Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komik Rowan Atkinson jako seriózní komisař Maigret?

Komisaře pařížské kriminální policie Maigreta ztvárnilo několik herců, např. Jean Gabin, Michael Gambon nebo… Komik Rowan Atkinson. Šok? Pro mě ano. Ale Atkinson se zhostil role s vážností, vášní a zaujetím. 

Když jsem v televizním programu objevila celovečerní film se známým komisařem francouzské kriminální policie komisařem Julem Maigretem, kterého měl hrát Rowan Atkinson, znejistila jsem.

Tento britský herec je znám především jako komik. Kdo by neznal legendární postavu bláznivého Mr. Beana, kterým se proslavil? Atkinson je také známý jako komediální herec, budu jmenovat např. komedie „Čtyři svatby a jeden pohřeb“ (1994), „Milionový závod“ (2001), „Johnny English“ (2003) či film „Univerzální uklízečka“ (2005).  

SOUBOJ DVOU VĚHLASNÝCH DETEKTIVŮ

TV PRIMA MAX nasadila čtyři filmy s komisařem Maigretem v době, kdy konkurenční veřejnoprávní televize ČT1 pravidelně vysílá filmy (každou ST večer) s jiným, neméně proslulým detektivem, belgickým Herculem Poirotem, kterého hraje britský herec David Suchet.

Musím přiznat, že jsem se dívala na první detektivku od známého spisovatele George Simenona se značnými předsudky, ale i mnoha otázkami: Jak může ryzí komik ztvárnit někoho tak vážného a seriózního jako je komisař Maigret? Nepůjde spíš o parodii? Nevyzní film trapně?

KOMISAŘ MAIGRET V PODÁNÍ JEANA GABINA

Abyste rozuměli tak v mé mysli je komisař pařížské kriminální policie jednoznačně spjat se dvěma muži. V obou případech jde o ztvárnění zcela výjimečné a nádherné. V mých myšlenkách téměř nepřekonatelné.

Tím prvním je francouzský herec Jean Gabin, který zahrál Maigreta v 50. a 60. letech XX. století. Jednalo se pouze o tři černobílé filmy, ale byla to velká klasika se vším všudy. „Maigret klade past“ (1958), „Maigret“ (1959) a „Komisař Maigret zuří“ (1963).

KOMISAŘ MAIGRET V PODÁNÍ RUDOLFA HRUŠÍNSKÉHO

Druhým, kdo se ujal ztvárnění komisaře Maigreta s grácií sobě vlastní, je československý herec Rudolf Hrušínský. Jedná se o rozhlasové dramatizace her a bylo jich během dlouhých 22 let vytvořeno celkem 14. Každá trvá zhruba asi hodinu.

Co vám budu povídat, jestli patříte mezi milovníky českého rozhlasu, je to zkrátka mistrovský kousek. Patří mezi mé oblíbené rozhlasové hry a pokaždé, když je Český rozhlas zařadí na svůj program, si je s chutí poslechnu.

https://dvojka.rozhlas.cz/leto-s-maigretem-vsech-14-unikatnich-detektivek-zdarma-k-poslechu-7490489

KOMISAŘ MAIGRET V PODÁNÍ ROWANA ATKINSONA

Jestliže máte srovnání s vynikajícím hereckým výkonem jiných herců, pak si člověk přirozeně říká – kdo je může trumfnout? Proto jsem přistoupila k prvnímu dílu „Maigret klade past“ z roku 2016 s Rowanem Atkinsonem se smíšenými pocity a také nemalými předsudky.

Musím přiznat, že jsem byla velice příjemně překvapena. Atkinson překonal všechny moje představy i obavy. Ačkoliv jsem čekala na jeho vykulené oči a potměšilý úsměv tichého blázna, nedočkala jsem se. Role komisaře Maigreta se ujal s vážností, detektivní vášní, zaujetím rozluštit kriminální čin na jedné straně, ale i hlubokým soucitem a lítostí pro oběti a jejich rodiny na straně druhé.

Velmi pěkný je také Maigretův vztah s manželkou Ninou. Krásná dáma s francouzským šarmem. Obývají malý byt v pařížské čtvrti. Jejich manželství je i po mnoha letech šťastné a harmonické.

Také právě v tomto prvním celovečerním filmu jsou zachyceny i další, neméně zajímavé, věci. Například krásná Paříž na sklonku 50. a 60. let XX. století, ale i zapadlé malé špinavé uličky odlehlých chudších předměstí se vším, co k tomu patří – čerstvě vyprané prádlo na prádelní šňůře, odložená dětská kola na dvorcích, povídající si služky na pavlačích, mrouskající kočky po nocích a toulaví psi na ulicích.

Pozorný divák si může všimnout doznívající módy 50. let, která si zachovává krásu poválečné poctivé krejčoviny (kvalitní materiály, krásně vypracované detaily na dámských šatech, důraz na doplňky jako například v případě žen – kožené rukavičky, kabelky a klobouky – v případě mužů – kvalitní obleky, kravaty, vestičky, klobouky a samozřejmě za všech okolností naleštěné kožené boty).

Přitom můžeme vidět nastupující 60. léta, která přinesla uvolněnější módu a také tehdy nové umělé textilní materiály.

A tak se můžeme kochat krásnými květinovými šaty s bohatými spodničkami, nádhernými dámskými lodičkami nebo pohledem na dokonale oblečené gentlemany.

Pro mužské diváky stojí za zmínku nádherná černá auta 50. let s nablýskanými chromovými díly.

Podívejte se na ukázku filmu „Maigret klade past“ z roku 2016.

DVA FILMY, JEDEN SCÉNÁRISTA

Pokud patříte mezi milovníky celovečerních filmů a televizního seriálu s Herculem Poirotem v podání Davida Sucheta, a podíváte se na filmy Maigretem s Rowanem Atkinsonem, zjistíte, že úvodní znělka filmu a ladění obojího, je stejné. Za Poirotem i Maigretem stojí totiž jeden scénárista Stewart Harcourt. Ostatně filmy s Maigretem jsou také dílem tvůrců Velké Británie.

JEN ČTYŘI DETEKTIVKY?

Od roku 2016 do roku 2017 byly natočeny čtyři detektivní příběhy v hlavní roli s Rowanem Atkinsonem. Všechny filmy jsou jedním slovem perfektní. Není to Jean Gabin, ani Rudolf Hrušínský, ale Atkinson opravdu není špatný. Dobrá detektivka na večer. Já jen doufám, že nezůstane jen u čtyř filmů, ale přijdou na řadu i další. Byla by škoda je nenafilmovat, když máme nového seriózního Maigreta.

Krásné podzimní dny s Maigretem Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Zdroje:

Informace o čtyřech filmech s Maigretem v hlavní roli s Rowanem Atkinsonem jsou dostupné na CSFD.CZ zde: https://www.csfd.cz/tvurce/349-rowan-atkinson/

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 21.10.2020 22:56 | karma článku: 21,49 | přečteno: 1199x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,68 | Přečteno: 3727x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,07 | Přečteno: 5473x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,81 | Přečteno: 774x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 509x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,91 | Přečteno: 955x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,69
  • Průměrná čtenost 3856x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->