Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvrácenost dotací - nejen těch z EU

Když jsem se dnes vracel autem domů, zaslechl jsem ve zprávách Českého rozhlasu zmínku o kritice České republiky ze strany Evropské unie kvůli nevyužívání finančních prostředků na dotace. Že prý naše republika nevyužila několid miliard Kč.

Obecně jsem zastáncem principu osobní odpovědnosti, kdy by mělo co nejvíce finančních prostředků zůstat v kapse daňovým poplatníkům a tito by je měli na svou vlastní zodpovědnost spotřebovávat či investovat. Rozumím tomu, že státy či mezinárodní instituce mají nějaké rozpočty, na které se daňoví poplatníci složí. Souhlasím s tím, aby takto státu či instituci postoupené prostředky byly využity i v oblastech nebo na činnosti, kde je role státu či mezinárodních institucí nezastupitelná. Dovedl bych i pochopit, kdyby stát tyto prostředky využil na podporu subjektů v oblastech, které by bez veřejné podpory neexistovaly nebo by jejich působnost byla přinejmenším ztížená, např. kulturní subjetky a charitativní organizace. Ale stavím se proti tomu, aby stát či instituce typu EU měla peníze navíc, protože to vede k plýtvání a využívání těchto financí na nesmyslné projekty v oblastech, které mají být ponechány soukromému sektoru.

Došel jsem k závěru, že si (nejen) nás chce EU prostřednictvím těchto "štědrých" dotací kupovat za peníze. Ale za peníze, které jí nepatří, které jí členské státy (lépe řečeno občané a firmy v těchto státech) odevzdaly a tato EU se pak snaží vypadat jako nejúžasnější dárce, když bohulibě tyto peníze přidělí tu na stavbu cyklostezky, opravu historických památek, stavbu penzionu s wellness centrem (zde záměrně pomíjím fakt, že dotace dle mého nemají sloužit k investicím do soukromého majetku, což by bylo možná téma na samostatný článek) atd.

Nevím jakou sumu přesně posílají jednotlivé státy (jejich daňoví poplatníci) do EU molochu a jaká částka plyne na dotační tituly zpět do těchto států a nevím to ani v případě České republiky. Ale z logiky věci se nikdy nemůže celkově vrátit tolik, kolik se do toho celkově vloží.

Připouštím, že předchůdkyně dnešní EU měly svůj nepopiratelný význam v podobě usnadnění mezinárodního obchodního styku. Ale stalo se něco špatného, protože se, podle mého názoru, dnešní EU, nejen díky své dotační politice, staví do rozporu s původními myšlenkami mezinárodní hospodářské spolupráce v Evropě. Dotace podle mého názoru vedou k neefektivnímu využití peněz a to jak na straně dárce, tak i na straně příjemce. Vedou také ke vzniku vyloženě nebezpečného korupčního jednání a nezdravých návyků, kdy některé vrstvy obyvatelstva, organizace, instituce i samotné státy žijí dlouhodobě na úkor jiných.

Bohužel se stav v dnešní EU dostal již do takové zvrácenosti, že je Česká republika kritizována za to, že nevyužívá dostatečně dotačních peněz, jak jsem o tom psal na začátku. Čili EU finanční prostředky, které někomu nejdříve sebere, je pak vnucuje jiným subjektům (a nebo možná i těm samým subjektům, kterým je nejdříve sebere), aby je nějak spotřebovaly a to bez ohledu na to, jestli je jejich využití smysluplné.

Dovolím si nazvat dotační programy z EU socialistickým eldorádem, které jednoho dne asi docela nešetrně krachne a možná to bude docela i bolet. Stane se tak v momentě, kdy ti, kteří jsou dnes "dojnou krávou" řeknou DOST. A vinu za to ponese jednoznačně Evropská unie, její přebujelý byrokratický aparát a politici, kteří tak rádi rozdávají z cizího.

Proto za sebe říkám ... pojďme ten koloběh peněz výrazně zkrátit tak, že je necháme v peněženkách či na účtech lidí a firem ať je využijí dle vlastního uvážení. Že je pak v některých případech využijeme také na blbosti, to je téměř jisté. Fór je v tom, že při jakékoliv chybě budeme moci nafackovat sami sobě, což bude účelnější, spravedlivější a většinou to určitě povede i k rychlejší nápravě. Do té doby bych chtěl poprosit, abyste nevěřili tabulkám hlásajícím, že "tento projekt byl financován programem XY ze zdrojů Evropské unie", protože je to prostě lež. Vždycky jde totiž ve finále o peníze nás daňových poplatníků. EU si jen za cizí peníze hraje na něco, čím není ... na efektivní a spojující organizaci.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Šnobr | čtvrtek 13.2.2014 0:33 | karma článku: 22,91 | přečteno: 703x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Místo pro EU? Tam, kde záda ztrácí slušné jméno

V klidu jsem dnes večer zasedl k internetu a jal se číst zprávy, články, názory. Až jeden z nich mne opravdu rozčílil.

9.1.2018 v 23:42 | Karma: 40,97 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Sever a Jih

Docela nechápavě a s nepokojem sleduji to, co se nyní děje v USA, konkrétně ve státech bývalé jižanské Konfederace. Nejsem profesionální historik, jsem laik, který se zajímá nejen o americké dějiny.

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

Takto se nazývá dokument, který každý rok nejmocnější muž této planety, prezident USA, předkládá Kongresu. Zjednodušeně řečeno v něm prezident popisuje stav země, jejímž čelním představitelem je.

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10 | Přečteno: 290x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

Na světě je několik jistých věcí. Jako že se střídá den s nocí, že se střídají roční období a mnohé další, o kterých se nediskutuje. Pak jsou tu takové věci, o kterých se debatuje, které nejsou jisté, ale spíše pravděpodobné.

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

Máme za sebou krajské volby a někde i první kolo senátních voleb. Volby, u kterých je opakovaně účast prachbídná.

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22 | Přečteno: 683x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1932x
Účetní, finanční poradce, více na www.msucto.cz. Jinak též aktivní i pasivní sportovec. Manžel, otec dvou krásných dětí.

Seznam rubrik