Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Známe pravidla etikety? Nebo ne, a hřešíme proti nim?

Myslíte, že jsme si ve společnosti všichni rovni? Je společensky významnější žena? Když na ulici v dešti potkáte generálního ředitele společnosti nesoucího deštník a je do něj zavěšena jeho asistentka – mají spolu něco? Oslovujeme ženy slovem „paní“, když na to mají svůj věk? Můžeme mít v restauraci na stole u oběda mobil? Pokud jste na všechny tyto otázky odpověděli ANO, pak nejspíš pokulháváte v pravidlech společenského chování. Správné odpovědi jsou totiž NE. Ale nevěště hlavu! Etiketa od Ladislava Špačka vás provede pravidly společenského chování – navíc vtipně, s praktickými příklady a fotografiemi.

CHYBY V ETIKETĚ

V poslední době jsem si začala víc všímat lidí kolem sebe. Je to možná tím, že nikam nespěchám a mám víc času. Na všechno. Na přemýšlení, pozorování i zvažování, co je a co není správné.

Zjišťuji, že ať jdu kamkoliv, potkávám lidi, kteří hřeší proti pravidlům společenského chování.  A musím přiznat, že ani já nejsem výjimkou.

PŘÍKLAD PRVNÍ

A co mám na mysli? Například když jsem se procházela v únoru po Petříně, potkala jsem mladý pár. Mladá slečna a mladík očividně pospíchali na nějakou oslavu.

Slečna měla v ruce květiny a mladík ji nesl kabelku. Pomyslela jsem si: „Jak pozorný to muž!“, neboť jsem si vzpomněla na svou dobrou přítelkyni z Ukrajiny, která mi o tomto milém pravidle nošení kabelky mužem vyprávěla.

Doma jsem se v moudré knize o etiketě však dočetla, že Ladislav Špaček radí: “Muž vždy pomůže ženě s těžším břemenem, cestovní taškou, kufrem. Nikdy jí nenosí dámskou kabelku, i kdyby rozměrem připomínala kufřík. Kabelka je intimní doplněk ženy a mužům do ruky vůbec nepatří.“

Tak nevím, jak vypadá společenská etiketa na Ukrajině, ale pravdou je, že onen mladý pár byl český a oba byli také v České republice. Tedy nelze jinak, než se řídit českým kodexem společenského chování.

PŘÍKLAD DRUHÝ

Jiným příkladem může být moje osobní zkušenost, kdy jsem si stěhovala z jedné strany Prahy na druhou věci. Poslední věci, několikeré bavlněné ložní prádlo, jsem zabalila do velkého kufru na kolečkách a vydala jsem se k metru.

Ovšem zapomněla jsem, že na stanici metra Chodov, musím zdolat asi 30 schodů. Jak naivně jsem doufala, že mi některý z 50 přítomných mužů na perónu nebo před schody pomůže. Ouha! Jako naschvál jsem šla pomalu, neboť jsem doufala, že si mě někdo všimne.

LADISLAV ŠPAČEK (*17. srpna 1949), vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu UK v Praze. Působil na katedře českého a slovenského jazyka FF UK jako učitel historického vývoje spisovné češtiny. Od roku 1990 - 1992 byl vedoucím domácího zpravodajství a moderátorem Československé televize. Od roku 1992 - 2003 působil jako mluvčí prezidenta Václava Havla. Zastával také místo ředitele Tiskového odboru na Hradě. Vyučoval komunikaci s médii na Fakultě sociálních věd UK. Je autorem několika knih, z nichž jsou nejznámější knihy o etiketě. Velkou oblibu si získal televizní seriál Etiketa, kterou připravil pro ČT. Publikuje v médiích a pořádá přednášky o komunikaci, médiích a etiketě.

Když se nic nestalo a já pochopila, že když si nesnesu těžký kufr sama, nikam se nedostanu, jala jsem se sestupovat ze schodů. Nabídla mi pomoc maminka, která sama vláčela dítě v kočárku. S úsměvem a pochopením jsem pomoc odmítla a říkala jsem si, že to radši zvládnu nějak sama.

Velmi mile mě překvapil za zády mužský hlas. Když jsem se otočila, uviděla jsem asi 18tého mladíka, který mi nabízel svou pomoc. Sice mi už zbývalo jen deset schodů, ale i za ně jsem byla vděčná! Kufr měl totiž asi 15 kg. Nutno podotknout, že od té doby už metrem nic nevláčím!

VELKÁ KNIHA ETIKETY OD LADISLAVA ŠPAČKA

Velkou knihu etikety od Ladislava Špačka jsem dostala od své matky k Vánocům asi před pěti lety. Tehdy jsem ji prolistovala a odložila do poličky. Nyní jsem sáhla po knize znovu a jsem v necelé polovině. Jsem z ní nadšena! A kladu sama sobě otázku – „Proč jsem si ji už nepřečetla dávno!“ Mám totiž pocit, že můj život mohl být jednodušší…

Jednak proto, že bych si spoustu věcí nenechala tzv. „nandat“ a citlivě bych upozornila lidi kolem sebe na pochybení (jak to ostatně radí i autor) a také já sama bych mohla jít příkladem.

Špaček předkládá pravidla společenského chování čtivým způsobem, názornými příklady a čtivo doplňuje mnoha fotografiemi, díky kterým si uděláte vynikající představu např. o tom, jak správně stolovat,  jak vypadá smoking, kde má končit délka pánských kalhot, případně co najdete na pozvánce z Pražského hradu, kterou objevíte ve schránce na dopisy.

Od dob zakladatele novodobé české etikety Jiřího Gutha-Jarkovského (prvního ceremoniáře prezidenta T. G. Masaryka), uplynulo už mnoho let. Změnila se doba, normy a společně s tím i některá pravidla společenského chování. Například před šedesáti nebo sedmdesáti lety by bylo ještě možné si do společnosti vzít frak nebo žaket. Dnes je však současným vrcholem elegance pro muže – smoking.

S ETIKETOU ÚZCE SOUVISÍ SLUČNOST A ZDVOŘILOST

Špaček v knize uvádí: „Zdvořilost je uvědomělým vnějším výrazem slušnosti. Slušnost může být člověku dána, zdvořilosti je nutné se učit.“

MUSÍME VŠICHNI ZNÁT PRAVIDLA SPOLEČENSKÉHO CHOVÁNÍ?

A co s lidmi, kteří se domnívají, že etiketu k životu nepotřebují nebo se mylně domnívají, že jsou jejími znalci?

„Známe je všichni, většinou si o sobě myslí, že jim jejich moc, peníze nebo něco jiného dávají právo porušovat společenská pravidla. Obyčejně se takovým lidem říká burani.“ /citace z článku Snoba poznáte velmi snadno, časopis Claudie/

Špaček se ke slovu „buran“ vrací a vysvětluje, co pro něj osobně znamená: „Člověka, který nejenom, že ta pravidla nezná, ale nemá o ně ani zájem a navíc nemá ani dostatek empatie, to znamená toho lidského citu, všimnout si, co druhému vadí a co druhému působí obtíž. Člověk, který se chce ve společnosti dobře chovat a nechce být považován za burana, tak musí okamžitě odhadnout, čím tomu druhému ubližuju, čím mu vadím, čím mu působím nějaké příkoří a naopak musím dělat to, co ostatním lidem kolem mě bude působit jenom dobro. Tak by měl vypadat člověk, který je ve společnosti oblíbený.“

Fotografie a odkazy:

www.flikr.com

http://www.ladislavspacek.cz/

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ladislav_%C5%A0pa%C4%8Dek

Článek Snoba poznáte velmi snadno, časopis Claudie

Ladislav Špaček, Velká kniha etikety, Mladá fronta, Praha 2006, Vydání první – dotisk,

ISBN 80-204-1333-2

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 23.2.2011 10:03 | karma článku: 19,08 | přečteno: 5027x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

24.6.2024 v 12:00 | Karma: 22,68 | Přečteno: 624x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

30.5.2024 v 14:33 | Karma: 6,95 | Přečteno: 99x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3926x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,19 | Přečteno: 5547x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 787x | Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Nedělní bouřky přinesly ochlazení. Letní teploty se vrátí až o víkendu

1. července 2024  6:29

Nedělní silné bouřky rozvodnily několik toků zejména na východní a střední Moravě a ve Slezsku....

Pavel před summitem NATO pozval nejvyšší ústavní činitele i klíčové ministry

1. července 2024  5:51

Na Pražském hradě se na pozvání prezidenta Petra Pavla sejdou nejvyšší ústavní činitelé k debatě o...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Jordan Bardella. Mladík z předměstí, který vytáhl vzhůru stranu Le Penové

1. července 2024

Premium Spojuje v sobě charismatickou směs mladistvého elánu i uvážlivé komunikace. V pouhých 28 letech se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 626
  • Celková karma 22,63
  • Průměrná čtenost 3804x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->