Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se platí plomby i jiné- zázrak českých ekonomických tygrů

Amalgámová plomba je předmětem sporu o cenu. Vzhledem k tomu, že tato jednoduchá věc v plné nahotě ukazuje absurdistán v ČR zdravotnictví, trochu to rozeberu. Zdá se to jednoduché, hlavně našim všehoznalcům. Amalgám je za 20Kč, 200Kč celkově  musí stačit! Zubaři sice už léta říkají, že reálná cena je přes 400Kč či víc, ale nějak se to neřešilo. Že by se to rozseklo  teď je  docela nepravděpodobné, zvlášť, když se z toho stalo politikum. Hoši, co spolu mluví, si musejí především načechrat politická peříčka pod záminkou boje o střední třídu a nemajetné. Možná také poléčit svoje trochu aktuálně poškozené ego.Takže to zůstane při starém. Přijdete k zubaři, on Vám udělá něco za 400 nebo 500Kč a pojišťovna mu zaplatí 200Kč.

Ten problém ceny není v ceně vlastního amalgamu, ale zubního křesla a vrtaček, kdy cena základního  vybavení začíná od cca 400 000 Kč a končí u jednoho milionu, a to se bavíme ne o luxusu, ale o nástrojích na práci. Také něco stojí vlastní provoz , komplikovaný a zdražovaný plněním všech možných a nemožných předpisů rozličných organizací, nájem, energie, úklid , plat sestry a lékaře a světe div se , také  daně a odvody státu a jeho organizacím. Zubaři to mají už léta profesionálně zkalkulované, cena za tento výkon v  průměrném čase na jednu plombu při jejich průměrných nákladech je od 400 Kč výše.

Řeknete si - prověřit , přepočítat, pokud to tak je , tak zařadit do plateb pojišťoven. Slyšeli jsme aktuálně radu jednoho z vrcholových  politiků, že takové jednání jako vyhrožováním výpovědí smluv pojišťovnám je odporné, že kdyby slušně přišli a pěkně poprosili, že by se o tom uvažovalo a řešilo se to. Zábavné. Buď je úplně mimo, nebo mluví jinak pro media a jinak to ví a zná. Oni ti zubaři pěkně jednají a žádají drahně let, nejsem zubař , ale odhadl bych to tak na 10 roků.  A Nic. Proto opakovaně v minulosti i nyní navrhují, aby to šlo do přímých plateb pacienty, i když hodně riskují nedostatek pacientů a práce tedy také omezení svých příjmů.

Ministr Heger to řekl  v přímém přenosu také jasně. Nejsou peníze na zvýšení plateb za plomby. Proto také hledáme, ze zdravotního hlediska časté, ale ne nebezpečné onemocnění, které tím, že by se vyřadilo ze zdravotního pojištění by ušetřilo peníze pojišťovnám. Ušetřené peníze  by se daly použít na vylepšení péče o závažná onemocnění. O to také jde. Především by se měly velmi dobře platit "velké průšvihy" a nějaké drobnosti si ve jménu tohoto může každý zaplatit sám.

Je tu ale otázka věrohodnosti. Těžko se najde podpora na "vytahování " peněz z kapes občanů, pokud panuje obecné přesvědčení , že se krade a tuneluje kde to jde. Jasně, měly by se vyřešit základní úniky peněz ve zdravotnictví dřív , než se bude šahat do kapes. Fakt je, že ministerstvo na tom usilovně svižně pracuje (viz další články blogu).  Otázka je, zda míra nestability dovolí  dotáhnout podstatné změny do nějakého reálného stavu. Zvlášť proto, že se tady opravdu spíše politikaří a že strany a straničky si na této problematice dělají politické ostruhy. Že je to hlavně proti občanům, proti těm, jejichž jménem se ve své funkci zaklínají, nikomu v podstatě nevadí. Přestože  stávající svinčík nikomu negarantuje nic. Akorát to občané netuší taky díky našim skvělým médiím.

Kdyby se tato lapálie týkala jenom zubařů a amalgamových plomb, šlo by zřejmě o marginálii.  Konkrétně zubaři si také nakonec nějak poradí. Ale je to krystalicky jasný obraz toho, jak to v ČR zdravotnictví funguje. Ceny většiny výkonů nereálné, bez vztahu k současným nákladům, krom toho se navíc platí komukoliv jakkoliv, s různými limity a dosáhnou znormálnění cen bylo v horizontu třeba i  deseti let je nereálné.

Myslím si , že tuto metodu by naši ekonomové mohli převzít i do jiných oborů. Třeba by se z nás stal východoevropský ekonomický tygr. Benzín za deset,  rohlík za padoš, oktávka za 100 tis . Smějete se? Zdá se Vám, že by to nebyl agresivní tygr ale nějaká zdechlina?  A proč se divíte úrovni zdravotnictví? Fungování zdravotnictví u nás patří mezi opravdové ekonomické zázraky, podle všech ekonomických daností dávno mělo dojít k úplnému rozkladu funkčnosti systému. Funguje hlavně díky tomu personálu, na který kdekdo s chutí nadává.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Selucký | středa 8.6.2011 14:39 | karma článku: 17,28 | přečteno: 2079x
  • Další články autora

Jiří Selucký

Vymahatelnost práva a prosazování lidských práv

V Budějicích rokovali. Rokovali o romském problému. Závěrem našich aktivistů bylo, že jsou drobné problémy a ty se musí řešit nasypáním dalších peněz. Taky je potřeba zřídit další ministerstvo - pro lidská práva. O velkém problému vymahatelnosti práva a rovném přístupu v právech i povinnostech pro všechny se nějak zásadně nehovořilo.

27.11.2013 v 18:26 | Karma: 27,10 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Vzkaz Sobotkovi, Babišovi a dalším politikům

Vážení pánové, co jste tak krásně mluvili o rekonstrukci státu. Řešíte jistě zásadní věci, taky ve zdravotnictví. Třeba zrušení poplatků. Mezitím, za vašimi zády, se dějí zásadnější věci. Loupeže za bílého dne. Nevíte o čem píši? No přece o nové úhradové vyhlášce, respektive jejímu návrhu. To snad víte, co je, i když..... možná vám to v rámci koaličního secvičování uniklo.

15.11.2013 v 3:30 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6580x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Loupežníci zdravotničtí

Lidoví lapci typu Jánošíka bohatým brali a chudým dávali. Podle pověsti, jaká byla realita netušíme. Dnes ale žijeme v jiném světě, kdy se chudým bere a bohatým dává. K tomuto trendu se ale přidala i vláda v demisi. Nevěříte? Stačí si načíst fakta.

13.11.2013 v 19:30 | Karma: 20,64 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Chceme hájit právo na puč!!!!

Poslouchám opakovaně v TV prohlášení pučistů v ČSSD, že přece každý má právo na jiný názor, že si chtějí obhájit právo na jiný názor a podobně. Napřed jsem myslel, že špatně slyším, ale když už to říkal každý z nich? A nepletete se hošánci nebo opět mlžíte?

10.11.2013 v 7:36 | Karma: 42,74 | Přečteno: 8416x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Neústavní zdravotnictví - i tebe se to týká!

Ústavní soud zrušil úhradovou vyhlášku. Zpráva pro odborníky? Ani náhodou. Týká se každého z nás. Každý může havarovat a nebo závažně onemocnět a pokud jeho nemocnice nemá peníze na jeho léčení - nebude léčit? Opravdu si i dál myslíte, že na Vás to nemá vliv? Možná víc, než současné politické tanečky.

30.10.2013 v 20:56 | Karma: 18,40 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13,  aktualizováno  14:33

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Vláda kývla na program návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  14:31

Přímý přenos Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu schválila ve středu vláda. V první fázi by se...

Za mír demonstrujte s vašimi komunisty v Moskvě, sepsul Rouček Dostála

15. května 2024  14:25

Ve vysílání pořadu 360° CNN Prima News na téma Evropská unie a bezpečnost se pohádali kandidát za...

Dvěma pětinám rodičů nevadí děti trestat vařečkou či páskem, ukázal průzkum

15. května 2024  14:17

Bití dítěte vařečkou či páskem je nepřijatelné pro tři pětiny českých rodičů. Fackování za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik