Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy – „Hledá se tvůj typ“ od Ole Hallesbyho

Knihu „Hledá se tvůj typ“ od křesťanského duchovního Ole Hallesbyho jsem poprvé četla před více než deseti lety. Tehdy jsem studovala theologii a v rámci předmětu pastorační péče jsme probírali také otázku temperamentů. Toto téma mě tehdy velmi zaujalo a pořídila jsem si právě knížku od Ole Hallesbyho. Kniha přináší nejen podrobné rozdělení lidí na čtyři základní temperamenty - sangvinika, cholerika, melancholika a flegmatika, ale ukazuje na to, jak je důležité vědět, jaký my sami máme temperament a jak s ním "pracovat", abysme z něj vytěžili pro sebe to nejlepší. 

V poslední době jsem se setkala s několika lidmi, kteří se mě snažili „vecpat“ do určitých forem jednání, reagování a chování. A to tak, jak si podle sebe mysleli (v psychologii se tento přístup nazývá: „Podle tebe soudím sebe.“), že by to tak mělo být.

Jeden z nich, rozený melancholik, se mě snažil v situacích, kdy jsem projevovala emoce, vysvětlit, že přehnaně reaguji. Ať už jsem pociťovala z něčeho radost, když se mi něco velkého podařilo, nebo jsem prožívala smutek či žal, když mě něco trápilo.

Jindy jsem zvýšila hlas a projevila jsem vztek či oprávněnou nevoli v situacích, kdy jsem cítila, že mě  onen člověk manipuluje. Jakékoliv emoce projevené nad určitou míru, byly podle tohoto člověka špatné. Melancholik mě totiž srovnával se sebou samým a mylně ode mě požadoval, abych reagovala jako melancholik. Často mě srovnával také s dalšími introverty.

Ole Kristian Hallesby (5. srpen 1879 – 22. listopad 1961) byl vlivným konzervativním norským lutheránským pietistou, který vyučoval na Free Faculty of Theology od roku 1909 do roku 1952. Byl otevřeným odpůrcem nacistické okupace Norska, byl zatčen a dva roky byl v koncentračním táboře Grini (až do konce války). Během razie v roce 1948 se ukázalo, že v průběhu věznění nacisty měl vzniknout dokument, který by ho spojil s nacisty. Hallesby napsal 67 knih, nejvíce z oboru theologie a etiky.

Být melancholikem není nic špatného, jistě (a každý melancholik mi to rád potvrdí!). Ale snaha přesvědčit extrovertního sangvinika, aby jednal, reagoval a choval se jako introvertní melancholik je stejně absurdní, jako kdybyste se snažili přesvědčit myš, že se může chovat jako had!

Prohledala jsem tedy krabice s knihami a našla jsem „Hledá se tvůj typ“ a znovu jsem si ji přečetla. Přinesla mi opět nové (nebo zapomenuté?) poznání, že každý z nás je jedinečný. Je unikátní ale i v tom, jaký vlastní temperament.

Co to vlastně je temperament? Slovo pochází z latiny a znamená „správnou směs“ – v tomto případě směs tělesných šťáv. Vztahuje se ke staré medicínské představě, že tělo obsahuje čtyři tekutiny nebo šťávy: Krev (Sanguis), Žlutou žluč (Cholos), Černou žluč (Melancholos) a Hlen (Phlegma).

Toto rozdělení umožňuje podle převládajících tělesných šťáv rozdělit lidi na čtyři základní temperamenty: Sangvinika = plnokrevný, teplý a živý temperament; Cholerika = horký a vznětlivý temperament; Melancholika = tmavý, zasmušilý temperament; Flegmatika = chladný, pomalý a lenivý temperament.

Temperament je hlavní odpovědí duše na své okolí. Díky tomu, že poznáme svůj temperament můžeme lehce pozorovat a porozumět tomu, jak okolí oslovuje city, intelekt a vůli.

Žádný člověk není stoprocentně čistým temperamentem, ale jeden téměř vždy převažuje.

Ole Hallesby ve svém díle popisuje velmi podrobně nejen celkové ladění každého ze čtyř temperamentu, ale také silné i slabé stránky. Potud by se tato kniha nelišila od ostatních popisujících temperamenty.

Přidaná hodnota pro mě jako pro křesťanku však představuje ta část, kde nabízí nejen pokyny pro pastory a duchovní rádce (tedy rady, jak pomoci lidem), ale i sebekázeň (kterou můžeme začít sami u sebe), abychom rozvinuli silné stránky a zapracovali na těch slabších.

Knihu bych tedy doporučila nejen každému věřícímu člověku, ale zcela jistě by neměla chybět v knihovně pastorů, kněží či farářů, na které se obracejí lidé z jejich okolí. Vzhledem k tomu, že byl Hallesby člověk s dlouholetou duchovní zkušeností a církevní praxí, měl by být přijatelný pro každého věřícího bez rozdílu církve.

Přestože se jedná o samizdat (a není mi známo, zda byla kniha v České republice vydána znovu), je na rozdíl od mnoha současných knih bez gramatických i stylistických chyb. Kniha se velmi příjemně čte a 72 stránek doslova zhltnete! I když se jedná o hluboké pravdy, je její obsah podán srozumitelně, čtivě a velmi poutavě.

Jediné, co jsem v publikaci postrádala, byl praktický test, kde se člověk dozví, jakým temperamentem je. Ale toto mínus knihy lze omluvit podrobným popisem jednotlivých temperamentů, ve kterém se člověk snadno najde.

Knihu Ole Hallesbyho „Hledá se tvůj typ“ se nebojím přirovnat k nejlepším knihám, které jsem kdy o problematice temperamentů přečetla.

Toto dílo pomůže rovněž vymýtit takové velmi rozšířené mýty, jako že se člověk nemůže změnit, nebo že  problematika temperamentu patří do psychologie a tudíž ne ke křesťanské víře. Nejde o "škatulkování", ale celkové ladění osobnosti, se kterým jsme se narodili, ale které můžeme (a máme) cíleně měnit k našemu i dobru druhých lidí. Teprve zušlechtěný temperament totiž může dát osobnosti zazářit jako perla!

Pokud porozumíme tomu, jakého jsme temperamentu (nebo naši blízcí), bude pro nás snadnější pochopit, proč reagujeme v určitých situacích tak, jak reagujeme. Nebojím se říci, že to zjednoduší život nejen nám, ale vyhneme si i zbytečným konfliktům a přijdeme s tím, co druhé potěší.

Fotografie a odkazy:

Ole Hallesby, Hledá se tvůj typ, Naše vlohy a co s nimi můžeme dělat, 1989, samizdat

http://en.wikipedia.org/wiki/Ole_Hallesby

www.google.cz (obrázky)

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 25.6.2013 9:52 | karma článku: 9,41 | přečteno: 552x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

30.5.2024 v 14:33 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3862x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,19 | Přečteno: 5517x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 779x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 11,37 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

KOMENTÁŘ: Od holubice k jestřábovi. Z Macrona se stává vojenský stratég

1. června 2024

Premium Postihlo to i jiné francouzské prezidenty. Když jim začali salutovat armádní generálové, náhle...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  12:06

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

  • Počet článků 625
  • Celková karma 21,92
  • Průměrná čtenost 3807x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->