Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Být, či nebýt v komunismu? To je oč tu běží...

Shakespeare by z toho radost neměl, a co teprve Palacký či dokonce Strobach. Že Vám tito pánové s onou souvislostí komunismu a 17. listopadem 1989 nic neříkají. Zapřemýšlejte... Přeci jen tam něco bude. Aneb mládí by se mělo vzpamatovat.

Doktor Antonín Strobach. Zdroj: http://upload.wikimedia.org/Jan Vilímek (autor portrétu)

Jak prosté. V jednoduchosti tkví krása (chcete-li síla), a proto Shakespeare svým výrokem z jeho nejznámější hry posloužil jako inspirace k mému článku. Být, či nebýt? To je přeci oč tu běží, ale k tomu se vrátím později. Co Palacký? Nic, že byste měli omezené historické vnímání? To Vám pak onen pan Strobach nemůže říkat vůbec nic. Oba dva pánové měli něco do činění se sněmem v Kroměříži, který se konal v období datatovaném mezi léty 1848 - 1849. Že stále nevíte, jakou by to mělo mít souvislost s komunismem a s naším, každoročně omílaným listopadovým datem. Nebojte, brzy se alespoň malinko přiučíte.

Vraťme se ale k samé podstatě. Dámy a pánové, mohli byste mi, pěkně prosím, osvětlit, proč každý rok se vydáváte 17. listopadu na ta samá místa, kvůli tomu samému problému, zvonit "klíčema" ? Proč hlavně mladí lidé tyto věci dělají, když v podstatě nemohou tušit, o co šlo. Velmi vyhraněně se stavím proti mladým lidem ( konkretizujme si onen věk, od 18 let), kteří se vydávají "protestovat". Protože v podstatě opakují to, co se dělo 17. listopadu, ale nemá to s tím nic společného. Pokud jsou nespokojeni s vládou a režimem, ať si najdou jiný způsobem vyjádření svého názoru než avizované zvonění nástroji, které otvírají dveře našich domovů a nebo raději, ať se lépe vzdělávají, aby na onen pomyslný "trůn" mohli usednout oni a změnit chod naší země. A co by vlastně chtěli? Změnit demokracii zpátky na komunismus. Když všichni tak vesele dnes na Staroměstském náměstí onu demokracii "pohřbili". Většina lidí si stěžuji na to, jak to v tuto chvíli v naší zemi vypadá a vzpomínají na komunismu, ale vrátit by se do něj nechtěli.

Vidíte v tom ten určitý paradox. Dříve se sedmnáctého zvonilo proti kominusmu a na podporu nabytí demokracie. Dnes se zvoní proti pomyslné demokracii a nabytí pomyslného komunismu, kde podle dotazovaných lidí, bylo lépe. Co se žádá? Aby bohatí dávali chudým (větší daně bohatým)? A co takhle Robin Hood, ten by tu, pěkně prosím, někde nebyl? A víte, oč vůbec žádáte? Jaký jste si představovali systém? Počestnou a spravedlivou demokracii, která by bohatým brala a chudým dávala. Zemi bez násilí a život v pravdě a vítězství?

Sami víte, že jste žili v iluzi něčeho, co nikdy nemůže vzniknout. Pokud existují pojmy typu "korupce, úplatky,s chodek státní rozpočtu" a hlavně lidé, kteří tyto pojmy v hojné míře berou jako své "děti", nemůže naše země dosáhnout pokoje.

No a co onen Palacký a Strobach. Ty projednávali kdysi v roce 1848 otázku zákona o zrušení poddanství a roboty, který navrhl Kudlich. Co myslíte? Sami víte, jak to dopadlo. V září toho samého roku bylo zrušení deklarováno a stvrzno podpisem samotného císaře. Ony "obstrukce" trvaly pouze týden? No, to by mě upřímně zajímalo, jestli by naše vláda byla schopna něco závažného v krátkém časovém úseku schválit. Sami vidíte, jaké podstatné otázky se řešily tehdy. A teď mi odpovězte, jaké podstatné politické otázky, které by zemi pomohly, se řeší nyní?

 

Ticho po pěšině, a přitom schodek státní rozpočtu stoupá, stoupá a stoupá...

Autor: Sabina Sarkisovová | pátek 18.11.2011 9:00 | karma článku: 10,71 | přečteno: 915x
  • Další články autora

Sabina Sarkisovová

Ženy a Ježíšek

No. A jak začít? V mém věku by se určitě mělo specifikovat, co znamená„být hodný“. Domnívám se, že nikdo z nás dospělých to totiž netuší. S narůstajícím věkem totiž iluze pohody a bezstarostnosti vyprchávají a narážíme na tvrdou realitu. Ztrácíme tak schopnostbýt hodní. Osobně se to snažím vyrovnávat úsměvy na spolucestující v tramvaji či drobnými dobrými skutky, ale to asi nestačí. A víš proč? Protože jsi mi ještě pod stromeček toho(k sakru)ženicha pořád nepřinesl... A promiň, jestli jsem nepochopila tvé velkorysé gesto na 5. prosince, ale rohatého umouněnce s řetězem, to já nechci. Ano. Vím, žena je nástroj ďáblův, ale i tak mám trošku vyšší preference.

20.12.2014 v 18:30 | Karma: 7,07 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Sabina Sarkisovová

Chilliwoman aneb jak jsem soutěžila v pojídání chilli

Chilli sem, chilli tam, nám už je to všechno jedno. Vím, je to trošku jiná písnička, ale věřte, že tahle má to pravé grády. Ostatně 1. listopadu jsem se o tom přesvědčila sama. Přiznejme si to, některé okamžiky se Vám vryjí do paměti a chcete si je uchovat navždycky. A když díky konzumaci chilli poznáte spoustu skvělých nových lidí, od plic se zasmějete a vypijete litr mléka během jednoho večera na místě, kde se normálně konzumuje ve velkém množství pouze pivo, tak už to stojí za to, ne? Já tomu říkám „žít naplno“. Nelitovat. Pobavit se. A popálit se... a to vše je CHILLIMAN, soutěž v pojídání chilli.

7.11.2014 v 9:00 | Karma: 25,12 | Přečteno: 3165x | Diskuse| Kultura

Sabina Sarkisovová

Coriolanus aneb když Vás divadelní hra vtáhne a nepustí.. na dlouho

William Shakespeare. Opěvovaný dramatik... i když, jak dobře víme, není jisté, jestli všechy ty hry, za které sklízí obdiv i několik set let po smrti, napsal. Ovšem to není předmětem mého dnešního psaní. Za svůj život jsem zatím zhlédla několik her tohoto básníka a dramatika. Všechny mě nadchly svou nadčasovostí, tím, jak dokáží spojovat nespojitelné a tím, že vyvolávají emoce, jak pozitivní, tak negativní. Nikdy se mi ovšem nestalo, abych se u Shakespearovské hry rozplakala. Až do včerejšího večera, do večera, který ve mně zanechal velmi silný emotivní zážitek...

6.2.2014 v 9:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 350x | Diskuse| Kultura

Sabina Sarkisovová

Vášnivá endorfinová sprcha... to je Brutal Kruháč

Jestli si myslíte, že máte fyzičku, tak Vám garantuji, že nemáte. Stejné moudro se opakuje i v případě, pokud se domníváte, že Vaše tělo a svaly snesou velkou zátěž, nesnesou. Můžete být smrtelníci, jako já nebo mistři světa v jakémkoliv sportu, ale nic Vás nedokáže připravit na tu bolest a zároveň naprostou euforii v této aktivitě. Ona zábava se nazývá Brutal Kruháč a získala si mé srdce i svaly.

4.9.2013 v 9:00 | Karma: 14,06 | Přečteno: 2091x | Diskuse| Sport

Sabina Sarkisovová

Chcete zažít adrenalin? Nefunkční spojka v rušné Praze stačí...

Myslíte si, že Vám se to stát přeci nemůže. O auto se zodpovědně staráte, i když s ním jezdíte v podstatě denně... A pak se najednou objeví ta chvíle, kdy Vám zatrne a nezmůžete naprosto nic...

27.8.2012 v 9:00 | Karma: 9,77 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1675x
Jsem čím jsem, nejen díky mým přátelům, ale též informacím, které z okolí získávám. Jsem člověk, kterého svět baví. Člověk, který bez kontaktu s jinými neumí žít. Osobnost, která si váží lidí, kteří píší. Jmenuji se Sabina Sarkisovová ("Sabajka") a jsem vděčná za to, co jsem. Jsem sama sebou.