Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak Matějka střelil kozla

Pan František Matějka píše rozhodně zajímavě. Občas dráždí, občas vypíchne problém ve světle, kteří jiní nevidí, většinou nenechává nikoho klidným. Dnes vyvěsil na web svůj článek http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/322044/Zdravotnictvi-chybi-penize-rika-lekarska-Cammora-odbory.html a ne že by nějak vybočoval ze svých jiných textů, ale věcně je natolik mimo, že jsem se rozhodl ho okomentovat. Nějak se mi nepodařilo dostat do jeho diskuze, tak to napíšu zde. A veznu to odstavec po odstavci, z pohledu lékaře dosti znalého, jak je v ČR organizováno zdravotnictví.

lékaři přistoupili na hru o body - ano, to je pravda a podle mne je to největší a základní chyba, která se stala už v roce 93, tehdy bylo spousta naivních mezi námi, kteří si mysleli, že zdravotnictví je pro stát tak důležité, že ho bude chtít udržovat v relativní kondici. Takový systém taky tehdy fungoval v mnoha státech světa. Ona ale jako vždy nastala speciální česká cesta, stát připravil lékaře o právo mluvit do nacenění výkonů. Tím méně mají vliv na organizaci pojišťoven a na rozhodování o tom, co se má platit ze zdravotního pojištění a co ne. Neexistuje v ČR ani žádný arbitr, který by v případě sporu rozhodoval, cena a rozsah péče je diktát státu (pojišťoven). Pokud má svaté právo si nacenit svoji práci každý řemeslník, proč je to upíráno lékařům? http://selucky.blog.idnes.cz/c/319895/Deficity-zdravotnictvi-v-Cechach-z-pohledu-svobody-obcana.html

dodavatelé jednorázových věcí - to je existující trend, jednak do toho nutí zdravotnická zařízení (ZZ) stát, hygiena svými předpisy, ale je také potřeba vědět, že obecně ve světě, kde nejsou pokroucené ceny tak jde většinou o levnější varianty než umývat, prát, čistit, desinfikovat a sterilizovat pomůcky k opakovanému užití a pak taky, objevili se nové nemoci jako AIDS a hepatitida C třeba, pokud pominu etiku, soudní spory po nechtěném přenosu nakonec vyjdou na daleko víc, o zmařených životech ani nemluvím. Betonáři, komplementátoři vybavení, nákupčí předražených strojů - nemají s lékaři nic společného, tam je to rank politiků, jimi dosazených kamarádů manažerů a různých příživníků v různých organizacích od MZ dolů.

vyděrači v bílých pláštích, kteří se zaštiťují lékařskými odbory -víte, označit někoho za vyděrače neznajíce souvislostí je docela silné kafé. Jasně, děláváte to. Lékařské organizace, LK, svaz ambulantních specialistů atd. napsali nějakou petici, můžete si ji dohledat. Tam říkají národu, že stát bere peníze na léčení, aby to občané věděli, aby se nedivili. Aby měli možnost třeba se připojit v tlaku na politiky, aby něco rozumného konečně udělali. Pokud jste natolik líný, že jste si ani tuto petici nenačetl, je to smutné. Nemusíte se připojovat, ale Váš postup je stejný, jako když vám v noci začne hořet střecha, sousedi přivolají hasiče a Vy na ně budete řvát, že jsou zloději a co mají co pohledávat ve Vašem domě. Ano, tak hluboká je míra Vašeho poznání. Nějaká čísla a odkazy k tomu : http://selucky.blog.idnes.cz/c/321978/Doktori-uz-zase-vydiraji.html .

bankroty, exekuce a mezi nimi nejsou lékaři a zdravotnická zařízení - No to nejsou. Ale opět, podstatu jste nepochopil a ještě z Vás trošku vykukuje česká závist. Proč nejsou? Protože jsou to většinou schopní a odpovědní lidi a k bankrotu to nedovedou. Hledají skulinky v systému, jak se uživit, nebo jdou do firem, nebo odejdou pryč z republiky. Ten pohyb je velmi podstatný, opět, můžete si načíst. Třeba tady : http://selucky.blog.idnes.cz/c/247228/Katastrofalni-personalni-krize-v-ceskem-zdravotnictvi-prichazi.html .

Ve zdravotnictví prostě lidé plýtvají a okrádají ostošest, stejně jako jinde, kde jsou veřejné peníze. To je celé a netřeba hledat nějaké zásadně složité příčiny. Problémem veřejného zdravotnictví je totiž sám princip veřejného zdravotnictví. Pozor změna, tady s Vámi souhlasím. Fakt je, že některé funkcionality se jinak organizují obtížně, jako třeba emergency - to je podobné jako hasiči, musejí mít zaplaceno i za to , že čekají připraveni, ale dá se poohlédnout ve světě, jak to kde je zařízeno a inspirovat se. Fakt je, že nastavení systému dělá stát (pojišťovny) a jeho řízení drží pevně v rukou, ač se to nemusí v tom boršusu zdát. Ono se nejlépe odklání, když je chaos, že ano. Ale opět, pane Matějko, z toho neviňte lékaře, ti solidní a slušní jsou z toho tak nešťastní, že občas spáchají i nějakou petici. Fakt je , že spousta hlupáků to zatím není schopna pochopit a někteří z nich vykřikují něco o vyděračích. http://selucky.blog.idnes.cz/c/315945/Realita-a-virtualni-obraz-zdravotnictvi-v-CR.html

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Selucký | sobota 16.2.2013 16:55 | karma článku: 24,92 | přečteno: 2214x
  • Další články autora

Jiří Selucký

Vymahatelnost práva a prosazování lidských práv

V Budějicích rokovali. Rokovali o romském problému. Závěrem našich aktivistů bylo, že jsou drobné problémy a ty se musí řešit nasypáním dalších peněz. Taky je potřeba zřídit další ministerstvo - pro lidská práva. O velkém problému vymahatelnosti práva a rovném přístupu v právech i povinnostech pro všechny se nějak zásadně nehovořilo.

27.11.2013 v 18:26 | Karma: 27,10 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Vzkaz Sobotkovi, Babišovi a dalším politikům

Vážení pánové, co jste tak krásně mluvili o rekonstrukci státu. Řešíte jistě zásadní věci, taky ve zdravotnictví. Třeba zrušení poplatků. Mezitím, za vašimi zády, se dějí zásadnější věci. Loupeže za bílého dne. Nevíte o čem píši? No přece o nové úhradové vyhlášce, respektive jejímu návrhu. To snad víte, co je, i když..... možná vám to v rámci koaličního secvičování uniklo.

15.11.2013 v 3:30 | Karma: 40,37 | Přečteno: 6580x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Loupežníci zdravotničtí

Lidoví lapci typu Jánošíka bohatým brali a chudým dávali. Podle pověsti, jaká byla realita netušíme. Dnes ale žijeme v jiném světě, kdy se chudým bere a bohatým dává. K tomuto trendu se ale přidala i vláda v demisi. Nevěříte? Stačí si načíst fakta.

13.11.2013 v 19:30 | Karma: 20,64 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Chceme hájit právo na puč!!!!

Poslouchám opakovaně v TV prohlášení pučistů v ČSSD, že přece každý má právo na jiný názor, že si chtějí obhájit právo na jiný názor a podobně. Napřed jsem myslel, že špatně slyším, ale když už to říkal každý z nich? A nepletete se hošánci nebo opět mlžíte?

10.11.2013 v 7:36 | Karma: 42,74 | Přečteno: 8416x | Diskuse| Politika

Jiří Selucký

Neústavní zdravotnictví - i tebe se to týká!

Ústavní soud zrušil úhradovou vyhlášku. Zpráva pro odborníky? Ani náhodou. Týká se každého z nás. Každý může havarovat a nebo závažně onemocnět a pokud jeho nemocnice nemá peníze na jeho léčení - nebude léčit? Opravdu si i dál myslíte, že na Vás to nemá vliv? Možná víc, než současné politické tanečky.

30.10.2013 v 20:56 | Karma: 18,40 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Psy bila i mučila studenou vodou, některé utýrala k smrti. Ženě hrozí až osm let

15. května 2024  13:07

Ženě z Prahy hrozí až osm let vězení za týrání zvířat a jejich chov v nevhodných podmínkách. Své...

KOMENTÁŘ: Na Ukrajině stejně jako v íránské poušti. Bude vývoj podobný?

15. května 2024

Premium Má Ukrajina i se západní pomocí nějakou šanci na vítězství nebo na výsledek, který nebude úplnou...

Pomáhal jsem lidem najít práci, brání se místostarosta obviněný ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21,  aktualizováno  12:56

Olomoucký krajský soud odstartoval případ místostarosty Šumperka Karla Hoška obžalovaného ze...

Miss Belgie a politické porno. Vlámští pravičáci před volbami pečou odtržení

15. května 2024  12:52

Premium Ostende (od zpravodaje iDNES.cz) Za necelý měsíc čeká Belgii svátek demokracie na třetí. A zároveň velký blázinec. Souběžně se budou...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik