Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boty Converse, táta a já

Vzpomínám nad věcmi, které mi zbyly po tátovi, a kromě jiného to jsou i boty. Abyste rozuměli, můj táta, Ladislav Kardoš Šiander, byl švec. Co si pamatuji, tak během svého života nosil boty, které si vlastnoručně vyrobil. Ale co mezi jeho botami dělají dva páry bot Converse? Jediné boty, které si patrně koupil… Proč? A co je to za boty, že je táta měl?

RUČNĚ VYRÁBĚNÉ BOTY BYLY PRO NAŠI RODINU NORMÁLNÍ

Také moje maminka nosila dříve převážně boty, které táta vyrobil. A rovněž i já a můj bratr, když jsme ještě byli malí a táta pracoval v ševcovské dílně.

Sedím na hromadou bot a probírám se jimi. Držím v ruce kožené černé polobotky v kůži s hladkým povrchem, které si na tátovi pamatuji nejvíce. Pak ručně vyrobené letní sandály v hnědé kůži, ale i další boty na ven či pantofle na doma. Všechny boty, které tu jsou, si ušil sám.

Až na dva páry bot, které si koupil. Co je to za boty? Co vedlo tátu k tomu, aby si koupil právě tyhle boty ?

BOTY CONVERSE NOSIL UŽ MŮJ TÁTA

Dívám se na oba páry a vidím typickou značku v gumovém kroužku s nápisem Converse. Jedny jsou nízké, typ Chuck Taylor All Star, v námořnické modré. Druhé jsou kotníčkové, opět stejný typ a také v námořnické modré a ty mají logo na zadní straně boty, ale bez kulatého loga.

Uvažuji nad tím, jak mohou být staré? Táta totiž miloval šedesátá léta XX. století a tehdy často a rád cestoval do zahraničí. Možná si je koupil tehdy… No, jo… Ale to by bylo botám asi víc jak padesát let.

CONVERSE je americká firma vyrábějící sportovní obuv, založená Marquis M. Conversem v roce 1908. Společnost sídlí od založení v Massachusetts. Converse je v současnosti dceřinou firmou Nike.

Co si o tom myslet? Podívám se na internet a zjišťuji, že právě ta klasická kecka značky Converse, typ Chuck Taylor All Star, v námořnické modři, je model, který má po celém světě své fanoušky. A hlavně – pokud si ho už zakoupili, celá léta ho nevymění za žádný jiný typ.

Držím v ruce tátovy boty a pokyvuji hlavou, že to bude patrně pravda. Jediné boty, které měl  táta mezi botami, které si zakoupil. Pokud byste mého tátu znali, pak byste věděli, že by si totiž nikdy nekoupil boty, o nichž by nebyl přesvědčen, že jsou kvalitní.

Kotníčkové Converse, které byly o dvě čísla větší a v pánském provedení, se pomalu rozlepují. Vezu je do Hradce Králové a nechávám je bráchovi. Třeba je slepí a časem ještě unosí.

Přemýšlím nad nízkými Converse a přemýšlím, co s nimi. Kamarád říká, že by je ještě unosil, třeba na ryby. Byla jsem ráda, že ještě někomu poslouží a tak jsem mu je darovala.

PO TŘECH LETECH…

Je jaro a pomalu se blíží léto. Dívám se na své boty a nějaké by se mi hodily. Ale jaké? Sandále mám, uzavřené boty taky, lodičky… A co sportovní boty? Ty nemám. Nakonec procházím obchod za obchodem až nakonec skončím v jednom ze svých oblíbených a padnou mi do očí boty Converse.

Růžové, žluté, zelené, černé? Jaké vybrat? Bílé? Nakonec se rozhoduji pro nízké, typ Chuck Taylor All Star, v námořnické modři. Když je nosíval už můj táta… Fakt se mi líbí!

CONVERSE, typ All Star, se začal vyrábět v roce 1917, kdy se začalo používat k výrobě bot plátno. Zpočátku si tento typ bot kupovali hráči basketbalu, později příznivci Rock & Rollu a poté i ostatní – sportovci, umělci, rebelové, vizionáři…

Nosím je pár dní a jsem z nich nadšená! Lehké, pohodlné, krásné. Klasu si otázky, zda je budu moci nosit i v létě? Když bude teplo? Zkusím to a beru si je do velkého horka. Musím přiznat, že to nechápu. Jako kdyby teplo nehrálo žádnou roli! Je mi v nich příjemně.

Converse nosím od prvních jarních dnů, přes celé léto až do podzimu celé dva roky. Vyčistila jsem je asi čtyřikrát, když jsem je ukládala do krabice. Nechápu to! Jsou totiž téměř jako nové… Nyní si kupuji další, nízké, opět typ Chuck Taylor All Star, ale v bílé barvě.

A CO TÁTOVY CONVERSE?

Napadne mě, že bych se zeptala kamaráda, zda má ještě tátovy Converse. Musím přiznat, že se mi po nich stýská a chtěla bych je zpátky. Možná by mohly mít už historickou cenu. A kdyby ne, pro mě mají cenu nevyčíslitelnou.

Za chvíli mi na mobilu zapípá sms, ve které mi odepisuje: "Opravdu jsem je nosil, ale moc dlouho nevydržely. Však víš, byly za pár korun."

Kamarád, který sám nakupuje svým dospívajícím dětem (a nyní se podržte!) boty Converse (imitace) na vietnamských tržištích, aby ho to nestálo mnoho, není v obraze! Je mi líto nejen jeho, ale i jeho dětí. Znám totiž případy ze svého okolí, které v takových botách vyrůstaly a skončily s plochými nohami, bolestmi zad a ortopedickými vložkami na celý život.

Nic tedy není vzdálenější pravdě. Boty Converse, které se vyrábějí již 105 let (začaly se vyrábět v roce 1908) jsou nejen kvalitní, ale také dlouho vydrží. Řekla bych, že cena za kvalitu je celkem nízká. Kamarád si jen neuvědomil, že nosil boty Converse půl století staré.

Dopisuji tento blog s botami Converse na nohou, dívám se na ně a vzpomínám na tátu… Usmívám se. Ano, táta věděl, jaké boty jsou dobré a co si koupit. A jsem si jistá, že kdyby žil, že by mi jejich koupi schválil!

Fotografie a linky:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Converse

http://www.converse.com/#/home

http://www.conversecz.com/

http://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 31.5.2013 9:38 | karma článku: 14,85 | přečteno: 1771x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Moje 90letá přítelkyně

Člověk nikdy netuší, koho potká. A tak se mi poštěstilo, že jsem po přestěhování narazila na báječnou sousedku. Muži, vzdělání, knihy, filmy, hudba, móda, dějiny... V tom všem si skvěle rozumíme a nezáleží na věku.

30.5.2024 v 14:33 | Karma: 4,34 | Přečteno: 56x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3875x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 38,19 | Přečteno: 5527x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 15,08 | Přečteno: 781x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 11,37 | Přečteno: 520x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Korespondenční volba dělí občany na dvě kategorie, hrozí manipulace, říká opozice

14. června 2024  8:42,  aktualizováno  11:32

Přímý přenos V Poslanecké sněmovně pokračuje jednání o korespondenční volbě. Tu opozice dlouhodobě odmítá. Podle...

Ve vyhořelém bytě našli mrtvého člověka. Policie pátrá po možné žhářce

14. června 2024  8:03,  aktualizováno  11:30

V Klatovech dnes časně ráno hořel byt ve výškové budově, hasiči v něm našli jednoho mrtvého, další...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

V pražských Vršovicích srazilo seniora na přechodu auto, na místě zemřel

14. června 2024  10:50

Ráno došlo ve Vršovické ulici v Praze 10 ke střetu osobního vozu s chodcem. Přibližně 70letý muž...

Pronájem kanceláře 96 m2
Pronájem kanceláře 96 m2

Vladislavova, Písek - Pražské Předměstí
12 480 Kč/měsíc

  • Počet článků 625
  • Celková karma 22,61
  • Průměrná čtenost 3808x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->