Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smutný „úspěch“ blogerova dopisu presidentovi

Nic nezobrazuje komunisty způsobenou morální devastaci našeho národa lépe než velký zájem jednak zde publikovaného dopisu presidentovi, stejně jako podobně koncipované články ostatních blogerů na téma president Zeman. Z mlčící většiny jak vidno udělala totalita opravdu jen stádo ovcí, které muselo přes 40 let držet pusinku a krok. Kdepak dřív si dovolit kritizovat presidenta,  i za kritiku posledního soudruha úředníka přeci hrozil kriminál. Kdežto dnes, presidenta můžeme kritizovat jak je libo, a o úřednících už ani nemluvě. Opravdu? Opravdu můžeme kritizovat i úředníky jak je libo? Ale proč to tedy nikdo nedělá? Proč se každý zaměřuje jen na presidenta?

Odpověď je jednoduchá. Je to bezbolestné, zanadávat si na presidenta, a hlavně, nevyžaduje to žádné úsilí, žádnou energii. Zvláště když je národ pořád deformován totalitním drilem, a tak téměř nikoho ani nenapadne, že by se mohl sám pokusit o změny k lepšímu a nenechávat veškerou práci jen na presidentovi. Ani to nemůžeme mít lidem za zlé.

John Lennon koncem šedesátých let řekl, že potřeba otcovských figur je chybou předchozí generace.  Která měla představu, že za ni vše udělá otec, Bůh, nebo president. Dodal pak, že to je omyl, že my všichni jsme moc /power/, a tak jen na nás záleží, jaký budeme mít život, že za nás rozhodně nikdo nic nezařídí.

Pro nás to dnes platí ještě víc než pro tehdejší Velkou Británii, neboť naše země byla po roce 1948 neustále masírovaná kultem osobnosti presidentů i jiných politiků všeho druhu, „spřátelené“  cizozemské  nevyjímaje. Takže to máme většinou opravdu pod kůží, že vrchnost se musí poslouchat, že vrchnost je něco nadpozemského, nedotknutelného, a tato přehnaná úcta a přehnaný respekt přetrvává dodnes.

Toto ovšem běžnému čtenáři, tleskajícímu v diskusi pod blogem s dopisem pro presidenta už při nejlepší vůli dojít nemůže, to už je mimo jeho chápání, že ne president ale on sám by měl něco dělat. Jen si představme, že by každý ze snad již sto tisíců čtenářů dopisu i jeho dalších variant třeba v Lidovkách sám začal řešit jednu špatnost ve svém okolí, a ať nikdo jen neříká, že o žádné neví, každá z nás jich zná spousty. To by byl ale fofr, kdyby se najednou došláplo na sto tisíc zastupitelů a úředníků, to by bylo tóčo. Které by nezařídilo ani tisíc presidentů. Ale kdepak, všichni můžou být v klidu, vše pojede dál ve starých kolejích, trochu to jen teď odnese v diskusích president Zeman, ale desetitisíce malých presidentů si v klidu budou dál užívat svých funkcí k osobnímu prospěchu. Protože na ně si už nikdo netroufne, k těm si nikdo nic nedovolí, protože ti by se už za to mohli konkrétně pomstít, na rozdíl od Zemana.

Abych ale ukázal, že sám se snažím být jiný než současná mlčící většina, která sice už nemlčí pokud jde o presidenta, ale jinak je na tom stejně jako za totality, tak jeden malý příklad. Již několik let se věnuji malým presidentům na brněnském Magistrátu, a to primátoru Onderkovi a jeho technickému náměstkovi Mackovi, který je mimo jiné proslulý tím, že značnou část své pracovní doby věnoval po dlouhé měsíce úspěšné legalizaci své černé stavby na brněnské přehradě, to vše pochopitelně za souhlasu ostatních malých presidentů – zastupitelů města Brna.

Jedná se o již pět let trvající ostudnou exekuci ve výši cca čtvrt milionu za parkování vraku auta, na které Magistrát pořád trvá byť už i Nejvyšší soud rozhodl, že Magistrát v tomto případě pochybil mnohem víc než jeho bezbranná oběť, která se poté co jako podnikatelka v prodeji knih zkrachovala, a přišla o byt a ještě onemocněla prostě nedostatečně starala o to, že ji zmizel z ulice vrak auta. Kdežto Magistrát města Brna v čele s vysokoškolsky vzdělanými vrcholnými úředníky v plném rozmachu sil jako právě zmíněný primátor  Bc. Roman Onderka MBA  a jeho technický náměstek ing. Ladislav Macek, ten ji obeslal až po dvou letech a vůbec se neobtěžoval s tím, aby jí byla informace o odtažení auta opravdu doručena.  Jen  na okraj, v této věci zasedal již 4 x Městský soud, a jednou Krajský a Nejvyšší soud, což na nákladech stálo daňové poplatníky již statisícové částky.

Ani to však s Magistrátem nehnulo, a návrh na smír byl odmítnut. Ovšem pozor, za velmi pochybných okolností. Jak dokládá následující příloha, tak aniž by proběhla rozprava, tak pro Návrh na uzavření soudního smíru bylo 43 zastupitelů, včetně primátora Onderky: 

Ovšem následně přišlo Městskému soudu vyjádření, že Zastupitelstvo návrh na uzavření  smíru s žalovanou neschválilo, viz další příloha. Je tedy otázkou, co vlastně zastupitelé schvalovali,  či jestli se někdo nedopustil podvodu když omylem řekl Mgr. Huječkové, aby soudu oznámila, že Magistrát se smírem nesouhlasí.  V každém případě oněch 43 přítomných zastupitelů  projevilo  podivuhodnou míru apatie, když ani jednoho z nich nezajímal další osud této možná nejostudnější aféry brněnského Magistrátu vůbec. Ale možná to je jen apatie vynucená okolnostmi, kdy nikdo z nich nechtěl zbytečně dráždit primátora Onderku či náměstka Macka, prostě jim nechtěl lézt do zelí. Na revanš možná zase oni nekazí kšeftíky jim. Uvidíme co nám další soudní jednání ještě přinesou.

Ještě si dovolím podotknout, že sám nespoléhám na presidenta  ani pokud jde o vyšetřování činnosti StB za totality,  když v tom mám dokonce mnohem lepší výsledky než celý Ústav pro studium totalitních režimů, který přes svůj rozpočet 140 mil. ročně činnost StB zejména za normalizace moc nestuduje, a veřejnost o svém bádání  taky nijak extra neinformuje. Ukázka mého bádání je např. ZDE

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Šesták | středa 6.11.2013 10:42 | karma článku: 19,89 | přečteno: 1539x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  15:52

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik