Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

carolusI

4. 5. 2011 6:09
V jedné věci

máte pravdu. Zabezpečit se na důchod spořením je nesmysl.Pokud  si důchodci naspoří sebevíc, není vůbec jisté, že ty peníze budou mít nějakou hodnotu až je budou potřebovat. Prakticky všechny státy systematicky znehodnocují úspory inflací a občas i měnovými reformami, kdy úspory likvidují úplně. A spoléhat se, že děti se o své staré rodiče postarají je také iluzí. To funguje jen v nepatrném počtu případů. Průběžný důchodový systém je to nejlepší co zatím fungovalo. Pracující člověk přispívá v produktivním věku k bohatství společnosti. Je tedy rozumné aby se společnost o něj postarala, když už pracovat nemůže.To, že vláda najednou piští, že na důchody musí vyplácet víc než se momentálně vybere na sociálním pojištění je velký podvod. Celá léta se vybíralo víc než vyplácelo a tyto peníze vláda potichu rozházela. Stejně  tak rozházela peníze z privatizace, které slibovala použít na reformu důchodového systému. Za tyto ukradené peníze si pár desítek vyvolených kupuje tryskáče a zámky.

0 0
možnosti

carolusI

4. 5. 2011 6:12
Re: V jedné věci

A dnešní pracující vláda masíruje propagandou, aby si nedělali iluze, že dostanou nějaký důchod. Protože se chystá rozkrást i jejich zaplacené pojistné.Rv

0 0
možnosti

kaktusak

12. 4. 2011 1:26
Vždyť všichni platí daně a odvody,

takže jakápak nezodpovědnost? Určitě by lidé i šetřili, ale po zkušenostech z 90. let se nenechají o úspory okrást podruhé.

0 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

12. 4. 2011 7:25
Re: Vždyť všichni platí daně a odvody,

jisteze, temer vsichni plati dane a odvody (z minimalni mzdy je dpfo jedna velka, cista nula), ovsem ne vsichni plati plati ty dane a odvody ve stejne mire ... presto pak v duchodu berou vsichni "tak nejak stejne". zaplatil si na duchodovem "pojisteni" desetkrat vic nez soused ? fajn, tesilo nas, ale duchod budes mit vetsi jenom o par korun ... na tomhle me tedy nic spravedliveho neprijde, mozna tak jeste "socialne spravedliveho", ovsem to uz nema s tou opravdovou, bezprivlastkovou spravedlnosti nic spolecneho, ze ano.

0 0
možnosti

skeptický

11. 4. 2011 20:24
Některé myšlenky jsou inspirující.

Jednak by se každý v produktivním věku měl starat o dobu, kdy nebude moci pracovat. Tedy nějak se zajistit na stáří. Spoléhat na stát se v budoucnu nevyplatí - ať je zrovna u moci kdokoli- stát žádné hodnoty nevytváří, jen bere a přerozděluje, případně si půjčuje. Ostatně bylo by zajímavé spočítat kolik z koruny vybrané na sociální dani spolkne přerozdělovací aparát. Možná někoho napadne zajistit penze z půjček, otázka je jak asi dlouho nám budou banky půjčovat, myslím si tedy, že  to je též cesta do nikam.

Spoléhat se na děti - no to žádný starý člověk nepřijme, staří lidé raději hladoví, než aby požádali děti o finanční pomoc.

Tedy abych to nejak shrnul - jak se každý sám připraví na penzi, takovou bude mít životní úroveň, stát pro nikoho z nás není schopen nic udělat.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

11. 4. 2011 19:33
A kde berete jistotu...

Že vůbec ty děti budou schopné uživit své rodiče...

Vezměte si to... Příklad: teplárna v mém městě.... Před 15 lety ve 12 výměnících ve městech složilo nepřetržitě 12 dispečerů (To je prakticky 36 pracovních míst) Dnes stejnou práci zvládá 1 dispečer po síti přes počítač. tzn z 36 pracovních míst se srazilo na 3 (a to tam většinu času pokud se nic neděje jen sedí a brouzdají po internetu... Někdo kdo tomu rozumí tam sedět musí když se něco pokazí ale v ideálním případě bezchybnosti počítače by tam nemusel sedět nikdo)

33 pracovních míst pryč... ovšem ti lidé prostě nezmizeli část jich odešla do údržby a část do důchodu ovšem valná většinu prostě propustili pro nadbytečnost.

Takže co bude? 30 nezaměstnaných kteří nejsou schopni ani odvádět důchodové pojištění jenom proto že technologie je levnější. Tak co s tím uděláte.

Ti zbylí tři zaměstnanci by těch XX důchodců které platilo těch 30 nyní nezaměstnaných zaplatilo, jenomže už prostě nezaplatní těch 30 vzniklých nezaměstnaných.

0 0
možnosti

leonet

11. 4. 2011 18:32
Máte pravdu, jenže jste nepochopil oco jde.

Vůbec se nejedná a zajištění vyšších penzi, ale o znehodnocení úspor budoucích důchodců. :-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1631x
Jsem libertarián. Co to znamená? Zastávání principu, který je pro nacisty, fašisty, komunisty, socialisty, environmentalisty, šovinisty, totalitaristy, demokraty či jiné etatisty naprosto nepřípustný. "Přirozená práva jednotlivce nelze porušit z vůle nikoho, a to ani většiny, byť by se ta skládala ze zbytku společnosti."

V diskusi vystupuji pod nickem nnevimm.

Seznam rubrik