Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svět se změnil, a s tím i kalendáře, přibyly muslimské svátky

V kalendářích vydavatelství Tushita najdete české svátky, ale i svátky evropských států. Tushita totiž vydává kalendáře hned v několika jazycích. V  roce 2016 přibyly náboženské svátky islámu. Je to dobře? Musíme si zvyknout?

Ke konci roku chodím po obchodech a vybírám si hned několik kalendářů, které budu potřebovat. Nový diář na celý rok, abych mohla dopředu přehledně plánovat události, pak si kupuji stolní kalendář, který každý týden s chutí otáčím a těším se pohledem na jeho fotografie a nakonec si pořídím nástěnný kalendář, který zachycuje celý měsíc.

Co se týká nástěnného kalendáře, tak si zhruba deset let kupuji kalendáře od vydavatelství Tushita. Nabízejí často kalendáře, které přinášejí fotografie herců či zpěváků z 50. let minulého století, přinášejí také fotografie starých reklamních štítů, reklamních plakátů, ale i nádherně nafocené snímky přírody či zvířat.

Na těchto kalendářích od nakladatelství Tushita mi vyhovuje přehledné uspořádání oken, které je vyhrazeno každému dni v měsíci, a já si tak do nich mohu zapisovat různé poznámky, když právě nemám po ruce diář.

ČESKÉ I MEZINÁRODNÍ SVÁTKY

Výhodou jsou také svátky, které Tushita připomíná. Já osobně jsem uvítala české svátky, ovšem nakladatelství Tushita vydává kalendáře vícejazyčné, takže se setkám se svátky britskými, americkými, francouzskými, německými, španělskými a italskými, kanadskými i irskými. Také nechybí židovské svátky, což je logické, protože Židé žijí ve všech zemích. Trochu mě překvapilo, že jsem objevila i japonský svátek.

To je zcela jistě výhodou pro cizince žijících nejen u nás v České republice, ale také v celé Evropě. Můžeme mít všichni jeden kalendář, a přesto v něm několik národností najde své vlastní svátky. Nám, kterých se tyto svátky netýkají, to rozšíří obzory. Tomu se nikdy nebráním.

ROZDÍL MEZI KALENDÁŘI S ODSTUPEM 10 LET

Například u kalendáře s fotografiemi herečky Audrey Hepburn z roku 2007 najdeme u 2. prosince zmínku pro nás všechny, kteří patříme do světa s křesťanskými základy, že začíná 1. adventní neděle. 5. prosince se dozvíme, že začíná First Day of Hanukkah (první den židovského svátku Chanuky).

 6. prosince slaví Evropa hned několik svátků. U nás chodí Mikuláš, v Německu přichází Nikolaus, ale také najdeme ve španělštině Día de la Constitución Espanola (Den španělské ústavy) a dokonce Finové slaví Itsenäisyyspäivä (Den nezávislosti).

PROČ MUSLIMSKÉ SVÁTKY?

Na tyto svátky jsem byla celé roky v kalendářích vydavatelství Tushita zvyklá. Ale situace se v Evropě během posledních let díky migraci hodně změnila. Největší část uprchlíků přichází ze zemí Blízkého a Středního východu (zejména Syřané, Afghánci a Iráčané) a pak migranti putují také ze subsaharské Afriky a západního Balkánu.

Jejich náboženstvím je většinou islám, ne svátky s křesťanskou tématikou a vydavatelství Tushita začlenilo muslimské svátky do svých kalendářů.

ZMĚNA SITUACE V EVROPĚ – ZMĚNY SVÁTKŮ V KALENDÁŘÍCH

A tak jsem v kalendáři Tushita pro rok 2016 s tématem „Life Flow Inspirations“ objevila svátky a významné dny muslimů z náboženského světa islámu.

Musím se přiznat, že mě poněkud šokovalo, když jsem objevila, že 10. prosince je muslimský svátek Mevlid Kandili a 12. prosince se koná svátek Birth of the Prophet Mohammed (narození proroka Mohammeda).

Je to dobře nebo špatně? Musíme si zvykat na muslimské svátky v evropských kalendářích, protože muslimů na Evropském kontinentu po statisících každým rokem přibývá? Dočkáme se toho, že najdeme i v českých kalendářích muslimské svátky, abychom nebyli obviněni z diskriminace a ukrácení cizích náboženství?

Krásný adventní čas Vám všem přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Informace o vydavatelství Tushita a logo je dostupné na Tushita.com zde: http://tushita.com/

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 7.12.2016 18:06 | karma článku: 26,12 | přečteno: 1466x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,68 | Přečteno: 3847x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 5512x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 778x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 11,37 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 19,12 | Přečteno: 958x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,88
  • Průměrná čtenost 3856x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->