Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Všichni zdravotníci brečí, Heger se usmívá.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo  Úhradovou vyhlášku 2012, která určuje, komu, co a jak se bude v roce 2012 platit. Zajímavé je, že ministerstvo tvrdí, že se nemocnicím přidá a všichni dotčení veřejně protestují, upozorňují na pokles příjmů a omezení léčby. Zdá se to nelogické. Buď někdo z nich nemluví pravdu a brečí jenom propagačně k vylepšení vyjednávacích pozic (v následném jednání o smlouvách s pojišťovnami podle not daných MZ), nebo neumějí všichni či alespoň někteří počítat. Občany to příliš nezajímá, ačkoliv pokud onemocní a je pravda co svazy nemocnic a organizace ve zdravotnictví tvrdí, může to pro ně být poměrně zásadní problém.

Pojišťovny celkem logicky předpokládají horší příjmy. Zdá se, že to chtějí vyřešit velmi šalamounsky. Prostě- ať šetří nemocnice a ambulance, ať poskytnou více péče za fakticky méně peněz. Problém je, že nedochází k současné restrukturalizaci, nebo děje se pomalu. A je snaha, aby se dělo z nařízení moudrých úředníků státu a pojišťoven, což v důsledku je katastrofa pro pacienty.

Zdálo by se, že jde o problém především ekonomický, ale je zjevné, že je to jinak, ekonomicky to jde řešit a je jasné jak. Tak jak to tvrdí ministerstvo. Zavedeme placení za případ, stejné pro všechny (to je změna panečku!), peníze půjdou za pacientem (tedy kam přijde a nechá se léčit, tam pojišťovny zaplatí- docela zásadní změna) a vlastně pacienti rozhodnou svým "hlasováním nohama", kde se bude co dělat.  Ono to tak v normálním světě víceméně funguje. Proč by to nemělo fungovat u nás.

A jaká je realita v návrhu úhradové vyhlášky? Ten, kdo nemá výkonné ekonomické oddělení, tak jako obvykle se není schopen dopočítat reality, ostatně jako každý rok. Prostě hodně proměnných a neznámých......leccos se může ještě změnit.....a úhradová vyhláška až projde připomínkovým řízením tak bude teprve podkladem pro jednání s pojišťovnami, které může ještě dopadnout různě pro různé nemocnice a ambulance... klasický chaos.

Takže teď budou trochu odhady  a trochu fakta. Stejné ceny pro všechny- pchá! Jen z 20%, zbytek bude placeno podle dřívějška, tedy abych to řekl slušně- velmi nahodile s rozdíly až desítky procent za stejné. Proč? No protože ti neefektivní by to možná neustáli. A to by se chtělo, ne? Ekonomicky jistě, ale politicky? Peníze za pacientem- ano jistě. ale jenom trošku (několik málo % navíc nad loňský stav za dodržení dalších podmínek) a víc ani kačku, ať bude případů a nemocných jakékoliv množství. Takže ani efektivní si nepomůžou. Nemají jak navýšit svoje příjmy.  Ekonomický nonsens. Politicky- vítězství politiků nad realitou. Má to ještě další záludnosti, třeba že některé věci (např. dialýza) se budou platit méně než loni, OK, snad byla placena trochu lépe, ale je mnoho věcí, které jsou placeny katastrofálně chabě a ty se léta neřeší, takže jaká vyváženost, že. Ale o tom možná jindy.

Takže závěrem. Budeme si hrát na to, že je vše v pořádku. ekonomicky na to doplatí hlavně ti, kteří se chovali střídmě a šetřili, byli efektivní, ostatně jako již mnoho let. Restrukturalizace zatím peníze neuvolní(proč?), z venku nepřijdou. Heslo za málo peněz málo muziky ale platí, takže se vlastně bude léčit méně a protože není stanoven žádný nárok pacienta, tak možná i docela málo, třeba jen v některých oblastech nebo oborech, ale nejspíš bude. Pacientovi se to neřekne, je to politicky nekorektní proboha. Restrukturalizace nebude, nebo nahodilá. Neuvěřitelný počet drahých lůžek ve srovnání se světem ve velkých nemocnicích se nezmění, ale ani se nevylepší financování tam, kde by pacienti rádi chodili.

Možná to vidím zbytečně černě. Vyhláška se teprve připomínkuje (sice už je konec roku, ale už jsme si zvykli). Fakt je, že všechny skupiny ve zdravotnictví namítají, že jde o faktický pokles příjmů. Fakt je, že pojišťovny tvrdí, že přidají nemocnicím, ale naši žurnalisté se nejsou schopni doptat komu, jak vlastně  a kolik. Taky role opozice je tragická. Ačkoliv jsou jim fakta známa, mnohdy se na jejich rozvoji i podíleli, nijak se nesnaží na ně upozorňovat nebo něco měnit.  Pořádají konference o doplatečcích, což je sice z hlediska financování zdravotnictví samo o sobě marginální, ale hurááá! Má to obrovský politický náboj! Třeba nás příště zvolí, tak nebudeme zbytečně upozorňovat na nějaké podstatné chybky, že. Proč asi?

Fakt je, že se rozjíždí další vlna pomluv zdravotníků a lékařů- asi je potřeba někoho preventivně očernit. Pak je možné říkat, jak jsme byli zvyklí dříve, že systém je v pořádku a jen sem tam nějaký jedinec selže. Nějaký ten dopředu očerněný nejlépe. Nicméně to dělá dojem , že autoři situace (všechny politické garnitury za posledních 20 let ) studovali dobře marxismus leninismus. Prosvítá tady nosná myšlenka ekonomiky socialismu. V socialismu se vydávalo za dogma, že prvotní je politika a ekonomika je druhotná, jen výsledkem nebo nástrojem politiky. Bylo to vydáváno za podstatnou výhodu. Tak nevím.

Související články

http://selucky.blog.idnes.cz/c/184540/Zdravotnictvi-Diagnosis-Related-Group-DRG-platba-za-diagnozu.html

http://selucky.blog.idnes.cz/c/180402/Jak-funguje-a-nefunguje-zdravotni-pojisteni.html

http://selucky.blog.idnes.cz/c/224866/Nekonecne-cekani-pacientu-Nejenom-na-operace.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Selucký | neděle 11.12.2011 22:23 | karma článku: 10,80 | přečteno: 1114x
  • Další články autora

Jiří Selucký

Vymahatelnost práva a prosazování lidských práv

V Budějicích rokovali. Rokovali o romském problému. Závěrem našich aktivistů bylo, že jsou drobné problémy a ty se musí řešit nasypáním dalších peněz. Taky je potřeba zřídit další ministerstvo - pro lidská práva. O velkém problému vymahatelnosti práva a rovném přístupu v právech i povinnostech pro všechny se nějak zásadně nehovořilo.

27.11.2013 v 18:26 | Karma: 27,10 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Vzkaz Sobotkovi, Babišovi a dalším politikům

Vážení pánové, co jste tak krásně mluvili o rekonstrukci státu. Řešíte jistě zásadní věci, taky ve zdravotnictví. Třeba zrušení poplatků. Mezitím, za vašimi zády, se dějí zásadnější věci. Loupeže za bílého dne. Nevíte o čem píši? No přece o nové úhradové vyhlášce, respektive jejímu návrhu. To snad víte, co je, i když..... možná vám to v rámci koaličního secvičování uniklo.

15.11.2013 v 3:30 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6580x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Loupežníci zdravotničtí

Lidoví lapci typu Jánošíka bohatým brali a chudým dávali. Podle pověsti, jaká byla realita netušíme. Dnes ale žijeme v jiném světě, kdy se chudým bere a bohatým dává. K tomuto trendu se ale přidala i vláda v demisi. Nevěříte? Stačí si načíst fakta.

13.11.2013 v 19:30 | Karma: 20,64 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Chceme hájit právo na puč!!!!

Poslouchám opakovaně v TV prohlášení pučistů v ČSSD, že přece každý má právo na jiný názor, že si chtějí obhájit právo na jiný názor a podobně. Napřed jsem myslel, že špatně slyším, ale když už to říkal každý z nich? A nepletete se hošánci nebo opět mlžíte?

10.11.2013 v 7:36 | Karma: 42,74 | Přečteno: 8416x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Neústavní zdravotnictví - i tebe se to týká!

Ústavní soud zrušil úhradovou vyhlášku. Zpráva pro odborníky? Ani náhodou. Týká se každého z nás. Každý může havarovat a nebo závažně onemocnět a pokud jeho nemocnice nemá peníze na jeho léčení - nebude léčit? Opravdu si i dál myslíte, že na Vás to nemá vliv? Možná víc, než současné politické tanečky.

30.10.2013 v 20:56 | Karma: 18,40 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica operují. Robo, pojď sem, řekl mu útočník. Syn nechápe, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  19:44

Přímý přenos Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Atentát z davu je noční můra ochranky, líčí experti. Bývalý šéf mluví o chybách

15. května 2024  18:45,  aktualizováno  19:34

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Biden či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  19:31

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  19:05

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik