Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Guerrila Gardening - má první akce

Když jsem se dozvěděla a něco přečetla o Guerrilla Gardening, zbývalo mi už jen to jediné - vzít odvahu, vyhlédnout si místo k zahradničení, připravit věci a v noci vyrazit. Místo mi bylo jasné při cestě, kudy chodím nakupovat do supermarketu. Onen opuštěný prostor se nachází mezi dvěma panelovými domy na pražském sídlišti na Barrandově. V mém blogu se dozvíte, jak moje Guerrilla Gardening dopadla a kdy se opět pustím do noční akce.

Prohlédla jsem si webové stránky Guerrilla Gardening na: http://www.guerrillagardening.org/ a objevila jsem, že také v České republice je už několik stovek lidí, kteří nadšeně zahradničí. A dokonce v Praze! Připojila jsem se k této skupině na Facebooku.

Když se kolem sebe podíváte, uvidíte spoustu míst, která nikomu nepatří. Ať už jde o místa, o které by se měla starat městská zeleň a nestará (nebo ano, ale málo), nebo o místa, která prostě nikomu nepatří a která by si zasloužila lepší osud než prach a udusanou hlínu.

Já jsem si vyhlédla místo, které je kousek od domu, kde bydlím na Praze 5 - Barrandově. Je to pár kroků od Chaplinova náměstí. Na panelovém sídlišti, které je staré asi 25 let, je mezi dvěma vysokými domy kaskáda několika betonových nádrží. 

Těžko říci, zda tam někdy tekla voda. Spíš bych řekla, že je toto místo tak dlouho zasypané zeminou a osázené pár keříky, že už si to snad ani nikdo jinak nepamatuje.

Okolo tohoto místa chodí domorodci dnes a denně a kromě toho, že tam venčí své psí miláčky (případně sami sebe při cestě z hospody v ranních hodinách), je to jinak velmi zpustlé místo.

HISTORIE GUERRILA GARDENING - Tímto termínem byla poprvé označena akce mladé americké umělkyně Liz Christy a její skupiny Green Guerilla, která přeměnila jedno opuštěné soukromé parkoviště v New Yorku na zahradu plnou květin. Nejprve se o ni staralo několik dobrovolníků, poté si ji vzala do péče městská správa parků.

Rozhodla jsem se, že už déle nebudu odkládat přípravy a rovnou začnu. Místo pro mé první zahradničení byla nejmenší kaskádu z betonu, ve které roste malý strom. Místo jsem nafotila při denním světle, aby bylo dobře vidět, v jakém stavu se kaskády nachází.

Odpoledne jsem si nachystala láhev s vodou, konvičku na vodu s vodou, malou polní lopatku, vyrobila jsem ceduli s nápisem Guerrilla Gardening a s prosbou, aby lidé na půdu nešlapali, neboť zde časem jistě něco osázím. 

Guerrilla Gardening se vyznačuje tím, že především pracuje v nočních hodinách a ráno, když se obyvatelé sídliště probudí, budou překvapeni „útokem" Guerrily. 

Protože jsem se vydala na steč večer a bylo kolem 10°C, nesměly ve výbavě chybět rukavice, šála a teplé oblečení. 

Místo jsem si ještě vyfotila předem a pak jsem se dala do práce. Kaskáda, kde rostl malý stromek byla plná suché trávy, zřejmě pozůstatek po nájezdu městské sekačky.

Tu jsem smetla ke straně a sebrala, později vyhodila. Pak jsem vylila zhruba dva litry vody na půdu. A bylo to zoufale málo! Litovala jsem, že jsem si nevzala víc vody, protože země byla za těch 20 let opravdu tvrdá, skoro písčitá.

Už po prvních chvílích, kdy jsem ryla lopatkou zeminu a kypřila ji, mi bylo jasné, že jsem tady na tom místě opravdu poprvé od té doby, co sem půdu navezli!

CO JE GUERRILA GARDENING - Jde o zahradničení, které provádí nadšení jednotlivci nebo skupiny lidí na opuštěných kusech půdy, které nikdo nevlastní. Půdu využijí k sázení rostlin a oživí prostor, který patří nám všem. Jedná se hlavně o místa, která jsou špinavá, zanedbaná a nikdo se o ně nestará. Akce probíhají převážně v noci a druhý den se kolemjdoucí nestačí divit.

Lidé, kteří kolem chodili za zábavou, do hospody, z práce domů nebo na večerní procházku se psíky, se podivovali nad tím, co v betonové kaskádě dělám s polní lopatkou.

Ale nikdo se na nic nezeptal... Snad jen dva teenageři, kteří šli kolem měli oplzlé připomínky... 

Protože jsem byla na práci sama, trvalo mi asi hodinu (od 21.10 - 22.30 hod.), než jsem celý prostor kolem stromku zkypřila.

Pak jsem tam zabodla a následně lopatkou přitloukla cedulku, že se jedná o Guerrillu Gardening a s prosbou, aby lidé nešlapali po zryté půdě.

Musím se přiznat, že jsem byla na konci zahradničení docela unavená, nicméně zážitek to byl jedinečný! Odcházela jsem domů s pocitem, že jsem trošku přispěla k tomu, aby sídliště, které obývám, bylo aspoň trošku hezčí než je dosud.

Jestli bude jen trochu přívětivé počasí, ráda bych vyrazila opět na barrandovské sídliště a pustila se v noci do zahradničení. Pokud byste se rádi ke mně připojili (přeci jenom, ve dvou a více, se to lépe táhne!), budu velmi potěšena!

V případě, že se nechcete podílet sami na zahradničení, ale rádi byste přispěli, např. na nákup semínek nebo přímo květinami, ozvěte se mi!

Odkazy a fotografie:

www.flikr.com

Podrobné fotografie (krok za krokem) najdete také na Facebooku.

fotoalbum Hany Rebeky Šiander

http://www.guerrillagardening.org/ggwar.html

http://www.ct24.cz/domaci/68011-priznivci-guerilla-gardeningu-okrasluji-prazske-ulice-zeleni/

http://hn.ihned.cz/c1-38044340-guerillovi-zahradnici

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 14.10.2009 9:02 | karma článku: 15,53 | přečteno: 1239x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

24.6.2024 v 12:00 | Karma: 22,32 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

30.5.2024 v 14:33 | Karma: 6,03 | Přečteno: 86x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3923x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,19 | Přečteno: 5546x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 787x | Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 626
  • Celková karma 22,55
  • Průměrná čtenost 3803x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->