Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Ženy v pokušení“ od režiséra Jiřího Vejdělka vás svede k pokušení

Pokud se vám právě zdá váš život příliš těžký a máte pocit, že už nemůže být hůř, pak vám doporučuji shlédnout českou komedii ŽENY V POKUŠENÍ od režiséra Jiřího Vejdělka. Při sledování filmu si uvědomíte, že problémy, se kterými se potýkají tři hrdinky – babička, matka a dcera - vás pobaví, rozesmějí a zároveň i potěší. Odcházíte od filmu a říkáte si, že život není tak tragický, jak se vám zdálo. A s jednou z hlavních hrdinek filmu - Vilmou, si řeknete: „Užívej si to, co je teď, jak jen to jde!“

Film se točí kolem tři hlavních postav, které patří do jedné rodiny a každá z nich má problémy s láskou.

Protože se jedná o tři generace žen, které oddělují nejen dvě desítky a více let, ale také i rozdílné pohledy na život a osobní zkušenosti, film nabízí pohled ze tří různých úhlů pohledů – babičky, matky a dcery.

Nejprve se seznámíme s nejmladší hrdinkou z rodiny, kterou je dvacetiletá Laura (v podání herečky Veroniky Kubařové).

Vyznává svobodný životní styl propojený multikulturami. Věnuje se bezdomovcům, protestuje za svobodu Tibetu, propaguje svobodu pro zvířata a horlivě bojuje za adopci dětí ze třetího světa.

Laura, která střídá své známosti každý měsíc, stojí na prahu svého prvního vážného vztahu s Jakubem. Ten ji má upřímně rád a i když se zatím dlouho neznají, pronajme pro ně v Praze byt a s nadšením očekává, že po krátké známosti se k němu Laura nastěhuje.

Další a velmi důležitou hrdinkou je matka Laury, pětačtyřicetiletá Helena (zosobnila ji herečka Lenka Vlasáková), která pracuje doma v pražské vile jako psychoterapeutka. Věnuje se lidem, kteří mají problémy ve vztazích. Celý život sdílí se svým mužem, který byl její první láskou a žije s ním již 23 let v poměrně šťastném manželství.

Helena svého manžela miluje a společně s dcerou mu připraví překvapení k jeho padesátým narozeninám v jeho kanceláři. Když se všichni gratulanti díky Heleně a Lauře dostaví do kanceláře a čekají na příchod oslavence, překvapí je manžel tím, že téměř nahý hupsne na svou mladičkou milenku, dcerou náčelníka jednoho afrického kmene.

Heleně se během chvilky zhroutí její svět, manželství i rodinný život. Život, kterým měla dosud a „pevně vyjeté koleje“, které dávaly jejímu životu řád, pozbývají svůj smysl.

Helena se během pár dnů rozloučí s nevěrným manželem a snaží se najít radu, jak dál žít, sama u sebe. Vždyť je konec konců odbornicí na manželské problémy, nebo ne?

V tuto chvíli vstupuje do děje babička Vilma (zde naprosto jedinečným způsobem exceluje herečka Eliška Balzerová), která veškerý volný čas tráví, jakožto bývalá herečka, ve společnosti. Při každé situaci poznává nové muže, kteří její život obohacují. Všichni ji zbožňují, obdivují, milují a hlavně, nikdy ji neopouštějí. To jedině ona je.

Vilma přichází, aby pomohla své dceři Heleně a udělila jí životní rady, aby se konečně smířila s odchodem manžela, který pro ni nikdy nebyl dobrý a našla si jiného. Helena se zprvu brání a také se zastává svého nevěrného muže – jde jen o krizi a až ji překoná, sám se vrátí.

Nicméně Vilma i Laura se rozhodnou nenechat Helenu napospas jejímu osudu a začnou jednat. Nejprve radikální změna image, pak odjezd na chalupu, kde se jakoby náhodou setkává s Jakubovým kamarádem. Ten náhodou přijíždí a utáboří se jen kousek od chaty. Seznamuje se všemi třemi generacemi žen.

Laura nemá pro své aktivity na Jakuba moc času. Jakub občas pozve Lauřinu matku, Helenu do kina a jak ji blíž a víc poznává, časem se do ní zamiluje. I Helena si uvědomuje, že na Jakuba myslí, ale emocím se brání, protože Jakub je přeci přítelem její dcery Laury a mohl by být i jejím synem.

Nakonec se Helena i přes věkový rozdíl s Jakubem sblíží a bláznivě se do sebe zamilují. Nicméně Laura má podezření, že Jakub někoho má. Radí se o tom s matkou, co by bylo v takové situaci nejlepší. Ale Helena se jí to snaží vyvrátit. A právě v tu chvíli, Jakub, který je zrovna ukryt ve skříni Heleniny ložnice, je odhalen.

Celá situace je humorná, ale zároveň bolestná. Helena nachází po mnoha letech strnulého a stereotypního manželství, lásku, ale v zápětí ztrácí dceru. Z Vilmy, která si užívá život plnými doušky, se stává maminka na telefonu a její rada zní: „Užívej si to, co je teď, jak jen to jde!“

Helena bere její radu vážně a prožívá lásku jako před dvaceti lety. Bláznivou, nádhernou, romantickou, plnou nespoutané vášně, ale s přídechem smutku kvůli Lauře. Hledá cestu, jak se s dcerou usmířit, ale nenalézá.

Vilma, která prožila bohatý život plný lásek, dobrodružství, vztahů a neuvěřitelných vztahů, se seznámí s mladým pohledným novinářem a jemu svěří mnohé ze svého života. Nakonec se zrodí kniha, která má veliký úspěch. Na autogramiádě se setkávají opět tři ženy – dcera Laura, matka Helena a babička Vilma.

Sepsání pamětí a vydání knihy byla jedním z posledních radostí, kterou si chtěla Vilma dopřát. Odmítla se smířit s rakovinou, zavrhla léčbu a žije plným životem až do konce. Ke smíření Heleny a Laury dochází při smutné chvíli, na pohřbu. Kruh se uzavírá – matka a dcera k sobě nalézají opět cestu.

Film: ČR (2010)

Délka: 112 minut

Scénář a režie: Jiří Vejdělek

Kamera: Martin Šácha

Střih: Ondřej Hokr

Hrají: Eliška Balzerová, Lenka Vlasáková, Veronika Kubařová, Jiří Macháček, Roman Zach, Vlastina Svátková, Martin Zbrožek, Michal Gulyáš,  Vojtěch Dyk, Martin Pechlát, Petr Vaněk, Eva Leinweberová, Jiří Helekal, Michal Kern, Jiří Pospíšil, Jan Strnad

Pokud se vám právě zdá váš život příliš těžký a máte pocit, že už nemůže být hůř, pak doporučuji komedii ŽENY V POKUŠENÍ od Jiřího Vejdělka. Při sledování filmu vás problémy tří hrdinek pobaví, rozesmějí a zároveň i potěší, protože si řeknete, že v takové situaci byste být nechtěli. A uvědomíte si, že vaše problémy jsou opravdu menší a tudíž i vyřešitelné.

Fotografie a odkazy:

Foto z google.cz

http://www.csfd.cz/film/266611-zeny-v-pokuseni/?text=146513

http://www.flickr.com/

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 24.1.2011 10:01 | karma článku: 16,21 | přečteno: 2329x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

24.6.2024 v 12:00 | Karma: 22,32 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

30.5.2024 v 14:33 | Karma: 6,03 | Přečteno: 86x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3923x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,19 | Přečteno: 5546x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 787x | Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schválila vláda. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 22,55
  • Průměrná čtenost 3803x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->