Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo se bojí školníka...?

Náš pan školník je nepřehlédnutelná postava. Ať už Hagrid nebo Rumcajs - to, že má autoritu, je neoddiskutovatelný fakt. Aneb něco málo o tom, že každý žák potřebuje ve škole někoho, koho se apriori bojí...

Ano, bojí - a já to nejsem. I když kolikrát bych dala nevímco za to, aby ze mě žáci měli hrůzu a klidnili se, jen co se mihnu na chodbě. Jenže bohužel. Možná, až budu starší. Momentálně jsem totiž stále věkově blíž svým žákům, než většině kolegů. A podle toho to i vypadá. 

No, zas tak moc si nestěžuju. Nedávno jsem pochopila, že každý věk má svoje a všechno bychom si měli prožít/ užít a nehudrat na to. Fakt je, že si ještě příliš živě pamatuju, jak moc mi lezli na nervy přehnaně autoritativní učitelé, příšerné vstávání v sedm a úzkoprsé, zatvrzelé chování některých kantorů.

A tak tedy se žáky diskutuju, i když bych neměla, a poslouchám individuální důvody, proč nemohli udělat domácí úkol a nebo proč se zrovna dneska nedokážou soustředit na cvičení sedm v pracovním sešitě. A už teď je mi taky jasné, že jim neprospívám v tom smyslu, že za deset let je bude zajímat, proč je ta blbá učitelka nenaučila anglicky a ne to, že ji tenkrát s pláčem přemlouvali, ať jim nedává pětku, protože den předtím měli schůzku s překrásným klukem. Ale to už je holt riziko povolání. Vidím v nich zkrátka sebe před nějakými deseti, patnácti lety a mám dojem, že musím napravit všechny nespravedlnosti, které byly tenkrát napáchány na mně. 

Ovšem nic z toho neznamená, že neocením, když někdo umí zjednat pořádek. Rovnováha musí být. Takže tolerantní i drsní učitelé, lehké i těžké předměty, individuální i striktní přístup. Velmi mi pomáhá náš pan školník. Žáci jej pro jeho vzezření překřtili na Hagrida nebo Rumcajse, ovšem bojí se ho jak čert kříže. (Až na pár koket z mojí sedmičky. Ty ho naopak chodí obšťastňovat s různými neobvyklými požadavky, jako jestli nemá náhodou letáky z Lidlu nebo desatero nůžek a lepidel navíc. Týna dokonce prohlásila, že se školníkem je "docela prdel"). 

Stačí, aby se prošel po chodbě, sem tam letmo nakoukl do nějaké třídy a hluk se sníží o padesát procent. Nebo nedejbože, aby do některé vešel a pod vousy zabručel: "Jak se to rozvaluješ na té lavici? Neumíš si sednout normálně?" On neřve, on se nevzteká, jen projde kolem a všichni cítí, že by se mu neměli protivit, protože ve vzduchu visí skrytá hrozba. Vždycky, když jsem tohoto svědkem, si říkám, jaká je škoda, že ve školství nepracuje víc chlapů. Ovšem je to pochopitelné... 

Jednou odcházím ze školy a přede mnou "drsňáci" z osmičky hulákají jednu sprosťárnu za druhou. "Ku*va, co je to za zm*da?" "Co děláš, čů*áku?" "Jdi do p*dele, ko*ote" a mnohé další mi zvoní v uších. "No co to slyšim?!" ozve se najednou za mnou a rozhostí se hrobové ticho. Následně už nikdo ani necekne a všichni se kvapně rozcházejí domů. Nádhera! To kdybych se já začala rozčilovat, vypadala bych asi jako malý, vzteklý trpaslík a navíc vyprovokovala osmáky k tomu, aby začali chrlit sprosťárny ještě víc. Holt když na ně zařve sebevědomý chlap, je to úplně něco jiného, než když se durdí malá ženská. Jistě, já mám svoje prostředky, ale prostředkem pana školníka určitě nevládnu. Ono je totiž rozdíl, když si nemůžete být jistí, že vám pan "Hagrid" vzápětí nerozbije držku a když vidíte vztyčené pěstičky mladé učitelky v růžové sukni. 

Jindy z dobré vůle vezmu osmáky na školní zahradu, že se budeme "učit" venku. Přibližně za tři minuty toho lituju. Učení se totiž určitě konat nebude. Já blbá si říkala, že ocení mou ochotu dopřát jim jarní sluníčko, a budou v klidu. Chyba lávky. Jako první obsadí okolní lavičky stylem - zadek na opěradlo a nohy tam, kde normální člověk sedí. "Prosím vás, sedněte si normálně", zlobím se, "vždyť ty lavičky celé ušpiníte". Nic, jako kdybych mluvila do větru. Spokojeně si lebedí tam, kde byli. Za chvíli ovšem vidím, jak VŠICHNI kvapně slézají a přesouvají se na sedací část. To bylo bleskové. Co se děje? Nejdřív nechápu. Pak zaregistruju vyděšený pohled Kuby někam za moje záda. Že by...? "Do p*dele, školník!" uslyším vzápětí. Ano, nepletu se, blíží se k nám jako anděl pomsty vousatá postava. "Hele, to neumíte sedět NORMÁLNĚ?!" houkne a všichni sedí způsobně jak v kostele. Ó, díky, Hagride!

Časem zjišťuji, že pan školník je mírumilovná, až flegmatická osoba. Ale baví se tím, že se ho žáci bojí. Schválně se několikrát denně projde po té chodbě, významně nakoukne tu a tam, někoho napomene, na jiného lehce zvýší hlas. A funguje to. Poučení? Každý z nás v životě potřebuje nějaký ten bič, z kterého má strach. Jinak by se jen flákal, nic nedělal a nikam se neposunul. 

 

Autor: Alena Šnajdrová | pátek 11.5.2018 0:38 | karma článku: 23,33 | přečteno: 674x
  • Další články autora

Alena Šnajdrová

Ušoun v tanečních

„Hele, co kdybysme šly do tanečních už tuhle sezónu?... trochu si rozšířit repertoár kluků", nadhodím kámošce. „Myslela jsem na to samý, těch exotů z naší třídy mám fakt plný zuby." „Právě, s nima už to příští rok bude o ničem."

22.4.2024 v 1:41 | Karma: 13,85 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Sebevědomí chlapa poznáš podle toho, jak vypadá jeho žena

Málokterý muž s nízkým sebevědomím má po svém boku ženu, za kterou se kdekdo otočí. Obecně by se tedy dalo říct, že sebejistý muž uloví dámu hezkou a zakomplexovaný ošklivou. Ovšem je to opravdu takhle jednoduché?

30.3.2024 v 2:14 | Karma: 11,65 | Přečteno: 853x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Jak jsem se vyrovnala se závistí

Kdo tvrdí, že nezávidí, ten lže, a závidí ještě víc. Závidím taky a některým lidem některý věci fakt hodně. Občas i kamarádům, za což se stydím. Ale je to lidské a záleží hlavně na tom, jak se svou žárlivostí naložíme.

7.3.2024 v 4:19 | Karma: 19,69 | Přečteno: 1505x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Pomoc, Alenka nosí pořád sukýnky - všechny chtějí být jako Alenka

Preference šatů a sukní se u mě začala zcela zjevně formovat už ve třech letech. Holka nosí sukně a co má být? Pozastavuje se nad tím někdo? Ano, neustále... a nejen pozastavuje, někomu to vysloveně vadí.

13.2.2024 v 4:18 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3726x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Rallye letní gumy

To se takhle v půlce listopadu objednávám na začátek prosince na přezutí pneumatik. Jo, jsem lempl, ale co se asi může stát? V nejhorším případě napadne jeden den centimetr sněhu, aby druhý den zase roztál. Nebo ne?

5.2.2024 v 3:19 | Karma: 27,81 | Přečteno: 3724x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 15,06
  • Průměrná čtenost 1262x
"Pochybuji, tedy myslím, myslím, tedy jsem" (Descartés). Poslední dobou mi pořád někdo říká, že přemýšlím až příliš...

Seznam rubrik