Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O čem je film Hanami – čas kvetoucích třešní? - I. díl

V rámci filmového klubu na ČT2 jsem si před pár dny vychutnala film od německé režisérky Doris Dörrie – Hanami – čas kvetoucích třešní. Film vypráví o starším manželském páru, Trudi a Rudim, kteří spolu prožijí celý život. Poklid naruší smutná zpráva o přicházející smrti Rudiho. Jeho manželka to před ním zatají, ale nakonec nenadále umírá dřív. Jak se ovdovělý Rudi vyrovná se smrtí své ženy? A znal ji vůbec? II. díl vyjde 28. ledna 2011.

DĚJ FILMU

Hlavní hrdinka filmu Trudi Angermeier se dozvídá od lékařů, že jejímu manželovi Rudimu zbývá už jen pár týdnů života. Lékaři jí doporučují, aby strávili poslední dny svého života společně a to nejlépe, jak umí. Radí, aby prožili nějaké dobrodružství, zažili něco, o čem vždycky snili. Na to jim ale Trudi odpovídá: „Můj manžel nemá rád dobrodružství.“

V této větě je vyjádřen celý Rudiho život. Nemá rád změny, všechno a vždycky totiž dělá stejně, bez výjimky. Podobně jako každé ráno odjíždí v 7.28 hod. vlakem do zaměstnání, kde pracuje jako kontrolor ve firmě na odpady. Po práci se vždy vrací ve stejnou dobu ke své ženě do malé německé vesničky, kde spolu bydlí celý život v rodinném domě.

Trudi, která nechce způsobit svému manželovi šok z blízké smrti, mu zprávu od lékařů zatají. Ale vzápětí ho nabádá, aby společně prožili, co si celý život slibovali. Trudi si vždycky přála podívat do Japonska, navštívit horu Fujijamo a zkusit si experimentální japonský tanec stínů - butoh.

Rudi však její plány odmítá s tím, že v Německu je také pěkně, jejich hory vypadají jistě stejně jako v Japonsku a doma je přeci jenom nejlépe. Manželka nakonec přemluví Rudiho, aby si vzal dovolenou a jeli společně navštívit aspoň děti, které bydlí v Berlíně.

Nejprve navštíví syna Klause a jeho rodinu. Brzy pochopí, že jim jsou na obtíž a zabírají místo v dětském pokoji dětem. Následuje druhá návštěva u dcery Kary a její přítelkyně, která pro ně sice naplánuje program, ale nakonec není schopna s rodiči vydržet. Přítelkyně, se kterou bydlí, se o Kařiny rodiče postará a rovněž pozve Trudi na představení butoh, které Trudi opláče.

Klaus i Kara si vyměňují své zážitky s rodiči a vysmívají se jim, jak se o ně musí starat, jak jsou s nimi jen potíže a těší se na jejich odjezd. Závidí svému bratrovi Karlovi, který je právě v Japonsku a nemusí se o rodiče starat. „Neznám je a ony neznají mě,“ tak zhodnotí návštěvu dětí Rudi a dodá, „máme jeden druhého a to je nejvíc“.

Trudi však přemluví svého muže, aby se ještě podívali k Baltskému moři a vzpomíná, kdy tam vlastně byli naposledy. Rudi však stále chce jen domů a říká: „Viděli jsme děti, Berlín a moře, pojďme domů.“

Na molu se dívají do modrých a divokých vln a Trudi se svého muže ptá, co by dělal, kdyby věděl, že má před sebou jen pár týdnů života. On se otázce zasměje a zlehčí ji slovy, že je přeci blbost začít dělat věci, které člověk nedělal celý život. A že by se s tím smířil a žil by dál jakoby nic. Trudi pláče a ona jediná ví, jak je Rudi blízko smrti.

Večer, když nemohou Trudi ani Rudi v penziónu spát kvůli nedaleké diskotéce, vezme si Trudi své japonské kimono a přiměje Rudiho, aby spolu s ní tančil butoh. Když se k ní už muž přidá a nastává po tanci jedinečná chvíle, Trudi manžela políbí. Rudi ji sice políbí, ale pak jí řekne, ať toho nechá a ptá se, jestli se jí něco nestalo.

Druhý den se Rudi probouzí plný energie a s chutí vstávat. Z hrůzou však zjišťuje, že Trudi v noci zemřela. U Baltského moře vystrojí Rudi pohřeb, na kterém se znovu setkává celá rodina, včetně Karla.

Rudi rekapituluje svůj vztah k ženě a přiznává: „Kdybych věděl, že to skončí tak náhle, byl bych k ní laskavější“. Děti mají starost o otce, co s ním bude. Mají strach, že by jim mohl zůstat "na krku". Konec konců, celý život se o něj starala matka, ale ta už tu není.

Jako vdovec se Rudi vrací do poklidného domku na venkově. Bez své ženy Trudi, se kterou strávil několik desítek let spokojeného života. Najednou je ale všechno jiné! Vzpomíná na to, jak mu manželka hned u dveří pomáhala do svetru, kdykoliv přišel domů, jak se spolu toulali po rozkvetlých polích a jak se najednou cítí sám ve velké manželské posteli.

Film Hanami – čas kvetoucích třešní byl natočen v roce 2008. Na žebříčkách sledovanosti se udržel téměř 30. týdnů a stal se tak nejúspěšnějším nezávislým filmem německé kinematografie a jedním z hlavních domácích filmů roku 2008.

Rudi stále vzpomíná na svou ženu a začíná objevovat její sbírku pohledů Japonska, album fotografií, kde se nechala vyfotit v japonském stylu líčení, nachází knihu o Japonsku a stále má před očima, jak s ním tančila v penzionu u Baltu butoh. Až teď mu dochází, že se celý život  toužila podívat do Japonska, vidět horu Fujijamu, a on jí v tom jen bránil.

Domluví se se synem, zabalí kufry pro sebe a také nejoblíbenější věci Trudi - tyrkysový svetr z mohéru, černé korále a dlouhou černou sukni s malými puntíčky, knihu a album fotografií. Rozhodne se, že poletí do Japonska a tímto způsobem ukáže i Trudi to, po čem toužila.

Po příletu se Rudi ubytuje v Tokiu u syna Karla. Ten mu ukáže byt, dá mu čtyři ovladače – na klimatizaci, satelit, rádio a televizi a opustí otce s tím, že musí do práce. Rudi je osamělý v cizím státě, neznámém městě i bytě a nachází pohledy, které Rudi posílala celé roky svému synovi do Japonska.

Karl se ho u společné večeře ptá, proč ho vlastně nikdy nenavštívili v Japonsku, ale otec nedokáže odpovědět. Protože však Karl odpověď zná a ví, že on nikdy nechtěl opustit Německo a matce v jejích snech bránil. Rudi zklamaně přiznává: „Pro mrtvé nemůžeš udělat už nic“.

Rudi se potuluje po neznámém, chaotickém, hlučném a neony ozářeném Tokiu. Jeden večer ho nějaký Japonec vtáhne do klubu, kde dívky tančí dole bez. Když odejde kvůli své prázdnotě a smutku, znovu se nechá zlákat do jiného podniku, kde ho dvě nahé Japonky svléknou a omyvají ho. Když se u toho rozbrečí, rozhodne se vydat do restaurace, kde se měl setkat se synem. Ale v obrovském Tokiu se ztratí.

Nakonec pravý dům nalezne, ale protože všechny zvonky jsou v japonštině a nemůže je přečíst, zabalí se do kabátu a zůstane ležet před domem, kde přespí. Ráno ho najde syn a vynadá mu...

II. díl obsahu filmu si přečtete 28. ledna 2011 v mém dalším blogu.

Název filmu: Hanami – čas kvetoucích třešní (Kirschblüten - Hanami)

Film: Německo

Žánr: Drama/Romantika

Rok: 2008

Délka: 125 min

Režisér: Doris Dörrie

Herecké obsazení: Hannelore Elsner, Nadja Uhl, Floriane Daniel, E. Wepper, A. Irizuki. M. Brückner

Německá režisérka, spisovatelka a producentka Doris Dörrie (26. května 1955 v Hannoveru) patří mezi nejznámější německé tvůrce současnosti a vytváří divácky atraktivní nezávislé filmy. Mezi její filmy patří komedie "Muži" (1985) a komediální drama "Jsem hezká?" (1998).

Fotografie a odkazy:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Hanami

http://cs.wikipedia.org/wiki/Sakura

http://www.fdb.cz/lidi-fotogalerie/151932-elmar-wepper.html

http://www.csfd.cz/film/242892-hanami-cas-kvetoucich-tresni/?text=158625

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 27.1.2011 10:04 | karma článku: 12,76 | přečteno: 1303x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

24.6.2024 v 12:00 | Karma: 22,68 | Přečteno: 624x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

30.5.2024 v 14:33 | Karma: 6,95 | Přečteno: 99x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3926x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,19 | Přečteno: 5547x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 787x | Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Pavel před summitem NATO pozval nejvyšší ústavní činitele i klíčové ministry

1. července 2024  5:51

Na Pražském hradě se na prezidenta Petra Pavla sejdou nejvyšší ústavní činitelé k debatě o...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Jordan Bardella. Mladík z předměstí, který vytáhl vzhůru stranu Le Penové

1. července 2024

Premium Spojuje v sobě charismatickou směs mladistvého elánu i uvážlivé komunikace. V pouhých 28 letech se...

Francouzi hlasovali v prvním kole voleb. Nacionalisté vedou, tvrdí odhady

30. června 2024,  aktualizováno  23:10

Krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získala v prvním kole parlamentních...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 22,63
  • Průměrná čtenost 3804x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->