Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy "Velký Gatsby" od F. S. Fitzgeralda

O knize „Velký Gatsby“ jsem slyšela mnohé. Zvláště mě k jejímu přečtení inspiroval stejnojmenný film, který v roce 2013 vzal útokem filmová plátna. Sám představitel hlavního hrdiny, Leonardo DiCaprio řekl, že když mu byla role nabídnuta, přečetl si nejdříve román od Francise Scotta Fitzgeralda. A tak jsem se pustila do čtení i já...

Velký Gatsby je společenský román, který napsal americký spisovatel Francis Scott Fitzgerald a spatřil světlo světa 10. dubna roku 1925. Děj se odehrává v New Yorku, na Long Islandu ve 20. letech XX. století. I když nebyl román během autorova života populární, v 50. letech XX. století byl vydán znovu a získal si své čtenáře, stal se povinnou četbou na středních školách a v univerzitních kurzech literatury na celém světě. Často se o něm mluví jako o jedné z největších anglicky psaných románů XX. století, stejně jako o nejlepším americkém literárním díle, které bylo kdy napsáno.

Prvních sto stránek (celkem 208 str.) jsem byla doslova oslněna atmosférou života vyšších vrstev  - krásnou módou, bohatstvím, které otvírá netušené možnosti, pompézností večírků Velkého Gatsbyho, ale i života, který byl typický pro New York City a Long Island ve 20. letech XX. století. Fitzgeraldův popis je tak dokonalý, že vám kniha doslova ožívá před očima a vy sníte svůj velký „americký sen“ společně s Velkým Gatsbym.

Druhá stovka stran však odkrývá to, co se skrývá uvnitř lidských srdcí (pod krásnými tvářemi, make-upem, šperky a luxusním oblečením podle nejnovější módy). A tak jako i ten nejlepší večírek/párty vašeho života končí s prvními paprsky vycházejícího slunce, stejně tak i končí tato kniha.

DĚJ A POSTAVY PŘÍBĚHU

Příběhem nás provází Nick Carraway, bratranec Daisy, který se přistěhuje na Long Island kvůli obchodu s akciemi a stává se sousedem Gatsbyho. Mladého a upřímného, asi třicetiletého muže, který vše kolem sleduje se zájmem, jsem si od první chvíle zamilovala.

A tak nám Nick představuje svou krásnou a důvěřivou sestřenici Daisy Buchananovou, která je provdaná za Toma, bývalého sportsmana, a rovněž obývají dům na Long Islandu.

Ačkoliv všichni vlastně pocházejí ze Západu Spojených států, bydlí nyní na Východě, po němž bytostně toužili – po tom velkém světě - New Yorku. Ale je možné, aby se člověk stal součástí té nejvyšší společnosti a přitom zůstal stejným?

Hlavní hrdina Gatsby, kterýmiloval ve svém životě jen jedinou ženu - Daisy, zjišťuje, že není v manželství s Tomem šťastná. A tak se nevzdává naděje, že je možné opět spojit svůj život s Daisy! Miloval ji v minulosti, miluje ji nyní a bude ji milovat vždy – a je schopen pro ni udělat cokoliv! A tak ona je tím důvodem, proč se z malého a chudého Jaye Gatze stává postupně bohatý a neodolatelný muž z té nejvyšší společnosti – Velký Gatsby.

Gatsby pořádá ve svém honosném sídle velkolepé večírky. Večírky, kam jsou někteří pozváni a ještě více je těch, kteří přijdou a pozváni nikdy nebyli. Nevadí, i s těmi Gatsby počítá a srdečně je hostí jako své nejlepší přátele!

Objevuje se tu i Jordan Bakerová - typ nezávislé, moderní ženy hrající profesionálně golf, která vzbudí v Nickovi pocity, že je milován.

A jak už tomu tak bývá, úspěšní a bohatí mají svá tajemství, ale také nepřátele. Má je i Gatsby… Nahlédneme zblízka do dvou spletitých a propojených milostných trojúhelníků.

Velkolepý příběh sedmi lidí na Long Islandu končí nejen odhalením tajemství, ale i třemi mrtvými.

Hostitel okázalých večírků je úkladně zavražděn. Věčně plný dům hostů umlká a pustne. Otázkou zůstává: Najde se někdo, kdo odnese rakev s Velkým Gatsby na svých ramenou k hrobu? Nezůstane nakonec hostitel sám bez hostů?

PRO JAKÉ ČTENÁŘE JE KNIHA URČENA?

Knihu bych doporučila každému, kdo má rád literaturu, která zachycuje meziválečné období, Spojené státy ve 20. letech XX. století.  Kniha „Velký Gatsby“ byla nesčetněkrát vydána po celém světě a je považována za nejlepší americkou knihu, už je tento fakt by nás měl přimět k zakoupení a přečtení tohoto díla F. S. Fitzgeralda.

KRÁSA PŘEKLADATELSKÉHO DÍLA

Překladatelé Rudolf Červenka a Alexander Tomský odvedli mistrovské dílo. Krásu překladu oceníte v detailech, jako například: „Vítr odletěl a po něm tu zůstala hlasitá, zářící noc s křídly tlukoucími ve stromech a s neodbytným duněním varhan, jak mohutný dech země nadouval žáby životem.“ Nebo na jiném místě: „V tomhle vedru byl každý zbytečný pohyb urážkou přirozeného pudu sebezáchovy.“

KUPTE SI E-KNIHU „VELKÝ GATSBY“

Chcete si udělat vlastní názor na tuto knihu? E-knihu „Velký Gatsby“ si můžete zakoupit v internetovém obchodě knih na idnes.cz zde: http://knihy.idnes.cz/velky-gatsby.html

Příjemné dny vám přeje Vaše blogerka, Hana Rebeka Šiander

Fotografie, odkazy a linky:

fotografie – google.cz – Velký Gatsby kniha – obrázky

www.flikr.com

Francis Scott Fitzgerald, Velký Gatsby, LEDA spol. s.r.o., 2011, ISBN 978-80-7335-319-3

http://knihy.idnes.cz/velky-gatsby.html

http://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%BD_Gatsby_(rom%C3%A1n)

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 24.1.2014 18:15 | karma článku: 15,97 | přečteno: 2834x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

30.5.2024 v 14:33 | Karma: 4,34 | Přečteno: 56x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3875x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,19 | Přečteno: 5527x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 781x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 11,37 | Přečteno: 520x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Muž v hořícím bytě zemřel násilnou smrtí, hledanou ženu našli mrtvou

14. června 2024  8:03,  aktualizováno  12:34

V Klatovech dnes časně ráno hořel byt ve výškové budově, hasiči v něm našli mrtvého muže, další dva...

Korespondenční volba dělí občany na dvě kategorie, hrozí manipulace, říká opozice

14. června 2024  8:42,  aktualizováno  12:25

Přímý přenos V Poslanecké sněmovně pokračuje jednání o korespondenční volbě. Tu opozice dlouhodobě odmítá. Podle...

Muž počmáral desítky aut růžovými kosočtverci, předtím se oháněl pistolí a tyčí

14. června 2024  12:17

Kosočtverce na více než devadesát vozidel nakreslil růžovou křídovou fixou muž v Praze 8....

Policie odložila případ střelby na fakultě. Více řekne po informování pozůstalých

14. června 2024  11:48,  aktualizováno  12:10

Policie skončila prověřování střelby na Filozofické fakultě UK, případ odložila. V pátek to uvedlo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 625
  • Celková karma 22,61
  • Průměrná čtenost 3808x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->