Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bavím se životem a žiji

Letošní zimu si užívám jak dlouho ne. Nevadí mi mráz, tma, klouzání po umydlených cestách ani brodění se v hlubokém sněhu. Naopak, vše co mi přijde pod nohy, si neobyčejně užívám.

Miloš Škorpil Po několika letech se cítím při běhání jako znovuzrozený. Určitě je to způsobeno i místem, kde nyní bydlím. Dýchá tu na mě odevšad neobyčejný klid a harmonie a to nejen z našeho útulného bytečku, který jsme si s Danou dokázali zbudovat, aniž bychom nějak složitě zvažovali jak ho zařídit. Prostě nás vždy něco cvrnklo do nosu, tedy spíše nám padlo do oka a bylo. Zapadlo to do sebe jak jednotlivé části mozaiky.

Jednotlivé předměty mají svou duši, jsou doslova solitéry, ale zároveň vytváří harmonický celek, kde nic neruší, nic nevyčnívá, prostě pohoda.

Když vyjdu nebo vyběhnu ven, je to jako bych ani neodešel z domu. Ihned mě obklopí harmonické prostředí, které vytváří tvořící se vesnička, blízké a i vzdálené obzory orámované hraničními kopečky. Ať vyjdete ven v kteroukoliv roční či denní dobu, můžete si být jisti, že vaše oči budou moci se zalíbením spočinout na malebném obraze z rukou mistra.

Ať sedím doma, nebo běhám po venku, vnímám jen klid, klid a pohodu. Cítím, že jsem nalezl místo, kde jsem skutečně doma. Přemýšlím, proč zrovna tady, proč ne někde jinde. Proběhal jsem stovky kilometrů naší krásnou zemí, všude se mi líbí. Doposud jsem byl přesvědčen, že všude bych, pokud by to bylo potřeba, byl schopen žít. Nyní vím, že žít bych mohl skutečně všude, ale DOMOV mohu mít jen tady.

Vím, že ten klid, tu harmonii zde vnímají i jiní. Když tak o tom uvažuji hlouběji, uvědomuji si tři věci. Když jsem poprvé uslyšel v mobilu Danu, ihned mne napadlo, aniž bych jí dříve jen okem zahlédl: „To je ONA". Stejné to bylo s bytem i místem kde stojí. Když jsem běžel poprvé se Zdeňkem okolo Františkových Lázní a probíhali jsem okolo Komorní hůrky, byly tu vykolíkované jen pozemky, ale genius loci místa už zde působilo. Cítil jsem, jako bych vstoupil s Alenkou za zrcadlo, nebo s Malým princem na poušť, či se ocitnul v bavlněném kokonu motýlí larvy. Hebkost, klid, mír a teplo. Stejné jsem cítil, když jsem vstoupil do rozestaveného domu, kde mi bylo nabídnuto, že bych mohl bydlet. Prostě zamiloval jsem se vždy na první pohled, na první poslech, po prvním dotyku.

Stejný pocit jako s místem, Danou či bytem zažívám pokaždé, když jdu běhat, nebo se jen tak potoulat okolní krajinou. Vždy na mě dýchne život.

V posledních týdnech jsem si doslova užil běh v patnáctistupňovém mrazu, kdy mi nad hlavou visel stříbrný měsíc, velký jak kolo od vozu. Svítil svým studeným stříbrným světlem a prozařoval mrznoucí bělostnou mlhu, která jak jemný závoj zakrývala okolní stromy, pasoucí se koně a ovce, v povzdálí stojící hrad Seeberg. Prostě kýč jako hrom. Vyběhl jsem mezi pole, kosti mi začaly zimou chrastit a já zrychloval, zrychloval a zrychloval, jen abych se trošku zahřál. Tělo mi svírala zima, ale v duši mě hřálo to studené měsíční světlo, ten klid všech zvířat, stromů, polí a luk i hradu. Běžel jsem a stal jsem se jedním s tím vším, co mne obklopovalo.

O víkendu jsem si zase vyběhl na Zelenou horu. Než jsem na ní vyběhl, proběhl jsem lesní cestou, jíž pokrývaly jen stopy zvěře, přestože naposledy padal sníh týden před tím. Za Dolní Hraničnou jsem si to namířil přímo přes neposkvrněné pole. Jako maják mě na cestě vedla bílá bříza, stojící na druhé straně pole, bříza, která označuje místo, kde se lze napojit na značenou turistickou značku a po ní doběhnout na Zelenou horu. Brodil jsem se sněhem, klouzal po hroudách zmrzlé hlíny skryté bílou peřinou. Cestu mi zkřížil pár srnek, nad hlavou přeletěl havran a káně, jediní tvorové prozrazující, že je tu stále život. Najednou přede mnou stála Bismarckova rozhledna, zasypaná sněhem a ojíněná jinovatkou. Mraky za ní prosvítalo bledé, zimní slunce.

Běžel jsem dál a za chvíli se přede mnou otevřel výhled na Dyleň a Slavkovský les, cestu lemovaly šípkové keře, stále ještě nesoucí krvavé šípky, čekající, než je sezobou hladoví ptáci.

Po dvaceti pěti kilometrech jsem doběhl domů, dal si teplou sprchu, nalil si skleničku dobrého červeného vína, zapálil svíčky a otevřel „Evangelium podle svatého lotra". Zatímco ve mně ještě doznívaly tóny právě prožitého, pomalu jsem odplouval za dobrodružstvím z poznání jiných.

Autor: Miloš Škorpil | pátek 23.1.2009 7:30 | karma článku: 22,36 | přečteno: 2352x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

Proč běžcům před cílem maratonu zarůstaly nohy do země

Sledoval jsem šustot a šepot po Volkswagen Maratonu Praha, a tak jako určitě mnohému z vás mi neunikl jeden důležitý fakt. Hodně lidí dodrželo odpovídající tempo, správně občerstvovalo a přesto odpadlo v posledních kilometrech před cílem, jeden dokonce jen několik stovek metrů, nebo došli do cíle jen s nejvyšším sebezapřením.

18.5.2009 v 6:47 | Karma: 15,63 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Sport

Miloš Škorpil

Když běžecký bůh promlouvá

Patnáctý ročník Volkswagen Maratonu Praha byl oslavou běhu a to bez ohledu na to, že někdo na něm hledal a shledal tu a tam nějakou mouchu. Nevím, jestli je to výhoda být přímo v centru dění a nemoci tak pozorovat cvrkot z povzdálí nezasvěceného, ale spíše ano. Už třeba proto, že zasvěcený ví, kolik se toho muselo udělat, jaké úsilí museli lidé z realizačního týmu a pak stovky dobrovolníků vynaložit, aby tento svátek mohl oslavit běh, oslavit člověka, oslavit pohyb.

11.5.2009 v 17:27 | Karma: 22,51 | Přečteno: 2242x | Diskuse| Sport

Miloš Škorpil

Mně se líbí dělat to, co dělám a tak to dělám – třeba pálit čaroděj

Dostal jsem upozornění, že články o Deštníku :) porušuji pravidla blogu, takže Velká hlava může být v klidu, to ale neznamená, že bych přestal dělat to, o čem jsem přesvědčen, že má smysl. O komentáři Velké hlavy jsem se dozvěděl nejdříve zprostředkovaně od lidí, co jej četli a rozhořčeni mi zavolali. V prvním okamžiku jsem vzplál „spravedlivou" zlobou a vznikl následující text:

4.5.2009 v 5:37 | Karma: 16,07 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Maraton v proměnách času

Začalo to tím, že Peršanům došly peršany a tak se pro ně vypravili do Athén. Athéňané byli sice dobří pletači koberců, ale zdálo se jim, že jich je na takovou zakázku málo, a proto poslali posla do Sparty, jestli by jim neposlali pár pletačů. Ti z toho byli tak popletení, že se jim z toho zapletly stavy a tak museli Athéňané všechny peršany pro Peršany nakonec uplést sami.

2.5.2009 v 8:41 | Karma: 13,09 | Přečteno: 1419x | Diskuse| Sport

Miloš Škorpil

Vyslanci pro Paraple - Jiří Holíček - Kraj Olomoucký

1. Co tě přimělo, stát se vyslancem pro Paraple? Byla to náhoda. Buldok, kolega z běžeckého oddílu, jenž v Parapleti zastupuje Moravskoslezský kraj, sháněl vyslance za poslední kraj, který ještě žádného neměl. Přirozeně jsem se jej zeptal, jaký kraj mu chybí a když jsem zjistil, že je to ten můj rodný a navíc se jedná o dobrou věc, nebylo co řešit.

30.4.2009 v 6:16 | Karma: 8,22 | Přečteno: 911x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.