Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koupit „mrtvé duše“ v ODS? Úspěch volebního vítězství je zaručen!

Člověk by tak nějak očekával, že koupit si mrtvé duše v politické straně bude v dnešní době složitá procedura, kterou se bude aktér snažit zakrýt. Ale jak můžeme na příkladu starosty Prahy 5 Milana Jančíka vidět, je to celkem snadné a rovněž i nepostižitelné.

Pokud jste občany na Praze 5 nebo aspoň občas sledujete politické dění, pak vám nemohlo uniknout, jak se ODS rozdělila na dva tábory. Jedni jsou zastánci kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka a druzí stojí proti němu. A to jak na rovině věcné i osobní.

V říjnu 2005 proběhl oblastní sněm ODS na Praze 5, kde byli sice zvoleni Jančíkovi lidé, ale ve výrazné menšině. Protože by se Jančík nemusel dostat na kandidátní listinu do zastupitelstva Prahy 5, vzrostl počet členů během několika dnů o 141 lidí. Tito nováčci, Jančíkovci, posílili místní sdružení ODS na Praze 5 na Smíchově, Hlubočepích, Jinonicích, Lipencích a Slivenci.

Poslanec a tehdejší předseda ODS na Praze 5 František Laudát a většina odvolané oblastní rady požádali soudní znalkyni Václavu Musilovou o znalecký posudek pravosti podpisů. Musilová zjistila, že ze 141 nových členů je minimálně 60 podpisů s nejvyšší pravděpodobností zfalšováno.

V únoru 2007 podal Laudát na základě rozhodnutí oblastní rady návrh k Výkonné radě ODS. Žádali o zrušení licencí místních sdružení, které nabírali mrtvé duše. Výkonná rada dodnes nerozhodla.

Asi 40 členů ODS se obrátilo na celostátní Smírčí výbor ODS. Ten však nevydal žádné konkrétní rozhodnutí. I tehdejší místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém považoval celou záležitost za uzavřenou. Podobný přístup zvolilo i vedení ODS v čele s šéfem a premiérem Mirkem Topolánkem.

Redaktor České televize Karel Vrána se v pořadu Reportéři ČT snažil některé nové členy zastihnout na jejich adresách. Zjistil však, že Václava Macha a Marii Machovou na uvedené adrese nikdo nezná. V případě Vojtěcha Jožky a Zdeny Jožkové, podle slov obyvatelky domu, kde se měli údajně zdržovat, nejenže nebydlí, ale dokonce je měla několikrát hledat i policie.

Že všechno neproběhlo regulérně tak jak mělo, ukazuje např. to, že podle interních stanov ODS měli noví členové zaplatit členské příspěvky pokladníkovi na místních sdruženích. Ty byly ale zaplaceny převodem na bankovní účet.

Tehdejší předseda pražského regionu ODS a dnes poslanec ODS (a také místopředseda poslaneckého klubu ODS) Jan Bürgermeister narychlo svolal 23. května 2007 oblastní sněm na Praze 5. 

Přitom podle stanov svolává oblastní sněm předseda oblasti, kterým byl Laudát. Sněm se koná jednou do roka a v roce 2007 byl řádně svolán v březnu 2007. Sněm, který svolal Bürgermeister byl svolán v rozporu se stanovami ODS v květnu.

Bürgermeister jako hlavní důvod svolání sněmu uvedl, že je třeba vyřešit dlouholetý spor mezi Jančíkem a jeho stranickými kolegy. V rozporu se stanovami odvolali Laudáta a členy oblastní rady. Zvolili nové vedení oblasti, které bylo složeno výhradně z Jančíkových příznivců.

Po volbách do zastupitelstva v roce 2006 byl Jančík na základě koaliční dohody ČSSD, SNK-ED a s podporou tzv. nezávislých zastupitelek Evy Kalhousové a Jitky Matouškové dosazen opět na post starosty. I když podle počtu preferenčních hlasů skončil na 42. místě ze 43 kandidátů.

Šest zastupitelů za ODS v čele se zastupitelem městské části Praha 5 Ondřejem Gálem, kteří nepodepsali koaliční dohodu. Jsou výraznými kritiky politiky Jančíka a jeho příznivců, kterou prosazují na Praze 5 a proto vytvořili klub SOS ODS. Kolem stovky členů ODS, kteří se nedovolali spravedlnosti, stranu během let 2007 – 2009 po mnoha letech opustili.

Předseda místního sdružení ODS Barrandov Jiří Vitha s dalšími členy podal žalobu na ODS k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, aby rozhodl o regulérnosti sněmu, který se konal v květnu 2007. Soud dal žalobcům za pravdu, že sněm proběhl v rozporu se stanovami ODS. Advokátní kancelář Toman a Devátý, která zastupovala Jančíka, se odvolala.  

Městský soud v Praze rozhodl 5. února 2009 v odvolacím řízení, že se záležitostí věcně zabývat nebude. Soudce Ivo Veselka pro deník Právo řekl, že „soud může přezkoumávat pouze ta rozhodnutí, která se pak promítají do zápisu rejstříku politických stran“.

Členové SOS ODS připravují mimořádný opravný prostředek, dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle Vithy, který je také žalobcem, využijí v případě nutnosti i poslední možnosti. Tou je ústavní stížnosti k Ústavnímu soudu.

Pražská ODS není jediná, která řeší problém s podivně přibývajícími členy. Potýkala se s tím i ODS v severních Čechách a nově i v Českých Budějovicích. ČSSD měla problém s černými dušemi údajně na Praze 5, kde je předsedou obvodní organizace šéf ČSSD Jiří Paroubek. Sociální demokraté měli mrtvé duše nabírat také na Jablonecku, Brněnsku nebo v Dubí na Teplicku.

Sledujete působení starosty Milana Jančíka na Praze 5? Diskutujte, pište…

Obrázky: www.flickr.com

http://www.praha5.cz/lide/548

www.vlada.cz

www.pavelbem.cz 

Odkazy: 424/1991 Sb. Zákon zde dne 2. října 1991 o sdružování v politických stranách a v politických hnutích

http://www.kauza5.cz/Jancik-a-jeho-parta/Zamitnuti-prvoinstancniho-rozsudku-ve-sporu-ODS-a-ODS-nas-nezaskocilo.html

http://www.prazskastetka.cz/view.php?cisloclanku=2006071001

http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=175563

http://www.prazskastetka.cz/view.php?cisloclanku=2007112101 

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 13.3.2009 9:15 | karma článku: 30,15 | přečteno: 4464x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,68 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 5511x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 777x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 11,37 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 19,12 | Přečteno: 958x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Mobilizace vězňů dorazila i na Ukrajinu. Ta počítá s až 20 tisíci novými vojáky

17. května 2024  17:39

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým odsouzeným...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,88
  • Průměrná čtenost 3856x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->