Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Coriolanus aneb když Vás divadelní hra vtáhne a nepustí.. na dlouho

William Shakespeare. Opěvovaný dramatik... i když, jak dobře víme, není jisté, jestli všechy ty hry, za které sklízí obdiv i několik set let po smrti, napsal. Ovšem to není předmětem mého dnešního psaní. Za svůj život jsem zatím zhlédla několik her tohoto básníka a dramatika. Všechny mě nadchly svou nadčasovostí, tím, jak dokáží spojovat nespojitelné a tím, že vyvolávají emoce, jak pozitivní, tak negativní. Nikdy se mi ovšem nestalo, abych se u Shakespearovské hry rozplakala. Až do včerejšího večera, do večera, který ve mně zanechal velmi silný emotivní zážitek...

Sabina Sarkisovová

Loki. Ačkoliv to může znít neuvěřitelně, je onen pravý důvod, proč většina mladých lidí "naklusala" 30. 1 nebo později, jako já 4.2, do kina Světozor. National Theatre Live, zde přenášelo živě divadelní hru Coriolanus z Donmar Warehouse, což je malé uznávané nekomerční londýnské divadlo. A jak s tím souvisí Loki, nejoblíbenější záporná postava ve filmech jako Thor a Avengers, která u nynějších teenagerů vede na plné čáře? Odpověď je naprosto jednoduchá. Tom Hiddleston. Jeden z nejnadanějších herců nynější generace. Brit známý svým šarmem a elegancí, výjimečným chováním a velmi příjemným zevnějškem. 

Vím, že jeho fanoušci, respektive fanynky, prahnou přednostě po jeho vzhledu, nicméně mě zajímalo, jak se popere s titulní úlohou skvělého římského generála Gaia Marcia Coriolana, jelikož se mi zdálo, že je na onu roli velmi mladý. Obávala jsem se, že jeho mladistvý entusiasmus a energie převálcuje tak velkolepé dílo, ve kterém se objevuje tolik politiky. I když moc dobře vím, jak exceluje v seriálu The Hollow Crown jako Jindřich V. a že v roce 2007 ztvárnil brilantně roli Cassia v Othellovi.

Coriolanus se řadí mezi tragédie a je to poslední hra, kterou Shakespeare umístil do prostředí Říma. Coriolanus je statečný generál, jež bojuje za svůj stát a je rozhodnut při dalším boji zemřít či vyhrát nad svým dávným nepřítelem Aufidiem. Nicméně se v Římě potýká s nevolí lidu (plebejů), kvůli své arogantní povaze. Oplývá na druhou stranou přízní patricijů. Jeho matka žádá, aby se stal konzulem, což se ale nestane. Zástupci lidu je vyhnán z Říma, jelikož pohrdá demokracií a jejími principy. Následně nabízí své služby nebo svou smrt Aufidiovi. Ten s díky přijímá jeho službu. Coriolanus ví, že jakmile svého odvěkého nepřítele zradí, čeká ho smrt, ale pomsta proti své vlasti je silnější. Společně začnou obléhat Řím. Coriolanus drží své slovo až do chvíle než přijde jeho manželka se synem a jeho matka se snahou ho přesvědčit, aby přestal Řím obléhat. Coriolanus podléhá a zprostředkovává mezi Volusky, jež jsou vedeni Aufidiem, a Římem mír. Jak již bylo řečeno výše, celou hru uzavírá krutá Coriolanova smrt, kterou si za svou zradu Aufidia právoplatně zasloužil, proto se jí ani nebrání. 

Při vstupu do kina mnou prostoupil velmi příjemný pocit klidu. Očekávala jsem velkolepou podívanou. A má očekávání byla vyslyšena. Od prvních okamžiků jsem hru hltala plnými doušky. Nemohla jsem se nabažit hereckého umu Hiddlestona. Jeho řev, jeho bolest byla prociťována jako kdyby opravdu přišel z boje, ve kterém utržil desítky zásahů mečem. Hadley Fraser, který ztvárnil Aufidia, mu zdárně, nikoliv sekundoval, ale velmi nebezpečně konkuroval. Chvílemi jsme měla pocit, že tito dva muži jsou nepřátelé/přátelé na život  a na smrt, nehledě na to, v jakém prostředí se nacházejí. Jejich emoce prostupovaly každého před plátnem. Nikdo z nás nevnímal, že sedíme v kině. Prahli jsme po pocitu v ten okamžik usednout na sedadlo v Donmar Warehouse a cítit pot a krev, linoucí se z ran zraněných bojovníků. Chtěla jsem tam tak moc být. Cítit ty "stříkající" emoce, pohledy do očí, hněv a lásku na vlastní kůži. Přestávka. Ta dávala čas na to si v 15 minutách promyslet, jak na mě hra působí. Dostala jsem se do fáze naprostého útěku z reality do doby starověkého Říma. Rozhlížela jsem se kolem sebe a přemýšlela, jestli život v naší uspěchané době má vůbec nějaký smysl. Dřív lidé bojovali za to, v co věřili. Byli pyšní, muži byli bojovníci, ženy disponovaly silnější vůlí a neochvějnou láskou. Čtvrt hodina uběhla, nesmírně jsem se těšila na druhou část, která začínala příchodem Coriolana k Aufidiovi. Tom a Hadley zde ukázali, že se narodili přímo pro své role. Věřili jste jim každé slovo. Nepochybovali jste ani o jediném kroku. Každá věta ve mně vyvoláva emoci. Každá věta se dala vztáhnout na dnešní dobu a se stejnou grácií byla i tak podávána. Nejsilnější osobností byla ovšem Deborah Findlay, která jako Volumnie, Coriolanova matka, předvedla fenomenální výkon, který mě dohnal k slzám. Jak jsem podotkla výše, žádná z Williamových her (dovolím si ho familiárně nazývat pouze jménem) mě nikdy k vlhkým očím nesváděla. Snaha přesvědčit Coriolana o zastavení obléhání Říma, důraz na sílu jeho osobnosti... to všechno dovedla deborah k dokonalosti. Při pohledu do Coriolanových očí, nezůstalo jedno oko suché. Jeho pláč, kdy mu z jednoho oka vytryskla slza a pomalu stékala po tváři, má naprosto jiný emoční náboj než ve filmu. Vy víte, že někde v Londýně ten člověk opravdu v tuto chvíli pláče, že svou roli dokáže tak procítit, že mu to nedělá problém. Zbytek hry stékaly slzy po tváři mně... ovšem daleko rychleji než neotřelému římskému generálovi. Fakt, že Řím nakonec zachránil a sám zemřel dávala těm, kteří hru neznali, poznat sílu Shakespearovského díla. Poprvé v životě jsem v kině zatleskala. Nebyla jsem sama, což mě naplňovalo uspokojením, že jsou tu i obdivovatelé Shakespeare, kteří poznali kvalitně zahranou hru.
Ještě dlouho po odchodu jsem nad dílem přemýšlela. Představení trvalo dlouho do noci. Do postele jsem se dostala v 00.45. Ve 4 ráno jsem se probudila v naprosto zpocené košili. Coriolanus ve mně zanechal tak moc velkou stopu, že se mi zdálo o událostech starověkého Říma. O tom, jak zdevastované tělo Coriolana čeká na pranýři verdikt, jež ho má jmenovat konzulem. Hra se mi dostala velmi pod kůži. Cítila jsem úzko, velmi silný pocit... nedokázala jsem přemýšlet o ničem jiném. Druhý den, tedy dnes, když zde píši svá slova, cítím tu sílu okamžiku. Tímto článkem se chci zbavit břemene, břemene, které mě tíží, jelikož je zážitek tak silný, že si nemůžu ani přečíst svou milovanou knihu, protože mě v každé minutě vytrhne z pozornosti vzpomínka na včerejší představení. Nikdy jsem si nenesla tolik ponaučení ze Shakespearovských her jako z Coriolana. Fenomenální představení, které ještě dlouho zůstane na prknech, která znamenají svět, jelikož se dá vztáhnout do jakéhokoliv období. Ať je to doba Alžběty I. nebo současnost. 

Nesmíme zatracovat herce, jež se objevili v komiksových filmech a musíme jim dát šanci projevit se na divadelních prknech. Stejně tak bychom neměli chodit do kina na divadelní představení jen proto, že tam právě hraje roli jeden z nejpřitažlivějších mužů dnešní doby. Neměli bychom si stěžovat na časování titulků jenom proto, že nedokážeme tak rychle číst. A vůbec, co se obtěžujeme čtením. Je to krásná stará angličtina, kterou bychom měli vnímat celým svým srdcem... a už vůbec bychom neměli říkat, že nás "stará Shakespearovská klasika nebaví, protože je to utahaný a nudný". Ano, toto všechno jsme slyšela z úst Čechů, kterými jsem byla obklopena v kině. "Jsem velmi pyšná na to", že takovéto výroky ti lidé pronesli. Člověk pak hned pocítí v jaké "kvalitní" společnosti se nachází a upřímně, velmi mě to mrzí. 

Prosím, hlavně mladou generaci a i tu mou, aby klasická díla vnímala v širším kontextu. Aby udržovala lásku k těmto dílům. Přeci jen, my už žádné takovéto spisovatele, dramatiky, básníky mít nebudeme.  

A kdybyste náhodou někdy zavítali do Londýna, nezapomeňte navštívit Donmar Warehouse nebo The Globe a prociťte krásná představení v původním jazyce. Já totiž již na Shakespeara v angličtině nedám dopusit a už vůbec si nenechám ujít umění a lásku k divadlu britských herců, jelikož oni prostě umí...

Autor: Sabina Sarkisovová | čtvrtek 6.2.2014 9:00 | karma článku: 7,59 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Sabina Sarkisovová

Ženy a Ježíšek

No. A jak začít? V mém věku by se určitě mělo specifikovat, co znamená„být hodný“. Domnívám se, že nikdo z nás dospělých to totiž netuší. S narůstajícím věkem totiž iluze pohody a bezstarostnosti vyprchávají a narážíme na tvrdou realitu. Ztrácíme tak schopnostbýt hodní. Osobně se to snažím vyrovnávat úsměvy na spolucestující v tramvaji či drobnými dobrými skutky, ale to asi nestačí. A víš proč? Protože jsi mi ještě pod stromeček toho(k sakru)ženicha pořád nepřinesl... A promiň, jestli jsem nepochopila tvé velkorysé gesto na 5. prosince, ale rohatého umouněnce s řetězem, to já nechci. Ano. Vím, žena je nástroj ďáblův, ale i tak mám trošku vyšší preference.

20.12.2014 v 18:30 | Karma: 7,07 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Sabina Sarkisovová

Chilliwoman aneb jak jsem soutěžila v pojídání chilli

Chilli sem, chilli tam, nám už je to všechno jedno. Vím, je to trošku jiná písnička, ale věřte, že tahle má to pravé grády. Ostatně 1. listopadu jsem se o tom přesvědčila sama. Přiznejme si to, některé okamžiky se Vám vryjí do paměti a chcete si je uchovat navždycky. A když díky konzumaci chilli poznáte spoustu skvělých nových lidí, od plic se zasmějete a vypijete litr mléka během jednoho večera na místě, kde se normálně konzumuje ve velkém množství pouze pivo, tak už to stojí za to, ne? Já tomu říkám „žít naplno“. Nelitovat. Pobavit se. A popálit se... a to vše je CHILLIMAN, soutěž v pojídání chilli.

7.11.2014 v 9:00 | Karma: 25,12 | Přečteno: 3165x | Diskuse| Kultura

Sabina Sarkisovová

Vášnivá endorfinová sprcha... to je Brutal Kruháč

Jestli si myslíte, že máte fyzičku, tak Vám garantuji, že nemáte. Stejné moudro se opakuje i v případě, pokud se domníváte, že Vaše tělo a svaly snesou velkou zátěž, nesnesou. Můžete být smrtelníci, jako já nebo mistři světa v jakémkoliv sportu, ale nic Vás nedokáže připravit na tu bolest a zároveň naprostou euforii v této aktivitě. Ona zábava se nazývá Brutal Kruháč a získala si mé srdce i svaly.

4.9.2013 v 9:00 | Karma: 14,06 | Přečteno: 2091x | Diskuse| Sport

Sabina Sarkisovová

Chcete zažít adrenalin? Nefunkční spojka v rušné Praze stačí...

Myslíte si, že Vám se to stát přeci nemůže. O auto se zodpovědně staráte, i když s ním jezdíte v podstatě denně... A pak se najednou objeví ta chvíle, kdy Vám zatrne a nezmůžete naprosto nic...

27.8.2012 v 9:00 | Karma: 9,77 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Ostatní

Sabina Sarkisovová

Sportem ku zdraví a ku lásce k sobě samé/mu...

Poslední doba přináší trend vyhublých a vysportovaných lidí (hlavně nyní po Olympiádě dostala většina lidí záchvat sportu), ale nevídám lidi, kteří by si ono sportování opravdu užívali.Spíš se trápí, aby vypadali lépe a byli fit... Ale, o tom to přeci primárně není, ne?

24.8.2012 v 9:00 | Karma: 11,75 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:06

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

Žena zápasila s policisty o nůž, jednoho pořezala a sama se bodla do břicha

2. května 2024  11:44

Policisté pomáhali v Sušici na Klatovsku ženě, která byla rozrušená a chtěla si ublížit. Před...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1675x
Jsem čím jsem, nejen díky mým přátelům, ale též informacím, které z okolí získávám. Jsem člověk, kterého svět baví. Člověk, který bez kontaktu s jinými neumí žít. Osobnost, která si váží lidí, kteří píší. Jmenuji se Sabina Sarkisovová ("Sabajka") a jsem vděčná za to, co jsem. Jsem sama sebou.