Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zdravotní politika v České republice na rozcestí

V mém článku http://selucky.blog.idnes.cz/c/319895/Deficity-zdravotnictvi-v-Cechach-z-pohledu-svobody-obcana.html jsem popisoval naše zdravotnictví převážně z pohledu pacientů. Pohledy lékařské veřejnosti jsou docela známé, současné restrikce na úkor kvality ale nejsou žádným překvapením, jde jenom o pokračování běžícího vývoje. Na jednu stranu roste cena nových technologií a léčiv, na druhou stranu demografické změny vyvolávají vyšší spotřebu péče. A to v systému, který je podfinancovaný tak, že relativně nevelká změna v současnosti se ho zdá destabilizovat zásadně.

Problémem z hlediska státu i zdravotnických zařízení je, že používané regulace jsou jenom  „úřednické“, plošné, neberoucí ohled  na reálné ceny výkonů ani na pacienty vyžadovanou spotřebu. Pokud snad tomu někdo nevěřil, myslím, že pěknou citací je část projevu náměstka ministra zdravotnictví, kdy mluví o tom, že ceny výkonů nerespektují tržní cenu (tedy jsou pod ní, dokonce dnes reálně často  pod nákladovou složkou ceny) a považuje to za normální (…..  cena, již pacient platí za službu, které se mu dostane, prostřednictvím odvodu daně pojišťovně, neodpovídá tržní ceně služby.…..) viz: http://www.tribune.cz/clanek/29248-nosek-lekari-meli-dost-moznosti-vyhlasku-ovlivnit  Jeho zdůvodnění má logiku jenom  v pohledu úředníka pojišťovny, nikoliv pacienta a tím méně zdravotnických zařízení.

Stát, pojišťovny se snaží touto cestou uregulovat pomalejší růst ekonomiky a nedostatečně stoupajících odvodů.  Výsledkem je samozřejmě místo kvalitní péče postupný přechod k jejím náhražkám, což je obecně platný poznatek z reality posledních let. Ne snad že by o to pacienti nebo zdravotnická zařízení (ZZ) stála, ale jsou ekonomicky donuceni k tomuto postupu.

V tomto momentu se problém nesvobody pacienta ( nucený odvod zdravotní daně, jen jedna možnost kvality poskytovaných služeb a další deficity) a nesvobody ZZ objevují v plné nahotě. Také z hlediska státu a pojišťoven je opravdové unikum nepoužívání jiných regulací.

Stát má v principu dvě možnosti. Regulovat spotřebu zdravotnických služeb omezením jejich nabídky. (nikoliv ceny výkonů, ale omezení dostupnosti  ZZ a služeb)  a současně udržením dostatečné kvality a mj. i respektováním cen blízko tržních v těchto zdravotnických zařízeních. Tato cesta je v ČR zřejmě politicky neprůchozí (nepovedené rušení nemocnic) a musela by také být doplněna možností, aby se pacient léčil mimo tento systém v kolaterálním systému svobodných privátních zařízení, za tržní ceny. Podobný systém je léta ve Velké Británii, ale i tak bohatá zem má zásadní problémy s financováním zdravotnické služby (NHS). Obyvatelstvo VB je stále víc nespokojeno s rozsahem a dostupností služeb v rámci NHS. Privátní systém je úplně oddělen, jak finančně tak většinou i fyzicky, proto je poměrně drahý a tím málo dostupný. Zajišťuje ale dokonalou dostupnost a slušnou úroveň služeb pro movitější, nebo zaměstnance bohatých firem. Popravdě si neumím představit, že by se naši občané spokojili s kvalitou, rozsahem a dostupností péče podobného rozsahu jako v britské NHS. Pozoruhodné je, zvláště  prismatem dnešních dní v ČR, že zdravotníci jsou i ve státním systému NHS placeni solidně.

Představa, že by se v ČR dala ufinancovat zdravotní péče v rozsahu a kvalitě, jak je slibována pacientům a jak je virtuálně požadována (na úrovni Německa) je v realitě ekonomiky ČR nesmyslná. Aproximativně by to znamenalo násobky peněz jdoucích do zdravotnictví, což jistě není reálné.

Druhá principiální možnost je regulace služeb cestou peněženky pacienta. Obvyklý model je určitý stupeň základní péče, která je placena daní nebo základním pojištěním spolufinancovaným státem (nepracující), jde většinou o základnější péči, zavedené metody, levnější varianty léčení s přijatelnými výsledky a kvalitou, také bez zásadní spoluúčasti pacienta nebo "zdarma". Prostě kvalita a rozsah péče odpovídá vloženým prostředkům. Tento systém je doplněný připojištěním, nebo jinak nadstandardně placenými službami, bez omezení kvality a dostupnosti fakticky, pouze ekonomicky. Takový systém v mnoha variantách je také funkční, dá se doplnit  o spořící prvky, bonusový a malusový systém a podobné vymoženosti známé z pojištění v jiných oblastech. Umožňuje také prolínáním základních a nadstandardních služeb solidní profinancování standardní úrovně, celková cena pro pacienty nemusí být zdaleka nijak výrazná, protože dojde k omezení nesmyslné spotřeby dnešních dní, každý pacient i při sebemenší spoluúčasti velmi zvažuje, zda potřebuje to nebo ono vyšetření či léčení. Pro zdravotníky by to znamenalo méně výkonů ale za tržní, nebo blízko tržním ceny.

Ve světě vzniklo z historických ekonomických a politických důvodů mnoho variant organizace zdravotní péče, taky s různými prvky regulace a financování. Prakticky jeden z nejmizernějších je v dnešní ČR a bude se dál s pravděpodobností blížící se jistotě jenom dál horšit. Myslím si, že v dnešní rozjitřené situaci má cenu se zamyslet, jaké jsou možnosti změn a jak se k nim dostat. Dnešní systém s neobyčejnou mírou nesvobody a dirigismu státu je jistě určen k rozkladu, nebo k zásadní reformě. Bylo by dobré, aby občané ve svém zájmu pochopili, že politici, kteří o zdravotnictví jenom mluví, slibují vzdušné zámky, kvalitní a dostupnou péči,  nedělají mnoho nebo nic pro skutečné řízení zdravotnictví k těmto cílům a financování těchto slibů. Takže postupně se ze slibů stává jen virtuální realita, V tom mají prsty všechny vlády za posledních 20 let, posledních 10 let je obdobím, kdy i ekonomický nedouk musel pochopit, že tento systém nemá budoucnost a že by se s ním mělo hned a docela radikálně něco udělat. Co fakticky udělaly různé vlády, koalice i opozice každý občan může posoudit sám. Ono je to politicky nepopulární, lepší je vystupovat, plná ústa blaha občanů a nedělat nic. Toho jsme si ale užili už dost.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Selucký | čtvrtek 21.2.2013 17:21 | karma článku: 14,63 | přečteno: 918x
  • Další články autora

Jiří Selucký

Vymahatelnost práva a prosazování lidských práv

V Budějicích rokovali. Rokovali o romském problému. Závěrem našich aktivistů bylo, že jsou drobné problémy a ty se musí řešit nasypáním dalších peněz. Taky je potřeba zřídit další ministerstvo - pro lidská práva. O velkém problému vymahatelnosti práva a rovném přístupu v právech i povinnostech pro všechny se nějak zásadně nehovořilo.

27.11.2013 v 18:26 | Karma: 27,10 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Vzkaz Sobotkovi, Babišovi a dalším politikům

Vážení pánové, co jste tak krásně mluvili o rekonstrukci státu. Řešíte jistě zásadní věci, taky ve zdravotnictví. Třeba zrušení poplatků. Mezitím, za vašimi zády, se dějí zásadnější věci. Loupeže za bílého dne. Nevíte o čem píši? No přece o nové úhradové vyhlášce, respektive jejímu návrhu. To snad víte, co je, i když..... možná vám to v rámci koaličního secvičování uniklo.

15.11.2013 v 3:30 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6580x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Loupežníci zdravotničtí

Lidoví lapci typu Jánošíka bohatým brali a chudým dávali. Podle pověsti, jaká byla realita netušíme. Dnes ale žijeme v jiném světě, kdy se chudým bere a bohatým dává. K tomuto trendu se ale přidala i vláda v demisi. Nevěříte? Stačí si načíst fakta.

13.11.2013 v 19:30 | Karma: 20,64 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Chceme hájit právo na puč!!!!

Poslouchám opakovaně v TV prohlášení pučistů v ČSSD, že přece každý má právo na jiný názor, že si chtějí obhájit právo na jiný názor a podobně. Napřed jsem myslel, že špatně slyším, ale když už to říkal každý z nich? A nepletete se hošánci nebo opět mlžíte?

10.11.2013 v 7:36 | Karma: 42,74 | Přečteno: 8416x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Neústavní zdravotnictví - i tebe se to týká!

Ústavní soud zrušil úhradovou vyhlášku. Zpráva pro odborníky? Ani náhodou. Týká se každého z nás. Každý může havarovat a nebo závažně onemocnět a pokud jeho nemocnice nemá peníze na jeho léčení - nebude léčit? Opravdu si i dál myslíte, že na Vás to nemá vliv? Možná víc, než současné politické tanečky.

30.10.2013 v 20:56 | Karma: 18,40 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik