Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prodělal kolega a jeho děti COVID-19 už v prosinci?

Sem tam se objeví článek, který tvrdí, že koronavirus se objevil mnohem dříve, než v prosinci v Číně. Prý už v říjnu nebo listopadu a to dokonce v Evropě (konkrétně v Itálii). A já si vzpomněla na tu zvláštní kolegovu nemoc...

Nejdříve jsem nad tím moc nepřemýšlela - proč taky? Pravdu se stejně nejspíš nedozvíme, stejně jako u mnoha dalších věcí, o nichž můžeme čerpat informace jen z médií. Ovšem po nějaké době mi začala vrtat hlavou nemoc, kterou prodělal kolega a jeho dvě děti už na konci prosince, potažmo začátku ledna.

A jak to vlastně bylo?

Asi týden před vánočními prázdninami onemocněl nějakou virózou. Nikdy neměl ve zvyku zůstávat (dlouho) doma, takže i nyní to vypadalo, že se celá věc odbyde obyčejnou rýmičkou a já si budu zase pro sebe v kabinetě nadávat, proč s tím leze do školy. Do začátku prázdnin chyběly pouhé tři dny výuky a kolega najednou nepřišel do práce. Byla jsem dost překvapená - to už nevypadá jen na rýmičku. Psal, že má teploty a kašel, takže zůstane dva dny doma, spojí je s víkendem a v úterý přijde, aby se ještě zúčastnil předvánočního programu. Jenže v úterý nedorazil a nepřišel ani ve středu, zrušil vánoční akci ve čtvrtek se svojí třídou a pak se sice ukázal na večírku s kolegy, ovšem ani ne za dvě hodiny zmizel. Prý se pořád nemůže zbavit protivného kašle a teplot, celkově se cítí mizerně a jeho dcera má ještě navíc zápal plic. Už tehdy jsem se nad tím pozastavila. Jistě, lidé mívají virózy i zápaly plic, takže asi nebyl důvod k překvapení, ale stejně mi to utkvělo v hlavě. 

Pak tedy proběhly Vánoce, všichni jsme strávili čtrnáct dní doma, já zapomněla na kolegovu nemoc a on samozřejmě přišel v pondělí po prázdninách do školy. Povídal, že měli opravdu "veselé Vánoce", poněvadž zápalem plic se nakazila i jeho druhá dcera a také jemu bylo dost zle. Divila jsem se, že se někdo od někoho nakazil, doteď jsem žila v tom, že zápal plic z člověka na člověka přenosný není, na což kolega opáčil, že jeho dcery měly virový typ a ten nakažlivý je. Všichni tři tedy absolvovali rentgen plic, jemu nic nenašli, ale obě děti měly nějaké změny  - naštěstí ani jedno nemuseli hospitalizovat. Ok, dobře tedy, už jsou všichni zdraví, vyřešeno. 

Pak jsem ovšem musela ve středu na školení a když se objevím ve čtvrtek zpátky v práci, kolega zase chybí. Píše, že vyšel schody k nám do třetího patra a udělalo se mu tak zle, až měl dojem, že zkolabuje. Skončil tedy znovu u doktorky, která mu vynadala, co ho to jen napadlo chodit do práce. Ten se sice bránil, že mu sama řekla, že pokud se cítí dobře a neučí zrovna tělocvik, může do školy, nicméně nechala ho další tři týdny doma. 

No a tím to skončilo, všichni se uzdravili bez následků, ovšem mně ten jejich komplikovaný průběh do puntíku evokuje průběh nemoci COVID-19. Kašel, teploty, relapsy, vyčerpanost, zápal plic, dlouhá rekonvalescence. Akorát ta nakažlivost je diskutabilní - u nového typu koronaviru se udává velmi vysoká a od kolegy nemám zprávy, že by se v jeho okolí nakazili další lidé. Ale zase mohli mít lehký průběh, takže to neřešili nebo si to nespojili s nemocí kolegy.

Ostatně nejsem zdaleka jediná, která přemýšlí nad tím, jestli tu obávaný COVID-19 nebyl mnohem dříve. Spousta lidí v diskuzích popisuje, že prodělalo v listopadu, prosinci či lednu nemoc se shodnými příznaky, jen ještě neexistovalo ono slavné jméno. Pokud by se ukázalo, že nový typ koronaviru se opravdu vyskytl už dříve, bylo by zajímavé vysvětlit, jak to, že nekosil desetitisíce lidí, dokud jsme ho neobjevili?

Samozřejmě je to všechno jen moje konspirační teorie a zarytě netvrdím, že všichni ti diskutující a můj kolega měli nutně COVID. Ale je zajímavé zamyslet se nad tím, jestli věci nejsou trochu jinak, než jak nám je předkládají média. Skutečnost může být hodně zkreslená (a ozývá se čím dál víc hlasů, že opravdu je), stejně jako fotky, čísla, svědectví a dokonce i názory odborníků. Poprvé jsem si uvědomila, jak velký prostor nabízí ke zkreslení reality třeba jen obyčejná fotka, na jednom z předmětů studia antropologie. Už ani nevím, jak se jmenoval - mezi námi, ty názvy byly leckdy lehce bizarní a nezapamatovatelné (Antropologie tradiční vesnice se jevil ještě jako jeden z těch lepších) - ovšem naše několikahodinová diskuze mi z hlavy jen tak nevyvane. Ale o tom zase někdy jindy... Důležité je, že lidi věří tomu, co "vidí"... i když to ve skutečnosti nevidí a nebo nevidí věci okolo - a fotky nám (leckdy ještě s vhodným slovním doprovodem) předloží jen to, co vidět máme...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Šnajdrová | pátek 1.5.2020 0:29 | karma článku: 42,08 | přečteno: 9388x
  • Další články autora

Alena Šnajdrová

Ušoun v tanečních

„Hele, co kdybysme šly do tanečních už tuhle sezónu?... trochu si rozšířit repertoár kluků", nadhodím kámošce. „Myslela jsem na to samý, těch exotů z naší třídy mám fakt plný zuby." „Právě, s nima už to příští rok bude o ničem."

22.4.2024 v 1:41 | Karma: 13,85 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Sebevědomí chlapa poznáš podle toho, jak vypadá jeho žena

Málokterý muž s nízkým sebevědomím má po svém boku ženu, za kterou se kdekdo otočí. Obecně by se tedy dalo říct, že sebejistý muž uloví dámu hezkou a zakomplexovaný ošklivou. Ovšem je to opravdu takhle jednoduché?

30.3.2024 v 2:14 | Karma: 11,65 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Jak jsem se vyrovnala se závistí

Kdo tvrdí, že nezávidí, ten lže, a závidí ještě víc. Závidím taky a některým lidem některý věci fakt hodně. Občas i kamarádům, za což se stydím. Ale je to lidské a záleží hlavně na tom, jak se svou žárlivostí naložíme.

7.3.2024 v 4:19 | Karma: 19,69 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Pomoc, Alenka nosí pořád sukýnky - všechny chtějí být jako Alenka

Preference šatů a sukní se u mě začala zcela zjevně formovat už ve třech letech. Holka nosí sukně a co má být? Pozastavuje se nad tím někdo? Ano, neustále... a nejen pozastavuje, někomu to vysloveně vadí.

13.2.2024 v 4:18 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3725x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Rallye letní gumy

To se takhle v půlce listopadu objednávám na začátek prosince na přezutí pneumatik. Jo, jsem lempl, ale co se asi může stát? V nejhorším případě napadne jeden den centimetr sněhu, aby druhý den zase roztál. Nebo ne?

5.2.2024 v 3:19 | Karma: 27,81 | Přečteno: 3724x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

14. května 2024  14:06,  aktualizováno  15:46

Gruzínský parlament schválil návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana...

Traktor je po střetu s vlakem na dva kusy, řidič zničeného stroje se zranil

14. května 2024  15:30

Traktor a osobní vlak se odpoledne srazily u Sovětic na Královéhradecku. Řidiče traktoru s tržnou...

A z nebe pršely peníze. Akce tiktokera v Curychu se zvrtla, v davu se zranilo dítě

14. května 2024  15:27

Švýcarský tiktoker Oracle o víkendu vyvolal rozruch v Curychu, když ohlásil, že na tamní louce...

V cele hornoslavkovské věznice hořelo, trojice odsouzených zapálila matraci

14. května 2024  14:53,  aktualizováno  15:26

Při požáru vybavení jedné z cel v areálu věznice v Horním Slavkově na Sokolovsku zasahovaly v...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 15,06
  • Průměrná čtenost 1262x
"Pochybuji, tedy myslím, myslím, tedy jsem" (Descartés). Poslední dobou mi pořád někdo říká, že přemýšlím až příliš...

Seznam rubrik