Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Ostatně je fakt zajímavé, kolik eskymáků přesně ví, jak se  žije černochům v africe.

Měli by jste, vážení diskutéři zvážit, zda máte vůbec tuchy, co se ve zdravotnictví děje a zda nejste v pozici těch eskymáků, kterým někdo při dlouhých polárních nocích nad hrncem masa a tuku nepovídá bajky o životě rovníkových černochů.

Na závěr bych Vám snad ješta napověděl že situace v organizaci a financování zdavotnictví je v čr extremně nepřehledá, ani část zdravotníků neví, jak to v detajlu chodí.

Pokud by jste uvažovali dál podle právnického - komu to slouží (ten boršus) - třeba by vás napadlo, že občanům ne a solidním zdravotníkům už vůbec ne. A pak je další logický krok. Odpovězte si na otázku, kdo nastavuje pravidla ve zdravotnictví a kdo pevně drží otěže ve zdravotnictví.

Pokud by někdo měl ideu, že některé zlotřilá strana, tak si třeba vytáhněte složení dozorčí rady VZP a její změny za posledních 5 let třeba.8-o

0 0
možnosti
PK

Udělat něco pozitivního pro stát znamená v první řadě swriozně diskutovat. A to pan doktor Selucký nedělá. Přiznám se, že jsem neviděl chudého lékaře. Samozřejmě v pár řádcích musím zjednodušovat, ale

- prý se nemůžeme srovnávat s Německem. Úroveň našich příjmů je podle levicových ekonomů (Švihlíková) cca 40%. Do zdravotnictví jde cca 15%, u nás 13,5% z hrubé mzdy. My jsme na pokraji kolapsu, kdežto Němci patrně zruší 10 eurový poplatek, protože "nevědí co s penězi".

- na Týden.cz z 13.února se dozvíte, že platy našich lékařů nejsou vůbec špatné proti úrovni v SRN. Snad tato studie nelže úplně.

Takže peněz připluje do zdravotnictví určitě méně, ale ne zas o tolik, aby stálo před kolapsem. Kdyby u¨nás nebujela šedá ekonomika (švarsystém, práce načerno nebo jen na oko za základní mzdu), tak by problém zdravotnictví třeba proti školství byl marginální.

3 1
možnosti
KB

V Německu hlavně zjistili, že je nesmyslný i poplatek za kvartál při neomezeném počtu návštěv. Takže úplně jiná situace než v Čechách (pro dospělé pacienty slušné a korektní chování) a přesto i toto zrušili.

0 0
možnosti
KB

Pokud vyhraje sociální demokracie volby (nejraději předčasné) a bude moci konečně sestavit vládu, vše od Julínka,Cikrta,Hegera,Topolánka, Dalíka...co straší v českém zdravotnictví bude zrušeno. Zdravotnictví nemůže dále stát na jakýchsi naprosto nesmyslných "regulačních" poplatcích, které nikoho nemohou regulovat a které poškozují většinu populace. Nemůže se nadále porušovat ústava ČR i zdravý rozum. Doufejme, že s novými ústavnímu soudci přijde i rozum a dodržování práva.

Co se týče modelu, na který bychom po zrušení naprosto nesmyslných pravicových reforem měli přejít, navrhuji např. kanadský model.

Ten doporučuje i bývalá ústavní soudkyně Wagnerová. Proti sobě stojí národní zdravotnictví i komerční-tržní zdravotnictví, které je ovšem v menšině. Pokud někdo není spokojen s péči poskytovanou bez jakýchokoliv nesmyslných doplatků a omezování, může jít do soukromého zařízení.

0 1
možnosti
JS

no, soc dem měla dost příležitostí něco udělat už opakovaně. Myslím, že jim také velmi vyhovuje tento boršus a že pokud něco udělají, tak změní propagandu + nějaké kosmetické změny.

Ostatně, pokud by jste chtěli tušit, co bude, koukněte na socdem slovensko. Máme to tady za humnem a není to hlavně pro pacienty nic dobrého...

Ale víra a naděje.. opium lidstva-. Politici podle mého , ať už jsou odkudkoliv, leví či praví, fakticky neudělají nic, dokud je občané nedonutí ... viz můj blog:-/

1 1
možnosti
OH

Částečně jsou problémem ve financování tužby lékařů mít plat jako na "západě". Ale už si neuvědomují, že by i jejich pacienti museli mít příjmy jako na "západě". (mimochodem také lékaři rádi zapomínají, že si nemuseli platit školné jako na tom západě a nemusí ho léta potom splácet).

Dále je třeba se podívat i na různé požadavky na vybavení. Proč nepořídit jedno zařízení a to využívat na směny (s malou technickou přestávkou), to by ale někteří lékaři připajímali jako ponížení jejich specializace a jejeich "odborné libido" by zůstalo neukojeno. Ne všichni potřebují všechno aby se necítili být ponižováni.

No a potom se do toho ještě zapojí dárečci, kteří vedou podivná výběrová řízení kdy jde "malá domů".

Toto jsou rezervy, kde se peníze dají najít. Tedy ne jen na straně škrtů u pacientů a zavádění dalších plateb.

2 0
možnosti
Foto

Vážený pane Horáku, pokusím se - možná marně - vysvětlit rozdíl mezi českým a "západním" lékařem. Pracuji jako samostatný lékař /termín soukromý už moc nepoužívám, neodpovídá realitě/.

Pro své nemocné jsem koupil elektromyografický přístroj - poměrně moderní, avšak žádný výkřik techniky - a to i z důvodu, aby nepříjemné vyšetření netrvalo příliš dlouho. Platil jsem v cenu v eurech úplně stejnou, jako platí můj "západní" kolega. Zjistil jsem, že mému "západnímu" kolegovi stačí na zaplacení onoho přístroje provedení cca 250 vyšetření, já musím udělat těch vyšetření asi 850. Z tohoto možná vidíte nepoměr plateb za výkony naším systémem a systémem na západě. Jistě jsem mohl koupit přístroj levnější, kde by ale bolestivá fáze trvala asi 3x déle než na současném přístroji.

Obecně je ve světě poměr nákladů ve zdravotnictví cca 40% pro provoz a 60% na mzdy. U nás je to přesně naopak.

Obyčejný lékař ve nemocnici, dokonce ani primář není schopen ovlivnit typ a cenu přístroje pro své oddělení.

Školné brzdí levicově orientovaní politici, považoval bych za správné částečnou platbu za studium.

Moc rezerv na straně lékařů již nenajdete.

2 0
možnosti
Foto

M10i53l92a75n 77K87a43s58l

21. 2. 2013 18:18

lékař by měl být natolik vzdělaný, aby nepsal "vlády dělali" Rv

1 2
možnosti
Foto

Pokud jste si z celého článku dr Seluckého odnesl pouze překlep, pak jste nepochybně většinová populace, která nevnímá, co se lékaři snaží sdělit svým pacientům. Článek je velmi dobrou analýzou současného marasmu ve zdravotnictví, který je obratně maskován mediálně vytvořeným nenajedeným lékařem.

2 1
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik