Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příčina krize je v centrálním plánování

S úsměvem sleduji debaty komunistů a neoliberalistů, kterak se navzájem obviňují z toho, kdo způsobil krizi. Podle komunistů jsou příčinou nenasytní banksteři a globální finanční kasino. Podle neoliberalistů zase mohou za krizi chudí američané, kteří si nabrali úvěry a teď je nejsou schopni splácet. Je zajímavé, že ani jedna skupina lidí se nezaměřuje na to nejdůležitější, a to je negativní role státního monopolu na finančním trhu. Komunisté dokonce požadují zvýšení dohledu státu nad finančními institucemi. Neoliberalisté sice chtějí snížit kontrolu státu na finančním trhu, jenže nikdy nezmiňují to nejdůležitější a to je odstranení státem garantovaného monopolu. Oni pouze požadují přesunutí státního monopolu do soukromých rukou. Těžko říci, kdo z nich je nebezpečnější.

Začnu prostě tím, že ani jedna skupina lidí nemá pravdu. Problém finančních trhů není v subjektech, kteří na něm operují, protože ty zkrátka operují v souladu s cenovými signály, které jim jsou předkládány. Problém finančních trhů je existence věřitele poslední instance, subjektu, který má monopol na kontrolu objemu peněz v ekonomice. Tím zásadním cenovým signálem, který stojí na počátku každé krize je chybně nastavená úroková míra.

Představme si hypotetickou situaci, kdy existuje velké množství úspor, které tlačí ceny úroků dolů. S nízkou úrokovou sazbou roste poptávka po finančních produktech - hypotekách. Protože přicházíme z období spoření a nízké cenové hladiny, ceny nemovitostí stagnují, čili hypotéky jsou poptávány čistě pro jejich spotřební charakter. Poptávka je vysoká, úroky nízké a tak se stane, že ceny nemovitostí začnou stoupat. Toho si všimne zkušený obchodník, který se skrze nabídku finančních derivátů snaží svézt na vlně rostoucích cen. Z nemovitostí se tak stává investice s očekávanými budoucími výnosy. Zkušený obchodník tak bude s finančními deriváty obchodovat tak dlouho, dokud bude jejich cena růst více než úrokové míry. Jak se nám začne zásoba úspor krátit, úrokové sazby se začnou zvyšovat a mazat očekávaný výnos z finančních produktů. Poptávka po nemovitostech se začne pomalu snižovat a stejně tak se začne pomalu snižovat výstavba. Trh se plynule přesune tam, kde z investic plyne potenciální budoucí výnos.

Teď se vraťmě do reality. Úspory neexistují, ekonomika roste méně, než byl plán, a zkušený úředník se rozhodne v souladu s Keynessiánskými poučkami roztočit kola ekonomiky. Protože má kouzelník Ben dost síly na to, aby ovlivnil úroky v celé ekonomice, rozhodne se je snížit. Úroky se tedy nesníží z důvodu existence úspor, ale z důvodu existence pomateného úředníka. Lidé si samozřejmě začnou brát hypotéky, vyrojí se zkušení obchodníci a všichni se vezou na vlně rostoucích cen. A pořád se vezou .... vezou .... vezou ..... až najednou jedna banka zkrachuje. Co se stalo? Banka jednoduše nedokázala plnit závazky. Oproti předchozímu příkladu nám totiž zmizel cenový signál, který by dal investorům pokyn odejít z trhu s hypotékami jinam. Investoři tedy přestávají investovat až ve chvíli, kdy vytvoří očekávání výnosů v takové míře, v jaké ekonomika není schopna je uspokojit a nikoliv v době, kdy budoucí výnos reálně klesne do záporných čísel. Tedy investor z kolejí neodchází v době, kdy vidí blížící se vlak, ale je odejit v době, kdy do něj vlak narazí.

Úroková míra je totiž velmi důležitý cenový signál. Dává investorům pokyn, jak a kdy strukturovat investice v souladu s tím, kde existuje reálný výnos - tedy efektivní poptávka. Tím, že je tento cenový signál plně v rukou úředníka a jeho centrálního plánu, se tak logicky bankéři ani dlužníci nemohou chovat racionálně. Oni nezpůsbili krizi, jen se chovali v souladu s cenovými signály, které jim stát poskytl.

Vratmě se k našemu příkladu. Existuje množství bankovních pohledávek, které ekonomika není schopna uspokojit. To je zlé, není to ovšem to nejhorší. Investoři totiž posledních pár let strukturovali investice, které měli vést k výnosům, vytvářeli pracovní místa, směřovali trh výroby určitým směrem, vzniklo plno firem ve výrobě. Najednou se zjišťuje, že výroba v masivní části trhu zkrátka není potřeba, je chybná. Lidé jsou propouštěni a firmy krachují. Na trhu je masivní množství výrobních struktur, které nikdo nechce. To je ten hlavní problém.

V důsledku chybného centrálního plánování tu tak máme nepotřebné výrobní struktury (likvidační firmy mají žně), masivní množství lidí s nepotřebnou kvalifikací, nezaměstnanost, předlužené občany a množství firem s neuspokojenými pohledávkami, které krachují. Krize nepřišla jako rána z čistého nebe. Přišla, protože další zamlžování cenových signálů bylo nemožné. A přijde znovu, pokud se centrální plánování a státem garantovaný monopol z trhu neodstraní.

Autor: Ondřej Špalek | čtvrtek 5.5.2011 17:27 | karma článku: 18,67 | přečteno: 1576x
  • Další články autora

Ondřej Špalek

The Hill I Climb

Myslím si, že společnost kolem mě pod vlivem snahy neudělat chybný krok ztrácí schopnosti udělat správný krok. Že strach ze společenského odsouzení vede k všeobecné apatii vůči rozumu a racionalitě ...

31.3.2021 v 4:30 | Karma: 17,23 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Proč zakázat kouření v restauracích?

Již jednou jsem psal článek o tom, proč je zákaz kouření, dle mého, špatný. A napíši ho znovu. Proč ne. Během dvou let jsme se nepříjemně přiblížili hranici, kterou zákonodárci tentokrát možná opravdu překročí. Ke smůle hostinského, svobody, společnosti a možná i kuřáka.

28.8.2014 v 4:45 | Karma: 37,60 | Přečteno: 4762x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Zákaz kouření v restauracích - další zbytečná diskuse

Debata o kouření v restauracích se spolu s vyjádřením ministra Hegera opět dostala do medií a spolu s ní i notná dávka hlouposti, ignorace a pokrytectví. Tímto článkem bych rád vyvrátil resp. usměrnil některé z nich. Nejdříve bych rád podotkl, že debata o kouření v restauracích má dvě resp. tři roviny. Tou první je nekuřák, tou druhou kuřák a tou třetí je majitel. Asi nejhlasitější argumenty přicházejí od obhájců regulace (záměrně nepíši nekuřáků).

25.4.2012 v 2:34 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Kdy Evropa vyhlásí bankrot?

I když slovo stání nemám rád, je třeba smířit se s objektivní realitou. Stát tu je, život otravuje a ještě dlouho otravovat bude. Mimo jiné regulace si vynucuje prostředek směny, jenž je každý na území daného státu pod pohrůžkou trestu nucen používat. Jedním takovým prostředkem směny je i Euro, momentálně v krizi kvůli nezodpovědným politikám vlád eurozóny. Snad jediným řešením, které současné europolitiky napadá, je to samé, co krizi způsobilo. Vytvořit ještě více dluhu a způsobit ješte více chybných strukturálních investic, než s tím předchozím.

17.12.2011 v 22:50 | Karma: 19,85 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Špalek

Steve Jobs - hrdina Ayn Rand

Málokdo dokázal kdy vzbudit tolik pozitivní či negativních emocí, jako Steve Jobs a jeho Apple (s tím souvisí i masivní inflace článků o Apple na webech o mobilních zařízeních). Kondolence k jeho úmrtí přicházejí z celého světa. Marně pátrám v paměti, komu se poslední dobou dostalo při jeho smrti takové pozornosti, jako tomuto člověku. O to více je to zajímavé, že Steve Jobs nebyl herec, zpěvák, vynálezce nebo prezident a neobětoval se pro druhé. Byl jedním z nejbohatších lidí na světě, a přesto na něj vzpomínají chudí, bohatí, vzpomínají na něj politici a vzpomíná na něj i konkurence.

7.10.2011 v 14:42 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1631x
Jsem libertarián. Co to znamená? Zastávání principu, který je pro nacisty, fašisty, komunisty, socialisty, environmentalisty, šovinisty, totalitaristy, demokraty či jiné etatisty naprosto nepřípustný. "Přirozená práva jednotlivce nelze porušit z vůle nikoho, a to ani většiny, byť by se ta skládala ze zbytku společnosti."

V diskusi vystupuji pod nickem nnevimm.

Seznam rubrik