Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy Evropa vyhlásí bankrot?

I když slovo stání nemám rád, je třeba smířit se s objektivní realitou. Stát tu je, život otravuje a ještě dlouho otravovat bude. Mimo jiné regulace si vynucuje prostředek směny, jenž je každý na území daného státu pod pohrůžkou trestu nucen používat. Jedním takovým prostředkem směny je i Euro, momentálně v krizi kvůli nezodpovědným politikám vlád eurozóny. Snad jediným řešením, které současné europolitiky napadá, je to samé, co krizi způsobilo. Vytvořit ještě více dluhu a způsobit ješte více chybných strukturálních investic, než s tím předchozím.

Po České Republice je požadováno 90 miliard resp 3,5 miliard devizových rezerv v Eurech. Ministr financí Kalousek se vyjádřil ve smyslu, že nepůjčit mezinárodnímu měnovému fondu peníze by se rovnalo pasovat se do role letadlové lodě Ruska. To je nesmysl. Nepůjčit peníze se rovná stavět se do role doktora, který zakáže tlouštíkovi tučné jídlo. Tlouštík ho asi nebude mít rád, ale doktor bude mít svědomí čisté. Rusko s pomocí EU počítá a stavět Českou republiku do pozice nějakého ruskho satelitu je nesmyslně účelové. Českou Republiku nejspíše nebudou mít země přijímající a poskytující pomoc rády. Avšak jen do té doby, než všechny ty státy zbankrotují či jinak restrukturalizují svůj dluh.

Jediným způsobem, jak krizi vyřešit, je vyhlásit bankrot. Ne jednoho státu, ale celé měnové unie. Znárodnit krachující banky a jejich závazky emitovat, závazky vůči ostatním věřitelům (především investičním fondům, ze zákona de facto nucených investovat do státních dluhopisů) emitovat rovněž. Tomu se politici brání, ne však důvodů hodnotových, ale účelových. Politici hrají o čas, snaží se převést pohledávky ze soukromých rukou do rukou státních institucí. Každému je jasné, že současný dluh nikdy nikdo nesplatí, je však možné rizika přesunout na někoho jiného. Krach a znárodnění bank by nebyla žádná tragédie. A to ani z pohledu ideologického. Banky produkující vylobbovanou státní měnu nejsou vzorem kapitalismu, ale socialismu. A jejich zničení může trhu jen prospět. Soukromý subjekt operující na socialistickém hřišti je vždy jen velký tunel vlastnických práv neznámých lidí. Je potřeba si vážit podnikatelů, kteří tvoří zisk navzdory stáním regulacím a ne díky nim.

Bankrot a emisní záchrana úspor a vkladů by způsobila devalvaci měny, její znehodnocení v očích investorů. Jiná možnost však stejně není. K devalvaci dojde tak jako tak, otázka je kdy. Já jsem přesvědčen, že čím dříve k ní dojde, tím lepe pro celý evropský kontinent. Jakýkoliv dluh je vždy vykoupen budoucím poklesem příjmů. V případě inflačního řešení to bude znehodnocení úspor. V případě splácení dluhu by to bylo drastické zvýšení daní a omezení služeb, nejspíše ústící v revoluci a další posilování státní moci a končící tak jako tak devalvací měny znehodnocením úspor.  V hisotrii zbankrotovaly desítky států a tyto státy nejen že existují, ale i prosperují. Krátkodobá šoková emise Eura zbůsobí znehodnocení úspor milonů lidí, pokud však Euro přetrvá a další emise ať již státními či soukromými subjekty bude znemožněna, je šance že postupem času dojde k jejich revalvaci (za předpokladu že bude odstoupeno od pervezní představy o nutnosti 2% růstu spotřebitelských cen -> bankovnictví částečných rezerv bude postaveno mimo zákon).

Je otázka, co by mělo následovat. Liberalizace finančního trhu je nejspíše jen utopickou představou, proto se naskytují jen dvě možnosti. Centralizace rozpočtové politiky na úrovni EU s Eurem, či zničení Eura a převedení finanční odpovědnosti zpět na národní státy. Přikládním se k druhé variantě. Ne však proto, že bych v centralizaci jako takové spatřoval zlo, ale protože nevěřím, že je současná EU reformovatelná a dokáže se vymanit z vlivu sociální demokracie. Nevěřím, že ač by někdy byl evropský parlament skutečným zákonodárným orgánem, byl by někdy pravicovým. Evropa je příliš socialistická. Navíc čím vyšší je centralizace moci, tím větší mají korporace napojené na strany praktikující “sociální politiku” zájem tuto regulační politiku prohlubovat a ohýbat ve svůj prospěch.

 

 

 

 

 

Autor: Ondřej Špalek | sobota 17.12.2011 22:50 | karma článku: 19,85 | přečteno: 1330x
  • Další články autora

Ondřej Špalek

The Hill I Climb

Myslím si, že společnost kolem mě pod vlivem snahy neudělat chybný krok ztrácí schopnosti udělat správný krok. Že strach ze společenského odsouzení vede k všeobecné apatii vůči rozumu a racionalitě ...

31.3.2021 v 4:30 | Karma: 17,23 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Proč zakázat kouření v restauracích?

Již jednou jsem psal článek o tom, proč je zákaz kouření, dle mého, špatný. A napíši ho znovu. Proč ne. Během dvou let jsme se nepříjemně přiblížili hranici, kterou zákonodárci tentokrát možná opravdu překročí. Ke smůle hostinského, svobody, společnosti a možná i kuřáka.

28.8.2014 v 4:45 | Karma: 37,60 | Přečteno: 4762x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Zákaz kouření v restauracích - další zbytečná diskuse

Debata o kouření v restauracích se spolu s vyjádřením ministra Hegera opět dostala do medií a spolu s ní i notná dávka hlouposti, ignorace a pokrytectví. Tímto článkem bych rád vyvrátil resp. usměrnil některé z nich. Nejdříve bych rád podotkl, že debata o kouření v restauracích má dvě resp. tři roviny. Tou první je nekuřák, tou druhou kuřák a tou třetí je majitel. Asi nejhlasitější argumenty přicházejí od obhájců regulace (záměrně nepíši nekuřáků).

25.4.2012 v 2:34 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Steve Jobs - hrdina Ayn Rand

Málokdo dokázal kdy vzbudit tolik pozitivní či negativních emocí, jako Steve Jobs a jeho Apple (s tím souvisí i masivní inflace článků o Apple na webech o mobilních zařízeních). Kondolence k jeho úmrtí přicházejí z celého světa. Marně pátrám v paměti, komu se poslední dobou dostalo při jeho smrti takové pozornosti, jako tomuto člověku. O to více je to zajímavé, že Steve Jobs nebyl herec, zpěvák, vynálezce nebo prezident a neobětoval se pro druhé. Byl jedním z nejbohatších lidí na světě, a přesto na něj vzpomínají chudí, bohatí, vzpomínají na něj politici a vzpomíná na něj i konkurence.

7.10.2011 v 14:42 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Ondřej Špalek

Standard & Poor's & jak zabít svobodu

Jak je v dnešní mediokracii zvykem, důležitá sdělení je nutno relativizovat, odsunout na okraj, či raději vůbec nezveřejňovat. Jelikož veřejnost, které by byla předhozena důležitá témata, by o nich nedejbože mohla začít přemýšlet. To je důvodem, proč se dnes na titulní straně dočítáme o handrkování novodobých aristokratů, které vytváří iluzi existence soutěže a opozice, místo abychom se dočetli zprávy, ve kterých vládci země vysílají občanům nebezpečné, leč jednoznačné signály.

18.8.2011 v 16:31 | Karma: 16,30 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1631x
Jsem libertarián. Co to znamená? Zastávání principu, který je pro nacisty, fašisty, komunisty, socialisty, environmentalisty, šovinisty, totalitaristy, demokraty či jiné etatisty naprosto nepřípustný. "Přirozená práva jednotlivce nelze porušit z vůle nikoho, a to ani většiny, byť by se ta skládala ze zbytku společnosti."

V diskusi vystupuji pod nickem nnevimm.

Seznam rubrik