Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

The Hill I Climb

Myslím si, že společnost kolem mě pod vlivem snahy neudělat chybný krok ztrácí schopnosti udělat správný krok. Že strach ze společenského odsouzení vede k všeobecné apatii vůči rozumu a racionalitě ...

Je těžké říct si, proč mám začít psát těchto pár zbytečných řádků, vedlo mě k tomu několik události.

Děsí mě, kam se svět ubírá. Není to něco co se děje ze dne na den, ale je to pomalá řeka skutečností, která mě nenechá spát. Myslím si, že je to všeobecná apatie a hlavně nepřetrvávající vliv ideologií, podkopávají lidskou individualitu, snahu o poznání a kreativitu. Děsí mě cenzura na západě, děsí mě cancel culture, a nejvíc ze všeho mě děsí, že podobné pozice zastávají i lidi co mám rád. A nevím, jestli v jiné době a na jiném místě, by ti samí lidé nestáli na náměstí a neskandovali, kdyby mě režim oběsil.

Myslím si, že společnost kolem mě pod vlivem snahy neudělat chybný krok ztrácí schopnosti udělat správný krok. Že strach ze společenského odsouzení vede k všeobecné apatii vůči rozumu a racionalitě.

Když před necelým rokem zpátky obletělo svět video s umírajícím Georgem Floydem, tak se nikdo neptal, co se stalo nebo kdo to byl. Každý měl jasno, protože cokoliv jiného, i samotná otázka co se vlastně stalo, může znamenat společenské odsouzení. Nikoho nezajímalo, že George Floyd rok zpátky přepadnul těhotnou ženu v jejím domě, mířil ji zbraní na její nenarozené dítě a vyhrožoval, že je oba zabije, když jí nedá peníze. Každého zajímala jenom jeho barva kůže. Protože nikdo normální by mu nevyjádřil sympatie, kdyby znal jeho minulost a ukázalo se, že to není Afroameričan, ale třeba bílý magor z Austinu.

Myslím, že rasismus a chápání rasismu se vymklo z kloubů. Před šedesáti lety jsme si mysleli, ze barva kůže už nemůže nic znamenat, že je to relikt minulosti. Dnes nemůžeme být dál. Když na inauguraci Joe Bidena slečna Amanda Gorman představila svoji báseň The Hill We Climb, která měla spojit Ameriku, tak ve Španělsku se zvedla vlna nevole vůči překladateli, který ji chtěl přeložit do španělštiny. Protože nemel černou kůži. To samé se odehrálo v Holandsku a Německu. Neměli jsme to mít už dávno za sebou?

Tohle není věc, která má co dočinění s rasismem nebo barvou kůže. Je to hysterická snaha hledat ve společnosti skupiny utlačovaných. V šedesátých letech to pojmenovali intersekcionalismus. Každý někam patří. Každý může být utlačovaný. Když jsi černý tak kvůli otroctví, když jsi žena tak že vyděláváš míň než muž, když jsi z Texasu tak můžeš být gay, a když jsi bílý tak jsi obézní, v Irsku ti budou nadávat, že jsi Angličan a v Anglii, že jsi Rusák z východní Evropy.

Ve všeobecném pohoršení nad tím, jak je společnost špatná se ztrácí to, že žijeme v nejbohatší a nejtolerantnější části světa, která kdy existovala. Že v našich malých bojůvkách o to kdo, kdo koho urazil, se ztrácí, že na rozdíl od Ameriky a Evropy, v Africe pořád existuje otroctví, že v číně existují koncentrační tábory a že v Íránu věší homosexuály na jeřáby za potlesku místních kleriků.

Myslím si, že v Evropě zavládnul po druhé světové válce stockholmský syndrom. Hlavně v tom jakým způsobem dokážeme kritizovat sami sebe. Nikdo už se dneska neptá na to, kdo způsobil, že se tu stal takový zločin proti lidskosti. Nebo jaká ideologie to byla? Splynulo to v jedno se sebemrskačstvím západní Evropy za koloniální historii a dobýváni světa, jakoby nikoho nezajímalo, co dělal svět v době, kterou vyčítáme Evropě?

Kdo z lidí ví, že v době, kdy velká Británie zrušila otroctví, na světě neexistovalo místo, kde by otroctví bylo ilegální? A že francouzská deklarace práv člověka a občana zavdala legální základ celému západnímu světu, který zrušil otroctví, včetně americké deklarace nezávislosti? Trvalo to šedesát let, ale Amerika za to zaplatila krvavou cenu občanské války. V té samé době vesele obchodovala osmanská říše s otroky ze severní Afriky až do rozpadu v roce 1923.

Velká Británie kromě moderní demokracie, úcty k institucím, řádu a soukromému majetku byla první společnost na světě, která postavila otroctví mimo zákon. A legálně ho vymáhala ve svojí sféře vlivu, což byla půlka světa, už v roce 1833. Sledovat dnes Brity jak klečí na výraz pokání za všechno zlo světa, co tady kdy bylo, mě neskutečně bolí.

Snažit se dnešní ultra korektní optikou na někoho házet historickou vinu je strašné pokrytectví. Kolik lidí z těch, kteří dnes strhávají sochy konfederačních generálů, kteří bojovali za svoji vlast v roce 1860, nebo sprejuje na sochy George Washnigtona a Winstona Churchilla by bylo schopných dostát svým morálním požadavkům dnešní doby? Není pravděpodobnější spíš to, že ti samí lidé by byli fanatici i tehdy? Kde existuje prostor pro odpuštění, pro pochopení?

Je mi z toho smutno.

 

 

Autor: Ondřej Špalek | středa 31.3.2021 4:30 | karma článku: 17,23 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Ondřej Špalek

Proč zakázat kouření v restauracích?

Již jednou jsem psal článek o tom, proč je zákaz kouření, dle mého, špatný. A napíši ho znovu. Proč ne. Během dvou let jsme se nepříjemně přiblížili hranici, kterou zákonodárci tentokrát možná opravdu překročí. Ke smůle hostinského, svobody, společnosti a možná i kuřáka.

28.8.2014 v 4:45 | Karma: 37,60 | Přečteno: 4762x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Zákaz kouření v restauracích - další zbytečná diskuse

Debata o kouření v restauracích se spolu s vyjádřením ministra Hegera opět dostala do medií a spolu s ní i notná dávka hlouposti, ignorace a pokrytectví. Tímto článkem bych rád vyvrátil resp. usměrnil některé z nich. Nejdříve bych rád podotkl, že debata o kouření v restauracích má dvě resp. tři roviny. Tou první je nekuřák, tou druhou kuřák a tou třetí je majitel. Asi nejhlasitější argumenty přicházejí od obhájců regulace (záměrně nepíši nekuřáků).

25.4.2012 v 2:34 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Kdy Evropa vyhlásí bankrot?

I když slovo stání nemám rád, je třeba smířit se s objektivní realitou. Stát tu je, život otravuje a ještě dlouho otravovat bude. Mimo jiné regulace si vynucuje prostředek směny, jenž je každý na území daného státu pod pohrůžkou trestu nucen používat. Jedním takovým prostředkem směny je i Euro, momentálně v krizi kvůli nezodpovědným politikám vlád eurozóny. Snad jediným řešením, které současné europolitiky napadá, je to samé, co krizi způsobilo. Vytvořit ještě více dluhu a způsobit ješte více chybných strukturálních investic, než s tím předchozím.

17.12.2011 v 22:50 | Karma: 19,85 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Špalek

Steve Jobs - hrdina Ayn Rand

Málokdo dokázal kdy vzbudit tolik pozitivní či negativních emocí, jako Steve Jobs a jeho Apple (s tím souvisí i masivní inflace článků o Apple na webech o mobilních zařízeních). Kondolence k jeho úmrtí přicházejí z celého světa. Marně pátrám v paměti, komu se poslední dobou dostalo při jeho smrti takové pozornosti, jako tomuto člověku. O to více je to zajímavé, že Steve Jobs nebyl herec, zpěvák, vynálezce nebo prezident a neobětoval se pro druhé. Byl jedním z nejbohatších lidí na světě, a přesto na něj vzpomínají chudí, bohatí, vzpomínají na něj politici a vzpomíná na něj i konkurence.

7.10.2011 v 14:42 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Ondřej Špalek

Standard & Poor's & jak zabít svobodu

Jak je v dnešní mediokracii zvykem, důležitá sdělení je nutno relativizovat, odsunout na okraj, či raději vůbec nezveřejňovat. Jelikož veřejnost, které by byla předhozena důležitá témata, by o nich nedejbože mohla začít přemýšlet. To je důvodem, proč se dnes na titulní straně dočítáme o handrkování novodobých aristokratů, které vytváří iluzi existence soutěže a opozice, místo abychom se dočetli zprávy, ve kterých vládci země vysílají občanům nebezpečné, leč jednoznačné signály.

18.8.2011 v 16:31 | Karma: 16,30 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1631x
Jsem libertarián. Co to znamená? Zastávání principu, který je pro nacisty, fašisty, komunisty, socialisty, environmentalisty, šovinisty, totalitaristy, demokraty či jiné etatisty naprosto nepřípustný. "Přirozená práva jednotlivce nelze porušit z vůle nikoho, a to ani většiny, byť by se ta skládala ze zbytku společnosti."

V diskusi vystupuji pod nickem nnevimm.

Seznam rubrik