Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rub a Líc Extrému (fejeton pro intelektuály)

Známý politicko-ekonomický "nostradamus" Gerard Celente předpověděl, že rok 2014 bude rokem extrémů. Neboť Mr. Celente obyčejně ví, o čem mluví, domnívám se, že má i tentokrát pravdu. Čas letí, a do osmičky na konci letopočtu (8.8.2018), co vždycky přinese něco divného, nám zbývá jen jedno volební období. Co je vlastně extrém? Rub a líc jedné mince? Den a noc? Bílá a černá? Je vůbec možné mít jen extrém positivní bez extrému negativního? Extrémní Dobro a extrémní Zlo? Podle mého největším zlem už není válka, ale terorismus. Co je rub a co je líc terorismu? A má vůbec terorismus svůj rub či líc?

Letadlo z Paříže přistálo v Beirutu v úterý 7. ledna brzy ráno. Trochu mě překvapilo, že nás nechali uprostřed letiště, místo aby nás nějaký ten odtahovač odtáhl k tunelu, nebo pro nás přijelo několik autobusů. Měl bych spíše říci "pro ně". Neboť když jsem scházel s ostatními pasažéry dolů se schodů, viděl jsem černou limuzínu, která zastavila skoro až pod trupem letadla. Zřejmě byla přistavena pro někoho hodně důležitého, myslel jsem si. Jenže ten důležitý jsem byl já. Šofér, celý v černém, s čepicí mě oslovil jménem. Když jsem se ho ptal, jak ví, že jsem to já, ukázal mi mojí fotografii, kterou obdržel z osobního oddělení firmy Bechtel, pro kterou jsem tehdy pracoval. O má zavazadla se prý postará někdo jiný, sdělil mi. "Neměj péči. Mají přeci firemní visačku, oni je najdou." napadlo mě v duchu. Jak jsme vyjížděli z beirutského letiště, všimnul jsem si, že každý letištní “zaměstnanec“ má vojenskou uniformu a samopal. Po chvíli jízdy směrem k městu jsem uviděl na levé straně silnice něco šokujícího. Byl to koncentrák! Šofér mi ale vysvětlil, že je to tábor pro palestinské uprchlíky, který tu prý je už od roku 1948. To jsem nevěděl. Je to tragédie středního východu. Naděje na vyřešení tohoto zapeklitého problému prý není žádná, dodal.

Za několik měsíců po té se v Beirutu začalo střílet a někde v poušti skupina teroristů, zřejmě asi někdo z lidí bez naděje, co se narodili za ostnatými dráty lágru, kolem něhož jsem v úterý sedmého ledna ráno jel, odpálila Boeing 747 letecké společnosti KLM. Poté, co jsem viděl ten lágr, mne hned v té limuzíně napadlo, že se něco takového hrozného eventuálně musí stát. Lidé bez naděje nejsou hodní k těm, kteří se mají dobře. Psal se rok 1975.

 "Naděje je forma očekávání, které často vyslovíme vědomě." usmál se Monsignore Frank Raha, se kterým jsem se o něco později tuto zapeklitou záležitost rozhodl prodiskutovat. “A jak to vždycky bývá s očekáváním? Je namířeno do budoucnosti." Pokračoval a já jsem s tím samozřejmě souhlasil. "Nicméně, naděje je také výrazem toho, že jsme ztratili, resp., že už vlastně nemáme nad věcí žádnou kontrolu."

 "Tak to mě nikdy nenapadlo, Franku," povídám.

“To jsem si jistý. Ale musím tě ubezpečit, že mít naději či víru, že se něco stane, třeba jako světový mír, vyžaduje zformulovat v naší mysli cíl, který si přejeme dosáhnout, a vložit do něj náš seriózní úmysl."

"Jako co?"

"Dát mu datum a potřebné zdroje. Bez toho je naše naděje i nadále jen snem a my neděláme absolutně nic, aby se nám náš sen splnil."

"My tím vlastně přiznáváme, že jsme ztratili kontrolu nad situací, která přichází?" ptám se. "Říkáš tím, Fando, že to, že máme naději nebo že věříme v něco, co jsme nepodpořili seriózním úmyslem a vlastními činy, vlastně vyjadřuje naší nejistotu, že to vyjde?"

"A naší odhodlanost to vše nechat náhodě nebo Pánu Bohu." pravil Monsignore.

"Na vše kašlat, nenamáhat se, neangažovat se, …" povídám a myslím na to české pořekadlo: "Když nejde o život, jde o ... "

 “Je to ještě horší." praví Monsignore. "My vidíme naději v lepší svět nebo v lepší vládu, po které toužíme, jako náš cíl, ne jako platformu pro akci, kterou je nutné provést v blízké budoucnosti." A mě v tu chvíli došlo, co tím Frank vlastně chtěl říct: cíl je něco, za čím jdeš a na čem usilovně pracuješ. Tedy pokud používáš svojí tzv. platformu, která se skládá z tvých dovedností, technik, vzdělání, profesionální zkušenosti a hlavně známostí. Jo, a přihrávat. Já na bráchu, brácha na mě.

"Pokud to, v co doufáš, je sto milionů a koupíš si za stovku lístek do loterie či Sportky, máš naději, že vyhraješ." řekl Frank trochu smutně. "Ale, bohužel, nemáš žádnou platformu. Rozumíš?"

“V hloubi duše máme naději, že světový mír někdy v budoucnu bude. Ale co s tím budeme dělat?"

“Přesně tak," souhlasil Frank “To je jako vyhrát těch sto milionů a nevědět, jak s nimi chytře naložit."

 “Statistická zjištění říkají, že většina výherců nemá za pár let ani na chleba." povídám.

“Takže, přát si světový mír nebo lepší budoucnost nestačí, je třeba mít zcela jasno v tom, co je třeba dělat, jak by se lidé měli chovat."

“Jak se MUSÍ chovat," ujistím sám sebe. "Když by opravdová naděje měla existovat, co je k ní třeba?" ptám se.

“Strategický plán, se kterým opravdu souhlasí všechny strany, aniž by se jedna strana cítila nadřazená straně druhé." Teď, jak to Frank řekl, jsem nemyslel na ty naše politiky, ale na to, co se děje na Středním východě.

"Je to proto, že nadřazenost vlastně znamená soutěžení?"

"Přesně tak. V takové situaci je místo toho třeba rovnoprávnost, i když jsme rozdílní, jako základ pro spolupráci. Nadřazenost vytváří nerovnost, což přitahuje do hry další negativní pocity, o které vlastně nestojíme."

 "Na příklad, náš názor, že máme právo někoho vykořisťovat, když jsme mu nadřazení, nebo ho nutit, aby dělal to, co my chceme?" dovolil jsem si podotknout. "Je to proto, že když se cítíme silnější než ostatní, myslíme si, že máme právo diktovat ostatním, co mají dělat?"

"Morální právo, jako si to myslí Amerika," opravil mě Frank, "která všem ostatním diktuje, jak mají žít. A to samé platí třeba pro vojenskou sílu a mnoho dalších věcí, neboť síla či moc se ukazuje i v materiálním smyslu. Když někoho “klepne pepka“, během vteřiny není schopný cokoliv dělat. To znamená, že nemá kapacitu a že celá ta věc nemá nic společného s charakterem člověka. Je vedena z venku, vnějšími silami, na které nemáme žádný vliv."

"Co se pak stane?"

"Funguje to jako rozdělující prvek, jako jakési pařeniště pro konkurenci. "

"Vím, že opravdová síla vychází zevnitř člověka. " Řekl jsem, aniž bych podotknul, odkud tuto moudrost znám, odkud pochází nebo kdo ji napsal.

"Neboť," vysvětloval mi Frank v jazyce fyziky, "to je ta “vibrace“ či “frekvence“ toho, v co věříme a podle čeho se chováme. Také to, co považujeme za důležité, abychom žili lépe a dobře vycházeli s lidmi nebo prostředím, které nás obklopuje. Toto je namířené na vylepšení sama sebe a generuje to jiné vibrace, které mají lepší, tj. vyšší frekvenci. Tato frekvence není tak “hutná“ a tak je možné ji spojit s ostatními frekvencemi bez jakéhokoliv problému. "

To co řekl, znělo strašně filosoficky. "No, a co z toho všeho vlastně plyne, Fando?" musel jsem se zeptat.

"Výsledkem toho všeho je soužití v míru a harmonii."

"V jakémsi 'světovém souladu'?"

"Ano. Dneska se nám zdá, že každá válka byla vlastně předposlední, nikoliv konečné řešení. Podívej se na to: první a druhá světová, a to se nebavím o všech těch válkách před tím, pak korejská, vietnamská a teď Irák a Afganistan. Po každé válce přišel mír a většinou i prosperita. Na příklad v Německu a Japonsku."

"Já vím. Vietnam si vede ekonomicky relativně dobře."

"Ale nikdo z nás není schopen předvídat, co přijde po terorismu. Armagedon?"

Frankovo prohlášení mě překvapilo, ale dávalo smysl. "Proč je tak obtížné vymýtit terorismus, Franku?"

"Právě proto, že to je platforma a ne cíl sloužící ve vlastní prospěch, vytvořená k tomu, aby nutně dosáhla žádoucího účelu.”

"Dobře, a jak to tedy můžeme vyřešit?” zeptal jsem se.

"Můžeme to vybojovat na dvou frontách. Buď se zaměříme na individuální problémy nebo změníme celkové podmínky tak dramaticky, že účel té platformy zmizí a vše se najednou změní."

"Naděje je," heknu.

 

Autor: Carl Sinclair | pátek 14.2.2014 9:00 | karma článku: 6,99 | přečteno: 273x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Proč bych stále chtěl být diktátorem v ČR?

Je to měsíc, co jsem četl o panu radním z Teplic. Nelíbilo se mu, že ženy bohatých přistěhovalců ze Středního východu, konkrétně z pouštního království Kuvajtu, skupují pozemky, kde se dá, aby na nich mohli budovat svá letní sídla. Kromě toho chtějí taky chodit zahalené v černých hábitech. Pan radní má pocit, že to není náš zvyk a že by ty dotyčné dámy zahalené po Teplicích chodit neměly.

7.10.2014 v 8:56 | Karma: 37,12 | Přečteno: 3711x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

V Seville jsme už dva měsíce. Velká rozhodnutí v naší rodině dělám já. Jít na koridu, nebo-li býčí zápasy, jsem viděl jako nutnou životní zkušenost, kulturní povinnost. Nikdy jsem na na ní nebyl, ani moje žena. Brána číslo patnáct napsaná na našich dvou lístcích (jeden stál třicet šest euro) stojí naproti slavné čtvrti Triana a taky hospodě, kam rádi chodíme během přestávek mezi lekcemi španělštiny, asi šedesát metrů od mé školní židle.

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Carl Sinclair

Proč bych chtěl být diktátorem v ČR?

Protože diktatura je lepší (k vysvětlení viz můj blog z 10. ledna) a také protože na to mám: charakter, vizáž, vzdělání, zkušenosti i léta. Jak jistě víte, diktátorů jsou dva základní typy: 1) Diktátor tzv. “benevolentní“, se šedivými licousy a 2) Diktátor tzv. “nebenevolentní“, s černým fouskem. Obyčejně, když zkorumpovaná demokracie jako byla Weimarská republika (viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDmarsk%C3%A1_republika) padne, přijde diktátor č. 2. Tak to na tomhle světě funguje. Nicméně v dalších volbách, budete-li ještě mít tu možnost volit, zvolte mě. Jak to uděláte? Vezmete si propisovačku (aby se to nedalo vymazat) a na volebním lístku všechny přeškrtnete a napíšete tam moje jméno. A abyste věděli, do čeho lezete, tak jako každý správný Diktátor vám v kostce nastíním ty nejpodstatnější věci, kterými svou diktaturu začnu:

16.8.2014 v 9:00 | Karma: 34,63 | Přečteno: 4240x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Nikdy se nepřepínej. Udržuj si rezervy

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _________________________________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 15. Opět letěli jeden za druhým. Ike dal znamení a začali klesat. Elvis pozoroval Ika, jak nabírá rychlost, pomáhal si ocasem a předvedl salto. Udělal dvě hvězdy a při té třetí se nechal vynést výš, obrátil se, předvedl další přemet a potom následovala celá plejáda nejkrásnějších skluzů jaké kdy Elvis viděl. Po hodinách cvičení, jež bylo pro Elvise jako škola hrou, to vypadalo, jako byly oba přátelé spojeni dohromady.

25.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,44 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ona

Carl Sinclair

Systém nelze zlomit. Zlomí tebe.

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _______________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 14. Letěli do žulového lomu a usadili se přímo veprostřed na jednom balvanu. Připomínalo jim to obrovský amfiteátr se stěnami do půlkruhu kolem nich. "Tohle místo má nejlepší akustiku na světě," řekl Ike. "Nemusíš si zničit hlasivky, když cvičíš." Zaklapal jemně zobákem. "Slyšíš?" poznamenal s uspokojením. Klapání se odráželo od stěny a vracelo se zpátky silnější, plnější a jasnější, jako v opeře. "Chvěje se to!" vykřikl Elvis překvapeně. "Zesiluje to energii," objasnoval Ike. "Musíš ale používat jenom spodní část svého hlasového ústrojí. Myslím tím průdušnice." Ike si sáhl na krk. "Jinak si totiž zničíš hlas."

18.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  19:55

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. května 2024  19:18

Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jsem byvaly sr. inzenyr ktery pracoval na orbitalni stanici ve Washigtonu a Houstonu. Muj sef byl druhy astronaut z Apollo 13, Fred Haise. Pred tim jsem pracoval jako Projektovy manazer na mega projektech v USA a strednim vychode. Pozdeji jsem byl vysokoskolsky pedagog na trech Australskych universitach a VSE.

Seznam rubrik