Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nekonečné čekání pacientů. Nejenom na operace.

České zdravotnictví v tomto roce prodělává skutečnou informační smršť. V reálné praxi se celkem nic nemění již léta, ale těch novinek, které nám oznamují "šokovaní" novináři je opravdu přehršel. Zajímavé je že to, co nám emotivně oznamují z medií není žádné překvapení  málem ani pro poslední pomocnici ve zdravotnictví ani pro většinu pacientů. Poslední „objevné“ zjištění byl žebříček nemocnic který opět nic nevypovídal ( http://selucky.blog.idnes.cz/c/222565/Uz-to-demaskovali-kdo-leci-dobre-a-kdo-ne.html ).

V dnešních mediích je záplava informací, jak dlouho se kde čeká. Seznamy jsou omezeny jenom na nemocnice přímo vlastněné státem, tedy v podstatě na dnešní fakultní nemocnice. Čekání je převážně na plánovatelné výkony (tedy odložitelné ) mezi nemocnicemi se liší  v měsících až v letech. ( http://www.tribune.cz/clanek/24574-muzeme-operovat-casteji-ale-nikdo-nam-to-nezaplati http://www.zdn.cz/denni-zpravy/z-domova/vyhledat-nemocnici-podle-cekacich-dob-pomuze-webova-sluzba-462025 ) Pacienti to vědí a většinou se zlobí na své lékaře. V novinách psali (dříve) , že se nečeká a vy mě tady necháváte čekat týdny! (měsíce nebo léta!! ). Také se těžce vysvětluje, že soused čekal polovinu času než  pan ten či onen. Dnes se už o tom píše, je to podle pojišťoven a jimi konkrétně nastavenému limitu pro tu či onu nemocnici (pokud v tom není jiný problém). A ten se může podstatně lišit.  Tento fakt se již propral v mediích a je také patrný na zveřejněných žebříčcích- uvádějí  třeba 6-11 měsíců…. Asi podle toho, kdo je kde pojištěn.  Bajky o tom, že se to dá s pojišťovnou vyřídit jsou jenom bajky, pro zdravotníky je to opakovaně  vyjednávaná otázka se zdůvodněním- nejsou peníze, limity musí být.

Rady dnes zveřejněné  jsou také z říše pohádek a bájí. Jeden ze šéfů FN soudí, že pokud by si operaci pacient zaplatil celou, nemusí čekat. Nějak zapomněl říct, že operace, o které mluví je i materiálově náročná a že stojí desítky až nějakou stovku tisíc. Kolik asi tak pacientů si to může zaplatit cash?

Další opravdová hvězda komplexních informací je mluvčí jedné z pojišťoven. „Mají ještě druhou možnost – zajet si do jiné nemocnice“. Pacient jistě může jít k operaci jinam. Tedy nejlépe z vlastního svobodného rozhodnutí. Má to ale několik háčků. Operace by měla vyplynout z předchozí léčby, z poznání  a navození důvěry mezi pacientem a lékařem.  Není to přece „kus ve fabrice“! Nebo je? Možná jak kde a jak pro koho. Taky pan mluvčí pozapomněl národu oznámit, že pojišťovny platí sanitku jenom do nejbližšího zařízení, kde takovou péči poskytují, takže mimoregionálně ne. Musel by si ji každý zaplatit sám. Existuje i otázka následné péče, kontrol, případných posudků, řešení  neschopnosti nebo ev důchodů- nejlépe tam, kde pacienta operovali, kde o něm nejvíce vědí, takže ano. Může jet jinam. Ale také tam bude následně jezdit. Za své. A to je podstatný argument ke zvážení pro mnoho pacientů.

Peníze nejsou a nebudou, bude hůř. Proto je dobré, že je snaha to řešit. Tak, aby solidní zdravotní péče byla dostupná každému řadovému občanovi. Jsme přece v Evropě. Čekání na operace  je v mnoha státech Evropy (ze západních výrazně třeba v Anglii) . V rámci základní zdravotní daně. Ale pro část obyvatelstva s nadstandardním pojištěním jsou stejně jako pro platící cash dostupné služby  okamžitě. A také jsou v rámci základní daně limity čekání nastaveny zákonem (nebo předpisem) a nesmí přesáhnout určenou dobu. Ono to má jistou logiku. Protože jestli operaci udělají v Horní Dolní, nebo třeba ve  Lhotě je pro systém jedno. Tak jak tak ji zaplatí. Nebo ne? Proč by pak měl pacient jet přes celou republiku k operaci, když tam i onde ji pojišťovna zaplatí a pacient tam musí jít nikoliv  ze svého svobodného rozhodnutí?

Chystají se změny a přejme si, aby byly k lepšímu. Hloupé je, že díky politickým bojům neexistuje solidní veřejná diskuze co ano a co ne, co za to a kde peníze vzít. Politici o tom sami z pochopitelných důvodů nehovoří a novináři se jich neptají (viz uváděné články a problematika). Jdou jenom po povrhu a papouškují okrajové záležitosti bez toho, aby byli schopni logických dotazů pod kůži nebo zjištění alespoň základních informací. No co, když to konzumentům stačí?

Ptejte se ale svých politiků, když se novináři neptají. Jak chtějí zajistit to či ono. Jak to bude dál. Jestli raději stíhačky nebo komplexnější péče. Kde se ztrácejí peníze a co proti tomu dělají. Jistě vás napadne spousta dalších podstatných dotazů.

Čekání je problém medicínský, lidský a ekonomický. Dlouhé čekání, když pominu lidské problémy, bolest a medicínské komplikace je také zásadní problém ekonomický. Odložená operace je nakonec dražší, než provedená v optimálním čase. Má víc komplikací, déle se maroduje, déle se doléčuje, pacienti v mezičase potřebují léky,  sociální služby a na doléčení třeba lázně. Výsledky také budou asi v průměru horší. Pokud by někdo spojil náklady zdravotní a sociální, tak se toho rychle dopočítá. Tedy pokud by nebral jako cíl jenom  letošní business plan.

Nekonečné čekání na komplexní férové informace v souvislostech neskončilo. Určitě ne ve zdravotnictví a v našich médiích píšících o zdravotnictví.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Selucký | středa 2.11.2011 20:06 | karma článku: 12,34 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Jiří Selucký

Vymahatelnost práva a prosazování lidských práv

V Budějicích rokovali. Rokovali o romském problému. Závěrem našich aktivistů bylo, že jsou drobné problémy a ty se musí řešit nasypáním dalších peněz. Taky je potřeba zřídit další ministerstvo - pro lidská práva. O velkém problému vymahatelnosti práva a rovném přístupu v právech i povinnostech pro všechny se nějak zásadně nehovořilo.

27.11.2013 v 18:26 | Karma: 27,10 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Vzkaz Sobotkovi, Babišovi a dalším politikům

Vážení pánové, co jste tak krásně mluvili o rekonstrukci státu. Řešíte jistě zásadní věci, taky ve zdravotnictví. Třeba zrušení poplatků. Mezitím, za vašimi zády, se dějí zásadnější věci. Loupeže za bílého dne. Nevíte o čem píši? No přece o nové úhradové vyhlášce, respektive jejímu návrhu. To snad víte, co je, i když..... možná vám to v rámci koaličního secvičování uniklo.

15.11.2013 v 3:30 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6580x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Loupežníci zdravotničtí

Lidoví lapci typu Jánošíka bohatým brali a chudým dávali. Podle pověsti, jaká byla realita netušíme. Dnes ale žijeme v jiném světě, kdy se chudým bere a bohatým dává. K tomuto trendu se ale přidala i vláda v demisi. Nevěříte? Stačí si načíst fakta.

13.11.2013 v 19:30 | Karma: 20,64 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Chceme hájit právo na puč!!!!

Poslouchám opakovaně v TV prohlášení pučistů v ČSSD, že přece každý má právo na jiný názor, že si chtějí obhájit právo na jiný názor a podobně. Napřed jsem myslel, že špatně slyším, ale když už to říkal každý z nich? A nepletete se hošánci nebo opět mlžíte?

10.11.2013 v 7:36 | Karma: 42,74 | Přečteno: 8416x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Neústavní zdravotnictví - i tebe se to týká!

Ústavní soud zrušil úhradovou vyhlášku. Zpráva pro odborníky? Ani náhodou. Týká se každého z nás. Každý může havarovat a nebo závažně onemocnět a pokud jeho nemocnice nemá peníze na jeho léčení - nebude léčit? Opravdu si i dál myslíte, že na Vás to nemá vliv? Možná víc, než současné politické tanečky.

30.10.2013 v 20:56 | Karma: 18,40 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik