Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opička presidenta Zemana by nás měla probrat

Titulek je myšlen doslova, čili tak, že i kdyby měla být příčinou nyní již proslulého Zemanova extempore vskutku pořádná opička, nemělo by to probrat jeho, ale právě ty z nás, kteří si třeba jen občas myslíme, že president, ministři a vrcholní politici vůbec, mají v rukou naše osudy. John Lennon koncem šedesátých let řekl, že potřeba otcovských figur je chybou předchozí generace.  Která měla představu, že za ni vše udělá otec, Bůh, nebo president. Dodal pak, že to je omyl, že my všichni jsme moc /power/, a tak jen na nás záleží, jaký budeme mít život, že za nás rozhodně nikdo nic nezařídí.

Pro nás to dnes platí ještě víc než pro tehdejší Velkou Británii, neboť naše země byla po roce 1948 neustále masírovaná kultem osobnosti presidentů i jiných politiků všeho druhu, „spřátelené“  cizozemské nevyjímaje. Takže to máme většinou opravdu pod kůží, že vrchnost se musí poslouchat, že vrchnost je něco nadpozemského, nedotknutelného, a tato přehnaná úcta a přehnaný respekt přetrvává dodnes.

Pak dojde k tomu, že při poněkud archaickém představení se hlavní klíčník poněkud potácí, a tak se to hned začne bulvárně probírat na celostátní úrovni. Aniž by někoho napadlo, jestli příčinou nebyla třeba lehká mrtvička pana presidenta, většinou je všem jasné, že si prostě dal pořádně do nosu. To je sice trošku v rozporu s předchozí poznámkou o přehnané úctě a respektu, je to ovšem logické. Protože to znamená zase takové rajcovní uvolnění, napřed úcta a respekt a o to je pak větší vzrůšo, když se může presidentovi najednou dát co proto.

Ovšem žádné obavy, třeba téměř celé Brno kvůli tomuto malému vybočení z přehnaného respektu vůči autoritám svou podřízenost otcovským figurám zcela jistě nezmění. Vždy střízlivý a elegantní brněnský primátor pan Roman Onderka bude i nadále tím, komu si nikdo nedovolí něco vytknout. Jednou je prostě primátorem a tak je brněnskou otcovskou figurou, takovým malým presidentem, který vždy pro své Brno všechno zařídí, takže se ostatní už nemusí o nic starat. To má ovšem svá úskalí, když taková otcovská figura nabyde přesvědčení o své neomylnosti, a tak třeba vytrvale už pátým rokem požaduje po jedné občance svého Brna 300 tisíc korun za odtažení vraku auta v hodnotě stokrát menší. A požaduje to pořád, i když již před půl rokem rozhodl Nejvyšší soud, že Magistrát města Brna v kauze chyboval, že následně chyboval i Městský soud v Brně, stejně jako pak chyboval i Krajský soud v Brně. Ale protože je pan primátor Onderka takovou otcovskou figurou, o které si i všichni ostatní brněnští politici zřejmě myslí, že všechno zařídí sám nejlépe, podobně jako si to myslí i další brněnské osobnosti a občané vůbec, tak si mu nikdo nedovolí říct ani slovo, podobně jako  s primátorem Onderkou nehne ani Nejvyšší soud. Podrobnosti ZDE

Jistěže vrcholní politici musí dbát na vystupování a reprezentaci. Ale připusťme, že president Zeman byl opravdu u klenotů pod vlivem, a že příčina jeho indispozice nebyla jiná. Potom bych si v případě primátora Onderky řekl. Co bych jen za to dal, kdyby se při tom, jak nedávno křtil medvídky v brněnské ZOO, pořádně opil, a na závěr křtu řekl novinářům, že by se chtěl ještě omluvit za to, jak téměř 5 roků trval na absurdní pokutě za odtah vraku auta.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Šesták | sobota 11.5.2013 9:54 | karma článku: 43,64 | přečteno: 26265x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel dorazil před pardubický krajský úřad, dostal kytku a zmizel dovnitř

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  10:36

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Policejní zásah na Benešovsku. Zabarikádovaný muž v domě hrozí, že si ublíží

21. května 2024  10:31

Policisté zasahují od úterního rána na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž. Hrozí, že si...

Rus s modro-žlutými vlasy nahlásil krádež, dostal pokutu za diskreditaci armády

21. května 2024  10:27

Komunikaci s policií už si asi příště rozmyslí pětadvacetiletý Stas Netěsov z Moskvy. Mladý Rus...

Elektrokolo

11. května 2021  8:39,  aktualizováno  21.5 9:19

Elektrické kolo je jízdní kolo, které pohání elektrická energie. Může se s ním jako s běžným kolem...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik