysl

Poslední dobou je nám stále předhazováno, že bez reformy penzí brzy všichni nejspíš umřeme, protože nebudeme mít peníze. Nechápu ten hysterismus. Reforma penzí potřeba je, ovšem ne z důvodů, jaké jsou prezentovány.

Mně absence peněz ani tak netrápí, protože se jimi neživím ani s nimi netopím. S nejnovější formou peněz - 1111101000 Kč už se vlastně nedá ani topit. Zdůvodňování reformy penzí tím, že je potřeba, aby lidé měli našetřené peníze je směšná. Pokusím se to vysvětlit. Životní úroveň i samotný život lidí je závislý na výrobě a službách. Množství vyrobených staků či poskytovaných služeb je dáno počtem lidí v produktivním věku a jejich samotnou porduktivitou. Čili to, jestli budoucí důchodci budou či nebudou umírat hlady, je dáno jen a pouze tím, jestli produktivní lidé té doby budou schopni je uživit. Pokud nebude nikdo, kdo by pracoval, je celkem jedno, kolik peněz budou mít lidé naspořeno.

Dnes jsou lidé zdaňováni a jejich peníze přerozdělovány mezi lidi v neproduktivním věku. Je důležité si uvědomit, že tady vůbec nejde o peníze. Jde o přerozdělení bohatství společnosti, které je závislé jen a pouze na lidech v produktivním věku. Čili, tak jako tak člověk musí dávat peníze stranou a je celkem jedno, jestli je rovnou přerozdělí, či je bude spořit na svůj vlastní důchod. Ve výsledku půjde stejně pouze o přerozdělení stejného balíku bohatství. Slova o tom, že lidé stárnou, důchodců přibývá a tedy je potřeby mít více peněz jsou nesmyslná. Co by se jako mělo změnit, kdyby měli lidé více naspořeno? Čím více bude neproduktivních lidí s naspořenými penězi, tím více budou snižovat kupní sílu produktivního obyvatelstva. Stejný efekt, jako nutit lidi spořit by pak mělo jednoduše zvýšení odvodů na sociální pojištění.

Čili nutit lidi spořit z důvodu mít napsořeno a být v klidu, až tady jednou nikdo nebude pracovat je k ničemu. To je jen podtrhováno tím směšným číslem. 3%? To je prostě k ničemu. Reforma penzí je potřeba, ovšem z jiného důvodu. Nastolení osobní odpovědnosti a odstranění sociální izolace penzistů. Sociální stát ničí osobní odpovědnost a především odpovědnost rodiny sama k sobě. Pokud vnutíte lidem představu, že se stát o všechno postará a tedy oni nemusí nic dělat, tak z nich uděláte neschopné sobce. To není cesta, kterou by se společnost měla ubírat.

Reforma by měla jednoznačně směřovat k odstranění státních důchodů a převedení odpovědnosti za důchodce na je samotné a následně na jejich děti. Absence státní ručičky donutí především ty nejchudší, tj ty neschopné si jakkoliv naspořit na vlastní penzi, vychovávat své děti tak, aby oni sami cítili odpovědnost se o ně ve stáří postarat. Stejně jako to fungovalo vždy. Tady ovšem nejde jen o výchovu morální, ale především o vzdělání. Je jednoznačné, že pokud jedinou vidinou příjmu ve sáří budou lidem jejich děti, tak se je budou snažit vychovat tak, aby byly schopny se o ně postarat.

Sociální stát je hezká utopie, ale je důležité si říci, jaké má společenské dopady. A to je především morální degenerace a sociální izolace "sociálních skupin".

Autor: Ondřej Špalek | pondělí 11.4.2011 18:15 | karma článku: 14,44 | přečteno: 1152x
  • Další články autora

Ondřej Špalek

The Hill I Climb

Myslím si, že společnost kolem mě pod vlivem snahy neudělat chybný krok ztrácí schopnosti udělat správný krok. Že strach ze společenského odsouzení vede k všeobecné apatii vůči rozumu a racionalitě ...

31.3.2021 v 4:30 | Karma: 17,23 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Proč zakázat kouření v restauracích?

Již jednou jsem psal článek o tom, proč je zákaz kouření, dle mého, špatný. A napíši ho znovu. Proč ne. Během dvou let jsme se nepříjemně přiblížili hranici, kterou zákonodárci tentokrát možná opravdu překročí. Ke smůle hostinského, svobody, společnosti a možná i kuřáka.

28.8.2014 v 4:45 | Karma: 37,60 | Přečteno: 4762x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Zákaz kouření v restauracích - další zbytečná diskuse

Debata o kouření v restauracích se spolu s vyjádřením ministra Hegera opět dostala do medií a spolu s ní i notná dávka hlouposti, ignorace a pokrytectví. Tímto článkem bych rád vyvrátil resp. usměrnil některé z nich. Nejdříve bych rád podotkl, že debata o kouření v restauracích má dvě resp. tři roviny. Tou první je nekuřák, tou druhou kuřák a tou třetí je majitel. Asi nejhlasitější argumenty přicházejí od obhájců regulace (záměrně nepíši nekuřáků).

25.4.2012 v 2:34 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Kdy Evropa vyhlásí bankrot?

I když slovo stání nemám rád, je třeba smířit se s objektivní realitou. Stát tu je, život otravuje a ještě dlouho otravovat bude. Mimo jiné regulace si vynucuje prostředek směny, jenž je každý na území daného státu pod pohrůžkou trestu nucen používat. Jedním takovým prostředkem směny je i Euro, momentálně v krizi kvůli nezodpovědným politikám vlád eurozóny. Snad jediným řešením, které současné europolitiky napadá, je to samé, co krizi způsobilo. Vytvořit ještě více dluhu a způsobit ješte více chybných strukturálních investic, než s tím předchozím.

17.12.2011 v 22:50 | Karma: 19,85 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Špalek

Steve Jobs - hrdina Ayn Rand

Málokdo dokázal kdy vzbudit tolik pozitivní či negativních emocí, jako Steve Jobs a jeho Apple (s tím souvisí i masivní inflace článků o Apple na webech o mobilních zařízeních). Kondolence k jeho úmrtí přicházejí z celého světa. Marně pátrám v paměti, komu se poslední dobou dostalo při jeho smrti takové pozornosti, jako tomuto člověku. O to více je to zajímavé, že Steve Jobs nebyl herec, zpěvák, vynálezce nebo prezident a neobětoval se pro druhé. Byl jedním z nejbohatších lidí na světě, a přesto na něj vzpomínají chudí, bohatí, vzpomínají na něj politici a vzpomíná na něj i konkurence.

7.10.2011 v 14:42 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1631x
Jsem libertarián. Co to znamená? Zastávání principu, který je pro nacisty, fašisty, komunisty, socialisty, environmentalisty, šovinisty, totalitaristy, demokraty či jiné etatisty naprosto nepřípustný. "Přirozená práva jednotlivce nelze porušit z vůle nikoho, a to ani většiny, byť by se ta skládala ze zbytku společnosti."

V diskusi vystupuji pod nickem nnevimm.

Seznam rubrik