Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

dannny

6. 5. 2011 12:37
Tak to vypadá, když se spojí nekritické

přejímání salóního teoretizování s pár dobře znějícími termíny z odborné literatury, absence selského rozumu a mesiášský komplex. Mezi centrálním plánováním v KLDR a zcela volnou rukou trhu v Somálsku existují i vyváženější systémy. Nikdo snad nebude popírat, že jistá regulace na úrovni technických norem, územního rozvoje, centrální energetická koncepce nebo koncepce dopravní infrastruktury je nutná. Že by snad hnusný stát neměl kontrolovat, koli kadmia a rtuti vypouští chemičky do řeky a čekat, až si to vyřeší trh? Většina věcí, do kterých se stát angažuje, výrazně překračuje investiční horizont jakéhokoli soukromého subjektu (max. 30 let). Tudíž záležitosti, na které soukr. sektor nedá ani korunu. Netuším, jak někdo starší 18 let může žít v naivní důvěře v racionální reakce trhů, v čistotu interakcí mezi nabídkou, poptávkou, volným kapitálem a výrobními zdroji, potřebou a spotřebou. Jako mentální cvičení dobré, ale pak doporučuji vyrazit aspoň do obchoďáku, když už ne na burzu...

0 0
možnosti

nnevimm

6. 5. 2011 14:17
Re: Tak to vypadá, když se spojí nekritické

Jak to, co jste napsal, konkrétně souvisí s chybně nastavenou úrokovou mírou, o které byl článek?

0 0
možnosti

meda_beda

6. 5. 2011 9:56
nějaká logická chyba???

Problémem dle mého názoru je již způsob jakým peníze vznikají v systému bankovnictvý částečných rezerv. Pokud peníze jsou kryty dluhem respektive vznikají paralelně s dluhem a taktéž zanikají při splácení vznikne v případě že banky chtějí vrátit více peněz než vytvořili matematický paradox kdy neexistuje dostatek peněz na zaplacení dluhů. Díky této disproporci vzniká tlak na exponenciální růst ekonomiky. A to je právě defekt systému jelikož není možné udržet exponenciální růst v omezeném světě. Přesto se právě toho ekonomové snaží docílit. Tedy ekonomie jako věda selhala, jelikož systém který se nyní používá vede k předluženosti, krizi , bankrotu a chudobě.

0 0
možnosti

nnevimm

6. 5. 2011 14:26
Re: nějaká logická chyba???

Ekonomie jako věda selhala? A to konkrétně kdy? Dnešní systém je výsledkem lobby bankéřu komerčních bank, nikoliv ekonomů.

Úroky lze teoreticky splatit, ty se totiž neodepisují, ale vrací se zpět do oběhu. Tím nijak neříkám, že jsem zastáncem částečných rezerv. Podle mě je to jednoduše okrádání klientů, banka se v důsledku toho stává nesolventní a měl by na ni být uvalen konkurz.

0 0
možnosti

carolusI

5. 5. 2011 23:47
Fí ha

tak teď jsem se dověděl, že jsem vlastně komunista. To mě nikdy nenapadlo. Komunisti mi vždy házeli klacky pod nohy a já zase jim.

Všechny  teorie ekonomů považuji za šarlatánské výplody,  které mají jediný účel. Totiž zakrýt skutečnost, že zisk odtržený od reálného vytváření hodnot nutně vede ke krizím a ožebračování lidí, kteří reálné hodnoty tvoří. Asi jediný způsob jak ten kolotoč zastavit je prostě si nepůjčovat. Každý úvěr je cesta do otroctví.

0 0
možnosti

nnevimm

6. 5. 2011 1:17
Re: Fí ha

Těžko říci, proč máte názory jaké máte. Pokud jste opravdu komunistobijcem tak bych řekl, že jste je jednoduše od někoho převzal, protože jsou líbivé. Okolní prostředí vám ty názory také nejspíš dvakrát nevymlouvalo. Ale to sřílím od boku, vážně nevím.

Existuje spoustu ekonomických teorií, které se zakládají na fundamentálních axiomech či jsou apriori syntetické - nevyvratitelné. Obraz ekonomie jako šarlatánství šíří lidé, kterým se vytvoření chaosu a absence aplikace skutečně ekonomických myšlenek hodí resp výsledek takové aplikace se jim nehodí.

"zisk odtržený od reálného vytváření hodnot " toto je opravdu líbívé. Je třeba říci, co si pod tím představujete.

0 0
možnosti

kaktusak

5. 5. 2011 22:54
Vždyť státy si také konkurují

a mohou nabízet lepší podmínky. Proč si myslíte, že v případě nahrazení států velkými soukromými firmami by něco fungovalo lépe? 

0 0
možnosti

nnevimm

6. 5. 2011 1:27
Re: Vždyť státy si také konkurují

Hmm.... ne. Státy si nekonkurují, je to kartel územních feudalistů na uzavřeném trhu. A už vůbec nemají důvod zlepšovat podmínky pro život na svém území. Stát je jen obrazem zájmových skupin s těžkopádným úzce zaměřeným krátkozrakým reakčním potenciálem.

0 0
možnosti

stařec bez moře

5. 5. 2011 21:21
dejte pokoj se teoretizováním.

Krize je výsledek  rozkrádání a rozhazování a žití na dluh. K tomu sociální síť a přebujelá státní administrativa, nehospodárnost na všech frontách a tuhle zátěž nemůže žádná ekonomika vydržet.

0 0
možnosti

nnevimm

6. 5. 2011 1:29
Re: dejte pokoj se teoretizováním.

Sociální síť je problém, o tom už jsem psal v předchozích článcích. Ovšem zdaleka ne tak vysoký jako deset let chybných investic a biliony odepsaných dollarů.

0 0
možnosti

certik_bertik

5. 5. 2011 20:48
nic

takového neexistuje

0 0
možnosti

nnevimm

6. 5. 2011 1:43
Re: nic

To byl pokus o názor nebo testování funkčnosti klávesnice?

0 0
možnosti

Totedyne

5. 5. 2011 20:25
centrální plánování neexistuje

To co tady autor předvedl je jen jedna odnož neoliberalizmu. Jak fuguje mohou lidé potvrdit na Islandu, v Lotyšsku i v Irsku. Úrok nikde pevně nestanovuje státní úředník.

Článek je blábol.  Úrok sice ovlivňuje cetrální banka, ale vždy v závislosti na chování ekonomiky. Někdy je potřeba ekonomice pomoci (odbytové potíže a nezaměstnanost), jindy je možno nechat stanovení výše úroku jen trhu.

0 0
možnosti

nnevimm

6. 5. 2011 2:09
Re: centrální plánování neexistuje

Ano, já vím, že zkušený úředník se snaží odhadnout úrok vždy v závislosti na stavu ekonomiky. Taky jsem psal že kvůli stavu ekonomiky USA v 90. letech se zkušený úředník pokusil roztočit kola ekonomiky skrze nízkou úrokovou sazbu.

Lotyšsko, Island ani Irsko nemají bankovní systém, který by se nějak blížil tomu, který já prosazuji.

0 0
možnosti

Jack Russell

5. 5. 2011 19:45
Debilní teorie

o všemocné a neviditelné ruce trhu, o jakémsi nikým jiným než nabídkou a poptávkou regulovaném kapitalismu byly špatné již v 19. století. Uvažování o fungování kapitalistické společnosti se slabým nebo dokonce žádným vlivem státu je stejně utopické jako uvažování o komunismu. Tak jako je idealismem si myslet, že lidé budou dobrovolně poctivě a iniciativně pracovat podle svých schopností, je nesmyslné si myslet, že lidé budou dobrovolně poctivě a slušně podnikat a maximálně platit své zaměstnance. Tržní ekonomika je nenasytná a bezohledná hydra, dobrý sluha, ale zlý pán! Proto je bezpodmínečně nutné najít tu správnou rovnováhu mezi její svobodou a regulací. Její uvěznění na samotku v socialismu ani její vypuštění v r.1990 nepřineslo nic dobrého. Řešením by byla moudrá vláda, ale chtějte, aby 7 milionů voličů bylo moudrých. To je nesmysl.

0 0
možnosti

Sípomat

5. 5. 2011 18:44
Libertarianismus

Obecně je mýtus. Pokud nebude vládu nad trhem držet stát,zmocní se ho korporace či kartel. Tak jako tak bude do určité míry existovat centrální plánování,pouze se změní centrum.

0 0
možnosti

nnevimm

5. 5. 2011 18:51
Re: Libertarianismus

A kdo bude držet moc nad státem? Lidé? :D Dnes drží moc nad státem korporace, a to je mnohem nebezpečnější než kdyby drželi moc nad trhem, jelikož mají v rukou monopolní represivní nástroje. Být úspějšný v podnikání dnes znamená být napojený na státní zakázky - tedy ovládat státní finance.

0 0
možnosti

aroneček

5. 5. 2011 18:30
Pokud nebude plánování,tak půjde hospodářství

 k čertu.Ruka trhu je impulzivní a nikdy nemá dlouhodobý účinek.Jste obhájcem něčeho,co u nás tvrdí Klaus.A vy jste dost nezkušený a jenom něco papouškujete.Kde není plánování,tam je chaos a následně krize,pane "ekonome!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1631x
Jsem libertarián. Co to znamená? Zastávání principu, který je pro nacisty, fašisty, komunisty, socialisty, environmentalisty, šovinisty, totalitaristy, demokraty či jiné etatisty naprosto nepřípustný. "Přirozená práva jednotlivce nelze porušit z vůle nikoho, a to ani většiny, byť by se ta skládala ze zbytku společnosti."

V diskusi vystupuji pod nickem nnevimm.

Seznam rubrik