Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koho (ne)jít volit - vylučovací metoda

Jít či nejít k volební urně, takové je mé rozmýšlení nad volbami, které Českou republiku čekají příští pátek a sobotu. Volební kolorit je tu, všichni všechno dají zase do pořádku, tedy alespoň na billboardech. Já, a věřím, že nejsem sám, jsem politikou a kampaní bez obsahu otráven, přímo znechucen. Přesto si dovolím ze svého pohledu posoudit volební kampaň těch několika stran, jejichž billboardy a všelijaká prohlášení jsou vidět a slyšet nejvíce.

ČSSD - chce silný stát. Já se tohoto sousloví bojím. Bojím se toho, že v pojetí ČSSD půjde o stát, který bude lidi uplácet nejrůznějšími dary a sociálními dávkami, aby na druhé straně postupně ubíral jednotlivcům svobodu, organizoval, reguloval a přikazoval kde co. Dalším z volebních hesel této strany, kterého jsem si všiml, je, že stát ochrání před exekutory. No když tak vidím "hospodaření" státu, vzpomenu si na řízení státních financí za vlád ČSSD (tedy upřímně řečeno, ani ona tzv. pravice není a nebyla o moc lepší), tak si říkám, jestli by se sám český stát neměl vážně obávat v blízké budoucnosti nějakých svých exekutorů. Když už by v tomto měla nějaká role státu být, pak by to měla být role střízlivého hospodáře nežijicího na dluh a rozumně nakládajícího se svěřenými prostředky. No jo, ale chtějme to po našich politicích, že ... . ČSSD to u mne rozhodně nebude.

ODS - co napsat k této straně, co ještě napsáno nebylo. Arogance, tupost, hloupost, nepochopení situace. K jejich heslu "volím pravici" bych přidal "a proto se vyhnu ODS". Strana, která si nedokáže najít svá témata a oslovit s nimi okruhy svých voličů a která si v době nízkých preferencí dá na billboard fotku M. Němcové s heslem "premiérka pro rozbouřenou dobu", je totálně mimo. K tomu těžko něco dodávat. O rozporu volebních hesel s reálnými činy vůbec není třeba ani diskutovat. Tuto stranu jsem volil vždy, ale tentokráte to opravdu už nejde.

TOP 09 - podle mého bezobsažná kampaň sázející na popularitu knížete, který je hlavou. Pak je tu ale krk, který hlavu ovládá a hýbe s ní a kdo trochu sleduje dění v TOP 09, ten dobře ví, kdo tím krkem je ... . Miroslav Kalousek se tváří jako velký pravičák, ale těžko mu to věřit, když v době, kdy byl ještě v KDU, tak byl ochoten Paroubkovi kývnout i na vládu s podporou komunistů, ke které ale nakonec nedošlo, protože byl v KDU odstaven od koryta. Ani vládní angažmá této strany mne o její pravicovostli nepřesvědčilo, a proto to ani TOPka u mě nebude.

ANO - pro mne trochu záhadný "hurá projekt" jednoho z nejbohatších mužů Česka, Andreje Babiše. Přiznávám, že o tomto hnutí toho moc nevím. A to je právě ten problém. To, že její šéf a lídr rozdává ráno v metru Pražanům koblížky je fajn, ale o čem to vypovídá. Co tohle hnutí chce a popř. jak toho dosáhnout? Těch neznámých je příliš a já se bojím, že by šlo o VV č. 2. Proto za sebe projektu ANO říkám ne.

Úsvit - Tomio Okamura je jistě schopným podnikatelem, možná motivátorem a zcela určitě dle mého i demagogem. Když sleduji jeho raketovou politickou dráhu, tak mi přijde, že je schopen slíbit všechno všem a to mi vadí. I zde jde dle mého o dost nečitelný subjetkt, proto stejné stanovisko jako u všech předešlých

SPOZ - dítka Zemanova přišly k vládě jak slepý k houslím. Skoro bych řekl, že si byli jisti úspěchem ve volbách, ale ono se jim to začíná tak trochu drolit v nejnevhodnější chvíli. U této strany tuším podobná ideová východiska jako u ČSSD, proto pro mne tato strana absolutně nepřipadá v úvahu.

A teď co dál? Nevyjmenoval jsem pochopitelně všechny kandidující strany a hnutí, protože by můj článek byl mnohem delší a popravdě mi některé z nich ani nestojí za to, abych o nich ve svém blogu psal.

No jo, ale koho tedy volit? Považuji se stále ještě za mladšího člověka. Živím se jako OSVČ, mám ženu, malé dítě. Jsem člověkem, který má rád svůj osud ve své moci, vyloženě nerad se spoléhám na jiné a na to, že někdo jiný za mě cokoliv zařídí (na to už jsem se mockrát nechal napálit). Řekl bych, že jsem konzervativně založený člověk, který pomaleji přijímá novější věci a spíše se drží zaběhlých zvyků. Jsem hrdý na to, že jsem Čech a chci v naší vlasti žít i nadále, protože se mi tu, vzdor některým negativním věcem, líbí. Platím v této zemi daně a další odvody a nechci platit stále více a více proto, aby mi i za mé daně přebujelý administrativní aparát omezoval svodody. Nevěřím v socializující projekty typu dnešní Evropské unie, věřím ve zlé účinky nejrůznějších dotací na kde co. Uvažuji o tom, že se voleb nezúčastním, byť jsem si vědom, že to není dobré řešení. Tak ale sakra koho volit? Když to podtrhnu a sečtu, tak možná Stranu svobodných občanů ... .

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Šnobr | čtvrtek 17.10.2013 21:07 | karma článku: 12,74 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Místo pro EU? Tam, kde záda ztrácí slušné jméno

V klidu jsem dnes večer zasedl k internetu a jal se číst zprávy, články, názory. Až jeden z nich mne opravdu rozčílil.

9.1.2018 v 23:42 | Karma: 40,97 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Sever a Jih

Docela nechápavě a s nepokojem sleduji to, co se nyní děje v USA, konkrétně ve státech bývalé jižanské Konfederace. Nejsem profesionální historik, jsem laik, který se zajímá nejen o americké dějiny.

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

Takto se nazývá dokument, který každý rok nejmocnější muž této planety, prezident USA, předkládá Kongresu. Zjednodušeně řečeno v něm prezident popisuje stav země, jejímž čelním představitelem je.

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10 | Přečteno: 290x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

Na světě je několik jistých věcí. Jako že se střídá den s nocí, že se střídají roční období a mnohé další, o kterých se nediskutuje. Pak jsou tu takové věci, o kterých se debatuje, které nejsou jisté, ale spíše pravděpodobné.

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

Máme za sebou krajské volby a někde i první kolo senátních voleb. Volby, u kterých je opakovaně účast prachbídná.

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22 | Přečteno: 683x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1932x
Účetní, finanční poradce, více na www.msucto.cz. Jinak též aktivní i pasivní sportovec. Manžel, otec dvou krásných dětí.

Seznam rubrik