Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo chce Rusa bít, hůl si najde

Přečetl jsem si pár článků, které se více či méně opírají do Ruska kvůli jeho chování v současném dění na Ukrajině. Na to, stejně jako na příčinu celé té krize, budou jistě existovat různé názory a asi nemá cenu znovu zabřédávat do téměř nekonečné diskuze.

Rusko je dle mého názoru velice složitou zemí, nejen díky své rozlehlosti, národnostní různorodosti. Ale především díky rozdílnému historickému vývoji. Byť veliká země, tak jako by v historii stála stranou hlavních proudů historických událostí, které hýbaly Evropou. Hlavními mocnostmi v období novověku byly Británie a Francie, které opanovaly obrovské koloniální říše. A byť se ruský car pustil do křížku s Napoleonem, tak se vlastně o Rusku až tak moc nevědělo. Tedy vědělo se, že Rusové jsou Slované stejně jako my, že obývají velkou zemi na východě, ale nic moc se nevědělo o životě obyčejných lidí v Rusku. Proto i naši národní buditelé měli o Rusku do značné míry zidealizované představy a o pravé tváři Ruska se někteří z nich přesvědčili až při své pouti na Rus.

Přijde mi jako by se tenhle nedostatek povědomí o Rusku, jeho historii a životě obyčejných lidí v téhle velké zemi přenesl do dnešních dnů. Víme o téhle zemi buď jenom to, co k nám propustila pečlivě připravená komunistická propaganda a to, jaké zkušenosti udělali se sovětskými (tedy nejen ruskými) vojáky naši lidé během srpnové okupace v roce 1968 a po následujících 22 let. A nebo se dozvídáme o tom, jaký byl Stalin zločinec a kolik lidí nechal povraždit. Tedy buď věci znějící až vyumělkovaně pozitivně nebo zase negativně. A nejsem si jist jestli je to dost k tomu, abychom pochopili, proč se např. mnoho obyčejných Rusů nyní staví za Putina, proč i po tak obrovském vyvražďování vlastních lidí je Stalin v Rusku stále považován za hrdinu.

Že je Rusko civilizačně hodně odlišné, to je téměř jisté. Že život jednotlivce nemá pro Rusy téměř žádnou hodnotu, to je také téměř neoddiskutovatelné. Stačí si vzpomenout na záležitost s úmrtím ruských námořníků v ponorce Kursk ... .

Já se nijak nezastávám Rusů a netrpím žádnou náklonností k nim. Vím dobře, že mají na svědomí mnoho krutostí jak na svých vlastních lidech, tak i na občanech jiných států. A mnoho lidí je vcelku pochopitelně nemá rádo. Přesto bych si dovolil vyzvat k jistému nadhledu a k tomu, abychom začali měřit všem stejným metrem. Na světě v podstatě nelze najít stát, včetně Ruska, který by neměl ve své historii nějaké temné stránky. Některé státy se se svou historií a problematickými obdobími či akty jistě dokázaly vypořádat lépe než jiné.

To, za co jsou dnes Rusové kritizováni, tedy např. že jejich letadla či lodě vstupují do vzdušného prostoru nebo teritoriálních vod jiných států dělali i jiní. Dobře si pamatuji, jak jsem po operaci slepého střeva ležel na pokoji se starším pánem, který kdysi byl členem pomocného personálu na vojenském letišti v Českých Budějovicích a vyprávěl mi, že nebylo nikterak výjimečné, když čs. vojenské stíhačky vzlétali, když se na radarech objevili americké stíhačky u hranic nebo ve vzdušném prostoru tehdejší ČSSR. A co my víme, jestli třeba letadla NATO při ochraně pobaltských států nenarušily ruský vzdušný prostor ... .

Mnozí kritizují i to, že se Rusko stále dívá na západní státy jako na nepřítele. Nedovedu posoudit na kolik je tohle tvrzení pravdivé. Pokud by to byla pravda, pak by to samozřejmě nebylo dobře. Ale v takovém případě by bylo třeba se i zeptat, co udělal západ proto, aby to bylo jinak.

Jednoznačně je třeba kritizovat tehdejší SSSR za to, že se dohodl s hitlerovským Německem na rozdělení Polska. Nicméně západní státy darovaly Německu československé pohraničí a pak bez reakce koukaly na úplný konec okleštěného Československa, byť jeho hranice garantovaly. SSSR se nejdříve 2. sv. války neúčastnil, protože na ni koukal jako na střet dvou buržoazních systémů a do války vstoupil až napadením svého území hitlerovským Německem 22. června 1941. V USA byly poměrně silné izolacionistické hlasy proti vstupu USA do války, k čemuž došlo až po napadení námořní a letecké základny na Havajských ostrovech 7. prosince 1941 ze strany Japonska. 

Výše zmíněné odstavce vůbec nemyslím jako polehčující okolnosti pro Rusko či tehdejší SSSR. Ale zkusme nestranně posoudit, jestli se západ často nechová podobně a jestli ve vztahu k Rusku náhodou nekáže vodu a sám přitom nepije víno.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Šnobr | pondělí 28.4.2014 14:25 | karma článku: 26,87 | přečteno: 1145x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Místo pro EU? Tam, kde záda ztrácí slušné jméno

V klidu jsem dnes večer zasedl k internetu a jal se číst zprávy, články, názory. Až jeden z nich mne opravdu rozčílil.

9.1.2018 v 23:42 | Karma: 40,97 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Sever a Jih

Docela nechápavě a s nepokojem sleduji to, co se nyní děje v USA, konkrétně ve státech bývalé jižanské Konfederace. Nejsem profesionální historik, jsem laik, který se zajímá nejen o americké dějiny.

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

Takto se nazývá dokument, který každý rok nejmocnější muž této planety, prezident USA, předkládá Kongresu. Zjednodušeně řečeno v něm prezident popisuje stav země, jejímž čelním představitelem je.

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10 | Přečteno: 290x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

Na světě je několik jistých věcí. Jako že se střídá den s nocí, že se střídají roční období a mnohé další, o kterých se nediskutuje. Pak jsou tu takové věci, o kterých se debatuje, které nejsou jisté, ale spíše pravděpodobné.

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

Máme za sebou krajské volby a někde i první kolo senátních voleb. Volby, u kterých je opakovaně účast prachbídná.

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22 | Přečteno: 683x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15,  aktualizováno  22.5 9:26

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli v úterý dva lidé. Na...

Poslanci rozhodují o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:01

Přímý přenos Sněmovna schvaluje zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky....

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s Raísím, hrozí Izraeli

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1932x
Účetní, finanční poradce, více na www.msucto.cz. Jinak též aktivní i pasivní sportovec. Manžel, otec dvou krásných dětí.

Seznam rubrik