Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přetrvávající rudé móresy některých diskutérů blogu iDNES

Až neuvěřitelně vytrvalí jsou někteří diskutéři, kteří téměř čtvrt století po pádu totality na blogu neustále používají nejprofláklejší způsoby bolševické kritiky. Vždyť jen komunistické plátky typu Rudého práva, Tvorby či Tribuny se snižovaly k anonymní kritice jak svých odpůrců doma, tak ideologických nepřátel v zahraničí. Schováni za šifru či redakční značku si autoři na své oběti vybrali něco, na co by šlo úderně zaútočit, případně si to i vymysleli, a jako jediní spravedliví spustili naplno stavidla své výmluvnosti.

Jejich cílem bylo cokoli, domácích potížisti všeho druhu, západní kapitalisti, odírající své zaměstnance, nebo tamní odborářští bossové, mající milionové platy na rozdíl od vykořisťovaných zbídačených dělníků. Těmto rudým propagandistům pochopitelně pranic nevadilo, že sami byli socialistickými příživníky nejhoršího zrna, když za své nejvyšší platy neodváděli žádnou potřebnou práci. Pokud bychom pod tím nemysleli udržování mocenského postavení Komunistické strany Československa všemi prostředky.

Hlavně tak činili hezky skryti, v zákrytu, když vyčnívalo jen pár Husáků, Štrougalů či Biľaků. Ono se tak přeci jen chodilo líp mezi lidi, zvláště v době Gorbačova, když už komunismu nevěřil ani Jan Fischer, pokud třeba sousedi netušili, že ten milý pán odvedle se živí pindáním o socialismu ve stranickém tisku.

Podobně ovšem pindají i dnes někteří výtečníci v našich diskusích na iDNES. Aktuálně třeba v článku P. Paulczynského ZDE, kde autor mj. opět preventivně zmínil, že 22. srpna 1968 vstoupil na rok do KSČ, což je už na blogu notoricky známou skutečností, kterou mu pár diskutérů připomíná prakticky v každé diskusi. Byť to byla jistě poslední etapa naivně idealistického a tedy pochopitelného vstupu do KSČ, podobně jako v období po válce.

Diskutér cojanato první či kolikátý na to ovšem skočil jak rybka, a titulek svého příspěvku ještě vylepšil, zřejmě coby zdatný germanista, tím že naznačil možnost kolaborace autora už za války: „ Hilfe, hilfe, zvolal hrdy soudruh.... fakt, Paulczynski, krute alibisticko-populisticky pamflet...Jenom se ptam, proc zrovna dneska ? Co se podelalo, nejake vyroci ?  coj@nato.01 včera 20:49“

 Ale nakonec, proč ne? Je zde ovšem problém. Jak můžeme vědět, že cojanato není bývalý totalitní normalizační komunista, který se probral až v roce 1989, a teď si tady jen honí své ego? Vzhledem k tomu, že se někdy jeví jeho příspěvky jako inteligentní, tak je to docela pravděpodobné. Každému inteligentnímu člověku musí být totiž jasné, že pokud by chtěl někomu už několik let vyčítat, že byl kdysi rok v KSČ, musel by v prvá řadě nekompromisně dokázat, že sám v KSČ nikdy nebyl. Což jako anonym nemůže. A to pan cojanato jistě dobře ví, ovšem jeho ego je silnější. Jinak nic proti anonymům, diskusi to zrychluje, a umožňuje to i zapojení náhodných návštěvníků. A vůbec to nevadí třeba v diskusi o psích exkrementech. Ovšem pokud někdo systematicky opravdu už léta vyčítá Paulczynskému členství v KSČ jako cojanato a jeho pár souputniků, aniž bychom o jejich postoji za totality něco věděli,  trošku to páchne. Ale dotyční mají asi některé čichové vjemy omezeny.

Závěrem snad nejrozkošnějí diskusní příspěvek tohoto roku, který se udál o víkendu na tomto blogu ZDE. Kdy mi jeden zřejmě bývalý sovětofil vytknul, proč údajně v diskusích  vystupuju anonymně. O své reálné anonymitě ovšem decentně pomlčel.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Šesták | středa 18.4.2012 10:55 | karma článku: 18,24 | přečteno: 1595x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik