Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bloger Matějka ohrožuje vznik demokracie v KLDR i na Kubě

František Matějka si počíná jako slon v severokorejském porcelánu, když podal trestní oznámení kvůli kondolenci k úmrtí Kim-Čong-ila. Normálně by to byla jen další úsměvná storka mezi námi blogery, problém je ovšem v tom, že třeba  již od ranních zpráv na Radiožurnálu ve 4:30 to tam je opakovaně jedním z hlavních témat. Na jedné straně se sice jedná o hezké zviditelnění blogu iDnes, asi poprvé od  loňska, kdy všechna média zaujal Ondra Kňava s blogem o smyšleném konci bezplatného houbaření v České republice, na straně druhé to ovšem může vážně zbrzdit cestu k demokracii jak v KLDR, tak i na Kubě.

Takže s velkou pravděpodobností se dostanou do světa včetně KLDR a Kuby zprávy, že je u nás opět hon na komunisty.  To pan Matějka zjevně nedomyslel, jakoby nevěděl, že podobně jako u nás v roce 1989 či v Rusku o něco později, o změnách může rozhodnout vždy jen vládnoucí třída, mají –li ovšem proběhnout bez krveprolití.  Takže ti, kteří jsou u moci, musí  mít po změnách zaručenu nejen beztrestnost, ale stejně výhodné či ještě lepší podmínky jako dřív, jinak do toho nepůjdou.  A na to máme zřejmě právě my nejlepší know how, toho musíme využít a tím pomoci k demokracii i v ostatních zemích. Vždyť na Kubě jsou už dokonce dál než my v roce  1989, kdy Václav Havel propustil tisíce vězňů až po svém zvolení, kdežto Kubánci tak učinili již před očekávaným nastolením demokracie.

A my se teď budeme vrtat v nějakých kondolencích, místo abychom využili  k prosazení demokracie i u našich bývalých spojenců aktuálně  celosvětově připomínaného  odkazu Václava Havla, jak zdůraznil třeba Richard von Weizsäcker, který nesdílel kritiku Václava Havla kvůli jeho snad příliš měkkému zúčtování s komunismem:

„Václav Havel dokázal vlastní utrpení, které mu způsobili komunisté, přetvořit v rozumný život. Hájil názor, že bychom měli být velkorysí vůči všem, kdo nám způsobili bolest. Stavět mosty k někdejším zločincům byla lekce, kterou mu dalo bezpráví spáchané na něm i na celé jeho zemi.“

Právě proto měla jet na pohřeb do KLDR naše nejvyšší státnická delegace, a využít toho k tomu, aby tamní vládě konkrétně vysvětlila, že se nemusí vůbec demokratických změn obávat, že nebude žádným problémem zajistit třeba pomocí kupónové privatizace to, aby si nejvyšší stranické kádry samy zprivatizovaly státní podniky, stejně jako že ty menší podniky se klidně převedou na dosavadní ředitele. Občanům se pak nabídne cestování, podnikání, takže si pod náporem těchto vjemů nějaké privatizace ani nevšimnou. Ale i tak budou spokojeni, určitě se budou mít lépe, podobně jako je tomu u nás. Vojákům a policistům zůstanou státní byty, které si za malý poplatek převedou, a budou mít rovněž zaručeny nejvyšší důchody. Navíc se Severokorejci budou moci vystříhat některých chyb, kterým jsme se ještě my nevyhnuli, jako byla třeba nedostatečná likvidace archivu tajných služeb.

Bylo sice dobrým počinem, že jsme to dali na 15 let k ledu, takže se mezitím vše stabilizovalo, ovšem jejich pozdější zpřístupnění znamenalo jen zbytečné výdaje, třeba v souvislosti se založením a provozem  Ústavu pro studium totalitních režimů. Ten zatím ještě nic moc nenastudoval, a jen stojí daňové poplatníky nemalé peníze. Když v KLDR vše zavčas spálí, žádný takový ústav potřebovat nebudou. Tak bychom měli pomáhat Korejské lidově demokratické republice, a ne napadáním nějakých projevů soustrasti. Vždyť Kim-Čong-il si ten systém nevymyslel, podobně jako si ani naši komunisté  nevymysleli totalitu u nás, tak proč by za to měl pykat dokonce ještě po smrti tak, že někdo bude napadat projev soustrasti k jeho úmrtí?

Dnešní svět je ve znamení tvrdého byznysu, a nikoho již dávno nezajímá, jestli byl někdo komunista. Na pohřeb Kim-Čong-ila se vydali zástupci firmy Hyundai, a nikoho u nás přitom nenapadlo, že Volkswagen si namlouval Škodovku taky ještě za Husáka. Tak ať se po provedení změn v KLDR a na Kubě jednou zase nedivíme, že nám ujel vlak. Využijme toho, že máme zemím jako KLDR či Kuba co nabídnout.  Třeba zkušenosti v tom smyslu, že ani s výplatou odškodnění pro ty, kteří byli dejme tomu v minulém období nějak poškozeni, ovšem především proto, že nevnímali tehdejší realitu a poněkud se vzpěčovali, tak s tím neobtěžujeme případné přímé viníky, ale bez problémů to uhradíme ze státní kasy.

 Takže pan Matějka by měl TO okamžitě stáhnout a věnovat se něčemu konstruktivnějšímu, než narušování dovolených na Nejvyšším státním zastupitelství. Třeba podpoře kandidatury Jana Fischera na funkci prezidenta. Následně bychom totiž celému světu vytřeli zrak, když by se Jan Fischer po zvolení pochopitelně vydal na první zahraniční cestu do KLDR a na Kubu, kde by osobně na svém příkladu mohl demonstrovat, že když  se u nás  mohl stát  prezidentem nomenklaturní kádr KSČ, nemusí se ničeho obávat ani severokorejští či kubánští soudruzi. V delegaci by mohl být také Vojtěch Filip. A společně by, byť se zpožděním, mohli položit věnce na hrob Kim-Čong-ila.  A pokud by s nimi jako šéf prezidentské ochranky přijel bývalý vězeňský dozorce Josef Vondruška, tím lépe. Byla by to pro něj satisfakce za neustálé trapné popotahování kvůli tomu, že si občas ve vězení do někoho bouchnul. Upřímně, při často nudné službě, kdo z nás by tak tehdy někdy rovněž neučinil? Zvláště při vědomí, že tehdejší politický systém měl být navždy.

Protože se  naše vláda a politické strany  o vývoj v KLDR či na Kubě nijak nezajímají, je třeba ocenit některé soukromé iniciativy, které investovaly do osvěty elity těchto zemí často velké částky. Tak můžou třeba kubánským obchodníkům či pracovníkům ambasády Kuby u nás na vlastním příkladě demonstrovat, že není důvodu, nějak se  obávat  demokratických změn. Zatím zdánlivě zbytečná investice se ovšem hned po změně podmínek na Kubě může díky vznikajícím skvělým kontaktům proměnit  ve skvělé obchodní příležitost v této perle Karibiku. Jeden příklad je ZDE

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Šesták | středa 28.12.2011 9:33 | karma článku: 21,31 | přečteno: 2261x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří

17. května 2024  7:21

Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik