Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lehkost bytí je skutečný životní styl

ELVIS, OREL AMERICKÝ: Kapitola 8.  Elvis před sebou uviděl kluzáka třpytícího se proti slunci. Jeho zářivá křídla měla obrovské rozpětí, několikrát větší než Elvis. Ve skleněném poklopu seděli dva plachtaři-piloti, a když prolétali kolem, uslyšel Elvis, že ten starší učí toho mladšího zákony letu. Kovový plachťák klouzal v poledním žáru a oni hovořili o vznášení se nad horskými hřebeny, o stoupavých vzdušných proudech a o vztlaku.

"Pozoruj Ikara, je to eso a dá nám lekci."

"Poletím přesně jako on," řekl mladší pilot sedící vpředu a stříbrný pták se stočil doleva.

"Všichni mu říkáme Ikarus," řekl starší pilot," protože je skvělý. Nikdy jsem neviděl nikoho tak dobře plachtit." Potom dodal: "Za chvíli, až bude dost vysoko, nechá se nést proudem stoupavého vzduchu. My uděláme to samé."

"Velice elegantní," poznamenal obdivně mladší pilot.

"Instinkt," souhlasil instruktor.

 Elvis si byl jistý, že jej piloti nevidí. Jak tedy věděli, že letí za nimi, a proč mu říkali Ikarus?

"Ztratil jsem ho," řekl mladší pilot a starší muž ukázal na úzký a okrouhlý otvor, který vedl jako komín mezi dvěma velkými mraky. Potom ho Elvis spatřil. Byl to sytě zbarvený zlatý orel, jehož ocas přecházel z jednoho odstínu hnědé do druhého. Měl rozpětí křídel o stopu větší než Elvis.

Byl to opravdu mistr nad mistry. Jeho tělo se třpytilo na slunci, hladké jako jiskřící vzduch sám, a Elvis viděl, že křídla o rozpětí sedmi stop mají miniální odpor vzduchu. Kroužil rychlostí pečlivě řízenou optimálním úhlem křídel. Potřeboval to proto, aby na něj působila nejefektivnějšívztlaková síla. Plynulým a přesto nepředvídatelným pohybem roztáhl Ikarus křídla tak, že téměř vystoupila z jeho ramenních kloubů.

Klouzal pomalu, skoro se zastavil. Když dosáhl středu rychle se pohybujícího vzdušného proudu, vrátila se jeho křídla do normální polohy. Klidně zůstal stát a pohupoval se jemně dopředu a dozadu, doleva a doprava. Vzduch ho hnal vzhůru rychlostí deset, padesát a konečně přes sto stop za vteřinu. Stoupal stále rychleji, a přesto se jeho křídla téměř nepohnula.

Elvis nevěděl, že tohle je jeho první vyučovací hodina. Pozoroval kouzlo, spočívající v tom používat dvě vnější letky coby jemné regulátory pro perfektní let. "V absolutní rovnováze. Bez sebemenší námahy," pomyslel si Elvis, "není divu, že se od něj ti dva učí."

Mladý pilot chtěl také sdílet radost z Ikarových výkonů, ale narozdíl od orla, podle něhož letěl, se mu nepodařilo vmanévrovat velkého, stříbrného ptáka, v němž oba piloti seděli, do úzkého proudu vzduchu. Nakonec se muži obrátili a odletěli poohlédnout se po vzdušném proudu vyhovujícímu jejich letadlu.

 "Tak rád bych také byl jeho žákem," pomyslel si Elvis.

"Když se chceš učit, učitel se vždycky najde," slyšel najednou slova Golondriny. "Ale jak mu to mám říct?" ptal se Elvis sám sebe, protože nevěděl nic o orlí kultuře.

"Leť za ním, ale ne moc blízko," poradil mu vnitřní hlas. "Drž se několik set stop stranou, abys nevstoupil do proudu, který ho nese vzhůru." Elvis přikývl a ujistil se, že proud, do nějž se chystá vlétnout, je pár set stop pod Ikarem.

 Zdálo se mu, že je pozorován, přesto nebyl nervozní. Rozpomněl si na Ikarovy jednotlivé kroky a jejich načasování a na rychlost, s jakou vlétl do vzdušného proudu, a byl připraven. Nepočítal ale s tím, že se během té doby rychlost přehřátého vzduchu změnila. Ikarus tenhle gejzír znal, a proto mohl riskovat a připojil se ke stoupajícímu teplému vzduchu předčasně.

Ikarus letěl plynule a očekával erupci gejzíru pod ním. Byl jako kovboj, předvídal další pohyb vzpínajícího se koně, na němž seděl. Elvis se nedíval na zem, takže ani netušil, že by měl být připraven na teplý proud.

Elvis čekal pouze jemný vztlak a vlétl do středu proudění. Dravý proud páry vystřelený z gejzíru ho udeřil do tváře tak silně, že jej málem omráčil. Výška a malá rychlost mu zachránily život. Neopařil se, ale řítil se dolů volným pádem, ztráceje kontrolu nad svým tělem.

"Sevři křídla. Pevněji. Drž je při těle," zaslechl, jak na něj křičí cizí hlas. Pálily ho oči. Snažil se zjistit, jak je vysoko. "Musíš cítit ten tlak. Musíš cítit ten tlak! Bude ti signalizovat nebezpečí."

Ve zlomku vteřiny Elvis ucítil, že má trochu rozvinout křídla. Koutkem oka spatřil rychle se přibližující zemi a rozeznával žlutohnědé obrysy skalnatého terénu v okolí gejzíru.

"Připrav se na přistání! TEĎ!" vykřikl hlas, Elvis roztáhl křídla když v tom sebou žuchnul. Zabředl až po stehna do louže plné bahna a jeho bílá ocasní péra, jeho chlouba a pýcha, se pokryla kalem. Na druhé straně mu tahle nechutně páchnoucí hmota pravděpodobně zachrámila život, protože ztlumila pád. Kapky horkého bláta dopadly na bílou hlavu a popálily mu oční víčka, byl pomalu stahován ke dnu sirnatého bahenního jezírka.

"Určitě jsem v pekle," řekl si Elvis.

"Peklo pro orla, ale ráj pro kachnu. Létáš jako kachna a taky tak vypadáš."

Koutkem oka, které se mu podařilo rozlepit, zahlédl Elvis tvář orla, jež k němu hovořil. Nebyl to nikdo jiný než Ikarus, sedící bezpečně na skále nepříliš vysoko nad ním.

"Nehledáš tam lososy, že ne? Zajímalo by mě," pokračoval Ikarus s úsměvem, "jak může orel, který létá jako kachna, lovit lososy mimo sezonu a v takovémhle blátě. Ptám se tebe, orle!"

"Měl jsem smůlu," povzdechl Elvis.

"Nemůžeš spoléhat na štěstí tam, kde potřebuješ zkušenost," dostalo se mu prostořeké odpovědi.

Přestože Elvis cítil, že ho bahno stahuje palec za palcem, vteřinu za vteřinou dolů, a že se nedokáže sám osvobodit, nezapomněl na své dobré vychování.

"Jmenuji se Elvis," řekl uctivě, rozpačitý tím, že se nemůže ani hnout. Tohle se mu nikdy předtím nestalo.

"To je v pořádku, Elvisi. Ted si nemůžeme pokecat," řekl letec a podal Elvisovi dlouhou bambusovou tyčku. "Jmenuji se Ikarus, ale říkej mi Ike. Říkají mi tak přátelé. A ted jsem tvůj nejlepší přítel právě já."

"To bych si nedovolil zpochybňovat, Iku," řekl Elvis a pokoušel se chytit větvičku do spárů.

"Na to zapomeň," poznamenal Ike sledujíce Elvisovu snahu osvobodit nohy. "Popadni ji do zobáku a vytáhni z bláta jedno koleno, než tě to stáhne dolů. Drž křídla nad tím bahnem. Nechceš je mít přece obalená blátem. Tohle je pak horší než námraza." Šlo to. Tlačili a hekali a za chvíli byl Elvis zase volný.

"Jsem ti zavázán, Iku," řekl Elvis, když stál zase na pevné zemi, "bez tebe bych to byl nedokázal."

"Není zač. Co to druhé oko?" ptal se Ike když šli spolu skrz pole suché trávy aby utřela Elvisovi bahno, které mel na břišních pérech všude ze spoda, dříve než bahno mohlo ztuhnout.

"Oko je v pořádku, vůbec jsem si jej nespálil."

"Viděl jsem tě, jak letíš nad hřebenem hory. Když létáš," poznamenal Ike, "vypadal jsi divně."

"Co je tak divného na létání nad horským hřebenem?"

"Létají tak kachny," odpověděl posměšně Ike. "A rackové, ale ne orli."

"Orli tam nelétají?" otázal se Elvis, ale Ike, který ho obcházel a obhlížel, neříkal nic. Nakonec povídá: "Kachny létají. My plachtíme. To si pamatuj." Na chvíli se rozhostilo ticho a Elvis věděl, že tohle byla jeho první lekce.

"Moc mě nebaví létat. Radši plachtím, vznáším se, nechávám se hnát větrem, plavím se, pluji, cestuji nebo plachtim mezi nečím. Poletovat z místa na místo, není žádná zábava," v Ikově hlase se objevil osten uštěpačnosti. "Leťet od někad někam, nutně vede k závěru, že víš kam letíš," řekl, jako by to bylo něco, čemu by se vyhnul za každou cenu. "Ledaže, samozřejmě," pokračoval vesele, "nasáváš sílu proudící ze slunce anebo letíš někam, kde se dá dobře najíst."

"To máš pravdu. Dal bych si hamburger."

"Ale nepovídej," rozesmál se Ike, ukázal na Elvisivo břicho. "Vykrmené. Určitě máš alespoň deset liber nadváhy. Dneska nedostaneš, chlapče, nic a zítra taky ne." Pak se přestal smát. "Radši zapomeň na hovězí. Je to nebezpečné."

"Myslíš cholesterol?"

"Tohle je cholesterol?" řekl Ike a popleskal Elvise po pupku. Ten kývnul.

"Farmáři vyhazují otrávené hovězí, aby se zbavili kojotů. Taky tě to může zabít. Nikdy nesahej na mršiny."

"A co tady vlastně jíš?"

"Se mnou se netrap," zasmál se Ike, "jím všechno. Ale ty," poznamenal s úsměškem, "ode dneška budeš jíst jen ryby."

"Slyšel jsem, že vy, zlatí orli, nejíte ryby."

"Nemůžeme je chytat, neboť naše drápy na to nejsou zařízené. Ale když máme takového prapodivného kamaráda jako jsi ty," řekl Ike a ukázal na podložky u Elvisových spárů, které vypadaly jako kousky velkra, "tak je jíst budeme. Kamaráde, už se nemůžu ani dočkat."

"Proto je mám?"

"A proto se je musíš naučit používat," usmál se Ike. " Víš, co se říká: Nedávej orlovi ryby, radši ho nauč, jak si je má chytit."

"Proč bys ty, kdo miluje pevninu ---?" ptal se Elvis, "mě měl učit, jak rybařit?" ale Ike ho přerušil.

"Asi jsem taky divný pták," odpověděl Ike, jako by tu bylo něco, o čem nechtěl mluvit. Pak ukázal na Elvisova ušpiněná křídla a na blátem pokrytý ocas a dodal: "A rovnou se přitom můžeš vykoupat."

"Nikdy jsem nejedl ryby."

"Táké mě to napadlo," řekl s porozumněním Ike.

"Mí rodiče se domnívali, že by mi mohla zaskočit kost."

Tentokrát se k Elvisově radosti Ike nesmál a ani se na nic neptal. Přistáli na rozeklané skále nad jezerem Berryessa a po krátkém vysvětlování teorie rybaření přeletěli jeden za druhým nízko nad vodou, po cestě vyznačené krvavě rudými paprsky zapadajícího slunce. Ike ukázal Elvisovi, jak pozorovat kořist, jak se k ní přiblížit a jak ji chytit.

 "Myslím, že mi to došlo," řekl Elvis, kterému už zase kručelo v žaludku.

"Tak to zkus. Nejdřív nějakou malou."

 S Ikem v patách přeletěl Elvis nad vyhřátou mělčinou, kde viděli ani ne stopu hluboko v čisté vodě hejno okounů. Rychle klesal a jak se snášel, odkryl své ostré, hrozivé spáry. Viděl, jak hřbetní ploutev čeří hladkou hladinu jako zářící bod asi sto stop od něj. Bez váhání udělal to, co jej Ike naučil: zamířil na něj. Byl to okoun velký úměrně jeho hladu, bylo by ho dost pro oba dva. Chytil jej prvním spárem. Měl to bezvadně načasované. Jako nůž pronikající do kostky másla, spár prošel přesně za hřbetní ploutví, tak jak jej to Ike naučil.

"Jesliže ji chytíš kdekoli jinde, vyklouzne ti," vysvětloval Ike. "Tam je tuhá šlacha, která vydrží náraz, tlak a váhu ryby. Ryba je pomalá a ty jsi rychlý, to je ten náraz, o kterém jsem hovořil. Musíš dostat rybu z vody, ale ta ti ji nebude chtít vydat. Voda je její ochránkyní. Bude tě stahovat dolů."

"Jo, stejně jako to bahno," poznamenal Elvis a Ike věděl, že se jeho žák opravdu poučil.

Pak Ike dodal:" To ještě není všecno. Musíš jí vytáhnout, pevně jí držet a letět s ní pryč." V okamžiku, kdy chytil Elvis okouna, ucítil, že Ikeova slova o síle té šlachy byla přesná.

 "Ike měl pravdu", pomyslel si, jakmile ucítil, že je pevně spojen s rybou. "Kdybych ji správně neuchopil, vyklouzla by mi." Elvis zvedal rybu a najednou se zřítil. Hladina hladká jako sklo byla jako betonová runway a Elvisovy první dva drápy, jimiž pevně držel okouna, se změnily v podvozek, který se zasekl ve výmolu na té runway. Spadl do vody a na hladině se držel pouze pomocí křídel sloužících mu jako vor.

"Pusť ji nebo tě stáhne ke dnu," slyšel, jak se Ike směje jeho neštěstí.

"Nemůžu, popadl jsem ji příliš dobře."

"Spíš příliš špatně," odvětil Ike a pomáhal mu, neboť ho vyděšená ryba stahovala pod vodu.

 "Pořád ji drž. Chytím ji za žábry a vytáhneme ji spolu," řekl. Šlo to. Vynesli společně pětikilovou rybu a položili ji na plochou skálu, které Ike říkal "jídelní stůl".

"Musíš se o své peří starat lépe," poznamenal Ike, když Elvis setřásal vodu. "Podívej se na sebe. Už zase vypadáš jako kachna."

"Co jsem udělal špatně?"

"Nemáš zkušenost," odtušil Ike, rozkrojil okouna a vytáhl váček plný jiker. "Nesmíš být tak temperamentní."

"Příště to bude lepší," řekl Elvis s jistotou.

"Nestarej se o to, co bude příště, a ted si vychutnávej tuhle rybu, ano?" odpověděl Ike klidně, stáhl rybu z kůže a vybral ty nejlepší kousky. "Ztratil jsi rovnováhu."

"Mohl jsem také ztratit sám sebe."

"Jo," odpověděl Ike úsečně.

"Život orla závisí na rovnováze," vysvětloval Ike. "Ztratil jsi rovnováhu, protože jsi zaútočil pod špatným úhlem. Došlo k tomu díky úhlu, který svíraly tvé natažené nohy s tělem, díky rychlosti, jakou jsi letěl, a díky váze kořisti. S tím vším jsi měl počítat."

"Měl jsem hlad."

"A spěchal jsi. Chtěls ji honem honem chytit, vylovit a spolykat," a Elvis souhlasil. "Musíš se naučit být trpělivý."

"Trpělivost přichází s věkem," vtipkoval Elvis.

"Nebo taky nemusí. Protože nemusíš vůbec zestárnout," odsekl vážně Ike," ledaže bys, jak jsi říkal, dbal lépe na všechno na co máš dbát."

"Nebudu mít dost času na to, abych všechno spočítal, je toho moc," řekl rozmrzele Elvis.

"Ale budeš, a musíš s tím být okamžitě hotov, dřív než se začneš na něco soustředit," odvětil Ike. "Mimochodem, zapomněl jsem vlhkost, teplotu a boční vítr."

"To je všechno? Sedm faktorů?"

"Může jich být i víc," zasmál se Ike.

"Tak rychle počítat nedovedu."

"Používej intuici," poradil mu Ike.

"Co to je?" otázal se Elvis, zatímco učitel rozkrájel zbytek ryby na malé kousky a většinu z nich dal svému studentu.

"Mohl bys to také nazvat hlubšími možnostmi," odpověděl Ike záhadně.

"Ty nemáš rád ryby, Iku?"

"Mám, ale nepřejídám se," řekl Ike. "Dojez ji, jestli máš ještě hlad. Musíme zůstat lehcí kvůli orlím záležitostem."

"Jaké záležitosti to jsou?" zeptal se Elvis.

"Lehkost bytí a Vzdorování gravitní tíze."

"Vznášení se?"

"Vznášení se je pouze jeden způsob, jak dodržujeme Životní zásady orlů."

"Což je...?"

"Tělesná zásada a Zásada života."

"Jaký je mezi nimi rozdíl?" otázal se Elvis.

"Vzdorování tíze je tělesná záležitost a Lehkost bytí je skutečný životní styl.

Autor: Carl Sinclair | pátek 6.6.2014 9:00 | karma článku: 7,56 | přečteno: 334x
  • Další články autora

Carl Sinclair

Proč bych stále chtěl být diktátorem v ČR?

Je to měsíc, co jsem četl o panu radním z Teplic. Nelíbilo se mu, že ženy bohatých přistěhovalců ze Středního východu, konkrétně z pouštního království Kuvajtu, skupují pozemky, kde se dá, aby na nich mohli budovat svá letní sídla. Kromě toho chtějí taky chodit zahalené v černých hábitech. Pan radní má pocit, že to není náš zvyk a že by ty dotyčné dámy zahalené po Teplicích chodit neměly.

7.10.2014 v 8:56 | Karma: 37,12 | Přečteno: 3711x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Býk číslo čtyři

V Seville jsme už dva měsíce. Velká rozhodnutí v naší rodině dělám já. Jít na koridu, nebo-li býčí zápasy, jsem viděl jako nutnou životní zkušenost, kulturní povinnost. Nikdy jsem na na ní nebyl, ani moje žena. Brána číslo patnáct napsaná na našich dvou lístcích (jeden stál třicet šest euro) stojí naproti slavné čtvrti Triana a taky hospodě, kam rádi chodíme během přestávek mezi lekcemi španělštiny, asi šedesát metrů od mé školní židle.

3.10.2014 v 9:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Carl Sinclair

Proč bych chtěl být diktátorem v ČR?

Protože diktatura je lepší (k vysvětlení viz můj blog z 10. ledna) a také protože na to mám: charakter, vizáž, vzdělání, zkušenosti i léta. Jak jistě víte, diktátorů jsou dva základní typy: 1) Diktátor tzv. “benevolentní“, se šedivými licousy a 2) Diktátor tzv. “nebenevolentní“, s černým fouskem. Obyčejně, když zkorumpovaná demokracie jako byla Weimarská republika (viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDmarsk%C3%A1_republika) padne, přijde diktátor č. 2. Tak to na tomhle světě funguje. Nicméně v dalších volbách, budete-li ještě mít tu možnost volit, zvolte mě. Jak to uděláte? Vezmete si propisovačku (aby se to nedalo vymazat) a na volebním lístku všechny přeškrtnete a napíšete tam moje jméno. A abyste věděli, do čeho lezete, tak jako každý správný Diktátor vám v kostce nastíním ty nejpodstatnější věci, kterými svou diktaturu začnu:

16.8.2014 v 9:00 | Karma: 34,63 | Přečteno: 4240x | Diskuse| Politika

Carl Sinclair

Nikdy se nepřepínej. Udržuj si rezervy

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _________________________________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 15. Opět letěli jeden za druhým. Ike dal znamení a začali klesat. Elvis pozoroval Ika, jak nabírá rychlost, pomáhal si ocasem a předvedl salto. Udělal dvě hvězdy a při té třetí se nechal vynést výš, obrátil se, předvedl další přemet a potom následovala celá plejáda nejkrásnějších skluzů jaké kdy Elvis viděl. Po hodinách cvičení, jež bylo pro Elvise jako škola hrou, to vypadalo, jako byly oba přátelé spojeni dohromady.

25.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,44 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ona

Carl Sinclair

Systém nelze zlomit. Zlomí tebe.

"ELVIS, OREL AMERICKÝ: Bajka skoro pravdivá" je příběhem všech, kteří hledají skrytý smysl života. Je to příběh o lásce a přátelství, jak dospět k moudrosti a jak se spojit s vlastní duší. Orel jménem Elvis, nám ukazuje, že lze přijmout nové myšlenky a nechat za sebou ty, které jsme přerostli. Kniha je napsaná v tradici "Racka Jonathana" pro nové tisíciletí. I když si někteří čtenáři myslí, že je to příběh Elvise Presleyho, krále Rock & Rollu, autor nás ujišťuje, že tomu tak není. Psal jenom o lidech, spirituálnim životě a nášem vztahu s orlem svobody, kterého máme každý z nás v srdci. _______________________________________________________________ ELVIS, OREL AMERICKÝ, Kapitola 14. Letěli do žulového lomu a usadili se přímo veprostřed na jednom balvanu. Připomínalo jim to obrovský amfiteátr se stěnami do půlkruhu kolem nich. "Tohle místo má nejlepší akustiku na světě," řekl Ike. "Nemusíš si zničit hlasivky, když cvičíš." Zaklapal jemně zobákem. "Slyšíš?" poznamenal s uspokojením. Klapání se odráželo od stěny a vracelo se zpátky silnější, plnější a jasnější, jako v opeře. "Chvěje se to!" vykřikl Elvis překvapeně. "Zesiluje to energii," objasnoval Ike. "Musíš ale používat jenom spodní část svého hlasového ústrojí. Myslím tím průdušnice." Ike si sáhl na krk. "Jinak si totiž zničíš hlas."

18.7.2014 v 9:00 | Karma: 6,36 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jsem byvaly sr. inzenyr ktery pracoval na orbitalni stanici ve Washigtonu a Houstonu. Muj sef byl druhy astronaut z Apollo 13, Fred Haise. Pred tim jsem pracoval jako Projektovy manazer na mega projektech v USA a strednim vychode. Pozdeji jsem byl vysokoskolsky pedagog na trech Australskych universitach a VSE.

Seznam rubrik