Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Film o podomním prodejci Billu Porterovi, který se stal legendou

Na první pohled směšná figurka muže, která je shrbená k jedné straně, belhá se a ještě ke všemu špatně mluví. Má oblek a za každého počasí chodí v baloňáku s kloboukem na hlavě a s firemní aktovkou v ruce. Zasmějete se a řeknete si: „Je to všechno možné, jen ne úspěšný podomní prodejce!“ Ne, nemáte pravdu! Protože film Od dveří ke dveřím (Door to door), na který vás chci dnes pozvat, je inspirován životním příběhem Billa Portera, který se i přes svůj handicap stal podomním prodejcem společnosti Watkins. Porter se nevzdal svých snů, přání na normální život a zaměstnání. Když v roce 1995 o jeho životě vyšlo v oregonském deníku několik článků, stal se veřejně známou osobností.

Bill Porter, který se narodil v californském San Francisco, má od svého narození těžkou obrnu (cerebrální paralýza), který způsobuje špatnou koordinaci těla, svalů a také částečně ovlivňuje řeč, takže Billy špatně artikuluje a tím pádem je mu i hůř rozumět.

Billy měl to štěstí, že vyrůstal v láskyplné rodině, které mu dávala najevo, že je důležitým, krásným a také milovaným synem. Tatínek Ernest Porter byl podomní prodejce, který úspěšně prodal všechno, co měl k dispozici. Maminka po smrti manžela, která se o svého syna stará, vidí v synovi rovněž velký potenciál. Věří, že se i z něho přes jeho handicap stane úspěšný podomní prodejce jako byl její muž.

Film nás přivádí do Spojených států roku 1955, kdy podomní prodejci byli důležitou součástí americké společnosti. Billova maminka usoudí, že je čas, aby se Bill stal obchodníkem. Pomůže Billovi s oblečením a pak ho autem přiveze před obchodní firmu Watkins, kde se uchází o práci.

Ruku na srdce – dal by někdo z nás práci obchodníka člověku, který vypadá na první pohled jako směšná figurka, shrbená k jedné straně, belhá se a ještě ke všemu špatně mluví?

Ano, uhodli jste, ani šéf firmy Waktins Billa kvůli jeho handicapu odmítne. Jako důvod uvede, že práce je těžká a on ne příliš dobře chodí. Bill zklamaně odchází, ale pak se rozhodne, že se s tím nesmíří. Vrátí se zpět a přesvědčí zaměstnavatele, aby mu dal okrsek, který nikdo nechce.

Už ten den se vydává do práce a po domech nabízí nejrůznější zboží firmy – od pracích prášků, přes kosmetiku až po sladkosti. Většina lidí Billa odmítá, protože si při pohledu na něj myslí, že je z charity a prosí o peníze. Hodně lidí ho ignoruje, pouští na něj psy nebo si z něj dělá legraci. Vždyť si nic jiného ani nezaslouží!

Bill Porter (3. září 1932) se narodil s těžkou obrnou v San Franciscu v Californii. S matkou se přestěhoval do Portlandu v Oregonu. Odmítl se smířit se svým handicapem a od roku 1955 začal pracovat jako podomní prodejce u společnosti Watkins. Veřejně známou osobností se stal v roce 1995, kdy o něm v oregonském deníku vyšlo několik článků o jeho životě.

Během přestávky na oběd se podívá do firemní aktovky, kterou dostal ráno a najde tam kromě reklamních letáků a objednávek i sendvič. Ten má z jedné strany na housce napsáno - trpělivost - a z druhé - vytrvalost. Billa to pobaví a po obědě vyrazí a trpělivě obchází dům za domem, až na razí na první zákazníci, osamělou Gladys.

Píle, s jakou se Bill pustil do práce, nakonec přinese už první den své ovoce. Bill prodá zboží za čtyřicet dolarů a vydělá tak 4,25 centů. Aby oslavil svůj první den v zaměstnání, pozve večer maminku do bistra na večeři. Jako celý život tak i při večeři Billa provází posměchy a imitace jeho mluvy a těla od vedlejšího stolu, u kterého sedí teenageři.

Maminka, která se celých život o svého syna starala, ztrácí pomalu paměť a tak ji Bill umístí do penzión, kde se o ni postarají. Na víkendy si ji bere domů.

Maminčina péči ale Billovi chybí! Jak by taky ne, když  kvůli ochrnuté ruce si není schopen sám zapnout knoflíčky na rukávech, uvázat kravatu nebo dokonce zavázat tkaničky u bot!

To by ale nebyl Bill, kdyby ho tohle mělo odradit, aby vyrazil po domech! Každé ráno se vydává do luxusního hotelu ve městě, kde má přátele, kteří mu pomáhají – hlavní portýr mu zapne knoflíčky u manžet a uváže kravatu, čistič bot mu vyleští boty a zaváže tkaničky. Všichni se každý den na Billa těší a on je baví vtipy.

Bill dál pracuje pro společnost Watkins a léta utíkají. Z blízka poznává všechny lidi ve svém okrsku. Zná jejich jména, rodiny a vidí do jejich životů. Poznává problémy, se kterými se potýkají. Lidé si Billa oblíbí, důvěřují mu a začnou si u něj objednávat zboží.

Za desítky let už ví, kdo s kým a jak žije, kdo má koho rád, je svědkem věčných hádek sousedů, odvádí děti svých zákazníků na hlídání a někteří s ním řeší své problémy ve vztazích či osamělost. Z podomního obchodníka se pomalu stává rodinný přítel, který je součástí jejich rodin.

V 70. letech nastává zlom a Billovi umírá v sanatoriu maminka. Lékaři radí, aby Bill kvůli svému zdraví přestal pracovat, protože těžká práce s sebou nese riziko, že přestane chodit. Ten však na rady lékařů nedbá a pracuje dál.

Chce být nezávislý na lidech kolem sebe, na státu a hlavně – chce pracovat jako podomní prodejce! Zároveň podává inzerát, na který se mu přihlásí mladá studentka univerzity Shelley a pomáhá mu s prací.

V roce 1989 se stává Bill Porter prodejcem roku společnosti Watkins. I když se od roku 1955 změnil celý svět – moderní technologie, metody prodeje, politika, výrobky a zboží, móda…

Bill a jeho přístup se nezměnily. Lidé ho mají rádi a jeho milého a přátelského přístupu si váží.

Což ostatně pochopí i nový šéf společnosti Watkins, který ho chtěl vyhodit jen co se s ním seznámil.

Každé ráno a za každého počasí vyráží Bill do svého okrsku, aby dům od domu nachodil patnáct kilometrů a nabízel zboží společnosti Watkins. Nikdo ho nezná jinak než oblečeného v obleku a baloňáku, s kloboukem na hlavě a aktovkou v ruce. Lidé, kteří si mohou zajet autem do nejlepších supermarketů a vybrat mezi mnoha výrobky, stále nakupují oblíbené a osvědčené zboží u „svého Billa“.

Zásadním přelomem v životě Billa je rok 1996, kdy se zapomene rozhlédnout na rušné ulici a srazí ho autobus. Potlučený Bill leží se zlomenou nohou v sádře v nemocnici a protože nemá zdravotní pojištění, účty za ošetření dosahují za pár dní v nemocnici závratných částek.

Shelley, která má už svou vlastní rodinu, ale přesto stále pracuje pro Billa, mu nabízí přátelskou výpomoc. Ten to ale odmítá, protože nechce být na nikom závislý a až se uzdraví, těší se, že zase začne znovu pracovat.

Aby zaplatil účty, prodá Bill svůj domek po rodičích a přestěhuje se do malého bytu. Nakonec pochopí to, co mu tak všichni dávají najevo – je čas odejít do důchodu. Billy si to nechce připustit a dlouho se tomu brání.

Sám ale vidí, že společnost Watkins se od padesátých let hodně změnila. Postupně se přechází na prodej po telefonu a podomní prodejci nejsou potřeba. Oddělení pro podomní prodejce propustilo zaměstnance a jediný, kdo tam dochází pro formuláře objednávek je právě Bill. Veškerou agendu zpracovávají obchodníci na počítačích.

Ve společnosti, kde pracoval Bill víc jak čtyřicet let svého života, dává výpověď a zůstává doma. Není ale zvyklý nic nedělat a tak neví, co s časem a nudí se… Jednoho dne na jeho dveře zaklepe novinář místního deníku, který přiznává, že si Billa pamatuje z dětství jako podomního prodejce v čtvrti, kam Bill chodil a že ho jako malého kluka vylekal.

Žádá o rozhovor pro noviny, ale Bill odmítá. I přesto vyjde v následujících dnech v novinách článek o podomních prodejcích i s Billovou fotografií. V článku redaktor vzpomíná na Billa, kterého měl každý ze čtvrti rád a který přinášel nejen výrobky společnosti Watkins, ale i radost a novinky z okolí do jejich domovů.

Bill, který si článek přečte, se znovu vydává do společnosti Watkins a dostává i ve svých osmdesáti letech znovu práci jako podomní prodejce. Shelley začíná pro něj znovu pracovat na částečný úvazek a Billy nachází znovu nejen cestu k svým přátelům (zákazníkům), ale smysl a radost ze života.

Název filmu: Od dveří ke dveřím (Door to door)

Film: Kanada – USA

Rok: 2002

Délka: 90 minut

Režie: Steven Schachter

Hrají: William H. Macy, Helen Mirren, Kyra Sedgwick, Kathy Baker, Michael Shanks, Jesse Moss, Felicity Hoffman, Haili Page, Nancy Lenehan, Melanie Merkosky

Fotografie a odkazy:

www.billporter.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Porter_%28salesman%29

http://www.watkinsonline.com/billporter/

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 11.2.2011 10:01 | karma článku: 21,31 | přečteno: 2331x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

24.6.2024 v 12:00 | Karma: 22,68 | Přečteno: 624x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

30.5.2024 v 14:33 | Karma: 6,95 | Přečteno: 99x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3926x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,19 | Přečteno: 5547x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 787x | Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Francouzi hlasovali v prvním kole voleb. Nacionalisté vedou, už získali 37 mandátů

30. června 2024,  aktualizováno  1.7 7:01

Ve Francii získalo 75 poslanců mandát v Národním shromáždění už v prvním kole nedělních voleb. To...

Bouřky na Moravě rozvodnily několik řek. Hasiči evakuovali lidi ze zatopených domů

1. července 2024  6:56

Silné bouřky v neděli převážně udeřily ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku. Na 15...

Nedělní bouřky přinesly ochlazení. Letní teploty se vrátí až o víkendu

1. července 2024  6:29

Nedělní silné bouřky rozvodnily několik toků zejména na východní a střední Moravě a ve Slezsku....

Pavel před summitem NATO pozval nejvyšší ústavní činitele i klíčové ministry

1. července 2024  5:51

Na Pražském hradě se na pozvání prezidenta Petra Pavla sejdou nejvyšší ústavní činitelé k debatě o...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 22,63
  • Průměrná čtenost 3804x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->