Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Radujme se z hokeje, nechme Ratha, aneb hvězdy z NHL nic nezaručují

Umíme se hodně nasí*at a už velmi málo radovat. Mám raději to radování. Úplně jsem ve čtvrtek zapomněl na kauzu Davida Ratha, která třese českou veřejností. Těšil jsem se na hokej Česká republika - Švédsko ve čtvrtfinále mistrovství světa a najednou u mě byl celý tenhle průšvih s Rathem na šesté koleji. Vítězství 4:3 a postup do semifinále mě postupně naprosto pohltily. Bylo to osvobozující, radostné, spontánní, ze všech oken v naší ulici vybuchovalo nadšení. Nevzpomínám si, že by se dělo něco podobného, když se v úterý ráno mezi osmou a devátou z agentur a portálů šířila zpráva, že byl David Rath zatčen.

David Rath bohužel ovládl i tuto blogerskou komunitu. Zkuste odhadnout - kolika z vás udělala "kauza Rath" nějakou radost? Mně ne, mám jí plné zuby, je přerathováno, pan doktor by měl za tuhle publicitu platit podle sazeb za plošnou inzerci a všem blogerům děkovat. Ze stovky nejčtenějších blogů na iDnes za poslední tři dny jich bylo 59 o Rathovi (přiznávám, i já jsem jeden napsal). Karmohoniči jich raději napsali několik.

Tipněte si však - kolika lidem udělalo radost vítězství hokejistů nad Švédskem? Bylo jich milión, milión a půl, více? Co vám přineslo lepší mysl? Pobouření z "kauzy Rath" nebo hokej? Pochybuji, že by rozčilování nad rathovským tématem někomu vyneslo zvýšení platu nebo radost. Hokejisté se však o potěšení postarali určitě.

V semifinále mistrovství světa jsou nyní Češi, Slováci, Rusové a Finové. Světový hokej ovládla Evropa. Týmy Kanady a USA, nabité hvězdami z NHL, v troubě. A stejnou cestou se vydalo po porážce od Čechů i mužstvo Švédska, jemuž nepomohlo ani domácí prostředí.

Tato situace nabízí různá zamyšlení. Cestou k jednomu z nich je pohled na soupisky mužstev. A ten říká, že hvězdy z nejrespektovanější a nejprestižnější světové soutěže, jíž je NHL, nezaručují úspěch na mistrovství světa. Tým Švédska měl na soupisce 16 hráčů z kanadsko-americké NHL, dva hokejisty z ruské KHL, šest hráčů z domácí soutěže. Odkráčel do kopru poražen mužstvem České republiky, v jehož sestavě bylo jen šest hráčů z NHL (všechno to jsou útočníci), zato 10 borců z KHL, šest plejerů z české ligy, po jednom z finské a švýcarské. Třetí brankář Mrázek je dokonce z regionální Ontarijské hokejové ligy (OHL). Škodolibě podotýkám, že na soupisce není nikdo ze švédské ligy.

V týmu Ruska je osm hráčů z NHL, ostatní jsou z KHL.

Jádro finského výběru tvoří 12 lidí z KHL, jen čtyři jsou z NHL, pět z finské a čtyři ze švédské ligy.

Slováci mají dokonce jen tři hráče z NHL, sedm z KHL, pět z české, čtyři ze slovenské, dva z finské, jednoho ze švédské ligy. Jeden hráč je z nižší kanadské soutěže AHL.

Suma sumárum, elitu světového hokeje, která se na MS v roce 2012 utká o medaile, tvoří jen Evropané, z nichž 48 hraje KHL, 21 NHL, 11 je z české ligy, osm z finské, pět ze švédské, čtyři ze slovenské, po jednom ze švýcarské ligy a nižších kanadských soutěží AHL a OHL.

Takto čistě numericky vzato je česká liga třetí nejsilnější soutěží na světě, přičemž týmy Kanady, USA a Švédska, postavené na osobnostech z NHL, už jsou ze hry. Superstars z NHL nejsou zárukou úspěchu. Na MS už umí hrát hokej každý, i např. Norové, Francouzi či Dánové, kteří dříve hráli v nižších divizích MS. I Švýcaři měli v kádru čtyři hráče z NHL a bylo jim to tak na dvě věci... Rozhoduje taktika a srdce.

Lze namítnout, že výběry Kanady a USA mají své velké hvězdy ještě v semifinálové čtyřce NHL, které na MS být nemohou, ale v tom jsou na tom Rusko, Česká republika, Finsko i Slovensko s Kanaďany a Američany stejně.

Aktuální rozložení sil nutí k zamyšlení, zda nenastal čas postavení NHL vůči Mezinárodní hokejové federaci (IIHF), zejména v otázce přestupů hráčů z Evropy do NHL, poněkud umravnit. Nadutost NHL nyní vyhlíží směšně.

Sedm Rathových milionů v krabici na víno je proti těmto zásadním světodějným problémům naprostá čučka. Rath hýbe jen smrdutými vodami, hokej však hýbe celým světem, v němž žijí lidé s otevřeným srdcem, hledající radost, i když je to pouze dobrý pocit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Skramlík | pátek 18.5.2012 8:30 | karma článku: 13,73 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Prožíváme stav revovulace, ovulace před revolucí

Mám pocit, že aspoň na nějakou přechodnou dobu nastal v české společnosti stav revovulace. To je situace, v níž nastává ovulace revoluce. Jsem autorem tohoto termínu.

19.11.2019 v 8:48 | Karma: 10,05 | Přečteno: 337x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Žádná revoluce nezmění lidi k lepšímu

Rozproudila se soutěž, kdo napíše poutavější, hrdinštější či dojímavější blog k 30. výročí sametové revoluce. Nemíním se do ní zapojit. Spíš mě zajímá, jestli se z Čechů stali v průběhu těch tří dekád lepší lidé.

16.11.2019 v 8:00 | Karma: 18,67 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Vovko, už to s tím Masarykem vybal

Vždy jsem se hodně zabýval historií Československa a České republiky. Moc mě to baví. Vždycky mi velmi vadil případ úmrtí ministra zahraničních věcí Československé republiky Jana Masaryka, syna T. G. Masaryka.

13.11.2019 v 9:21 | Karma: 25,31 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Pavel Skramlík

Vzkaz učitelům a rodičům o normální morálce

Mám téměř denně před očima desítky mentálně postižených dětí. Dříve jsem se jim profesně, charitativně či jakkoliv jinak speciálně nevěnoval. Jsem jen pouhý divák, jemuž je fyzicky velmi špatně. Budu učitelsky poněkud kverulantní.

7.11.2019 v 9:28 | Karma: 30,22 | Přečteno: 1575x | Diskuse| Ostatní

Pavel Skramlík

Jak se Petr Kellner zase zbaví TV Nova

Nechal jsem si týden „vykysat“ ty cancy, jak je ohrožena nezávislost a kvalita produkce televize TV Nova tím, když ji (a celou skupinu CME) kupuje český velkomiliardář Petr Kellner pro svou skupinu PPF. Hezky se to vyrýsovalo.

5.11.2019 v 8:00 | Karma: 31,62 | Přečteno: 1547x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Zajali jsme několik izraelských vojáků, tvrdí Hamás. Izrael to popřel

26. května 2024  7:38

Bojovníci hnutí Hamás při sobotních bojích v Džabáliji na severu pásma Gazy zajali izraelské...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 11 obětí

26. května 2024  7:20

Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.