Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život "jako na zámku"? - pěkně děkuji - pane Klausi Topolánku

Už 7.6.2007 otiskl Deník sdělení ke komentáři zpravodajství televize CNN, s informací o setkání prezidenta George Bushe s premiérem Klausem Topolánkem.

Použil jsem dnes toto spojení proto, že i pro mne oba jedno jsou a na vlastní kůži to zakouším.

V rámci úspory zúřadování si dovoluji vyjádřit „dík“ za tuto dvojjedinost ve smyslu:

„Za takový život a za takovou péči -

- jako na zámku -,

mnohý z nás i Vám vděčí pane Klaus i Topolánku“.

V tom článku Dalibor Dostál  a  Oldřich Janeba dále shrnují že jde spíše o realistickou ukázku obrazu významu Česka a jeho představitelů v cizině, že o Česku se píše jen v případě voleb.

Jsou také výjimky – cituji: „Jméno českého prezidenta Václava Klase se nedávno objevilo v agenturních zprávách v souvislosti s prohlášením Jihoafrického prezidenta Mbekiho, že AIDS nemá žádnou spojitost s virem HIV…“ a tento výrok zde řadí Erazim Kohák do stejné kategorie s výroky o neexistenci globálního oteplování.

Takže krom modelek, Dominika Haška, Jaromíra Jágra … Petra Čecha se o nás už moc neví.

Teprve později jsem si uvědomil některé souvislosti s mým dosud marným snažením a začal hledat noviny, které  ten článek otiskly.

V té době mne článek pobavil, protože rok před tím jsem zkroušeně žádal o pomoc a zásah osobně i pana prezidenta Klause a za přítomnosti paní Livie mu předal i dokumenty ještě v budově Jihočeského Krajského úřadu, před zraky v té věci angažovaných zastupitelů.

Když  mi paní Livie při převzetí řekla že jsem měl napsat přímo na prezidentskou kancelář, nemohla vědět že i to jsem udělal a později z došlé odpovědi si vyčetl závěr pana Jakla, že:

„ …prezidentovi nepřísluší zasahovat do rozhodování demokraticky zvolených zástupců …“.

Nutně jsem si vydedukoval že tedy nedemokraticky jednajícími zástupci by nemohl být ani prezident demokraticky zvoleným představitelem státu a pak i to že jen zavrhnul ODS nestačí.

Následně na náměstí v Českých Budějovicích jsem měl možnost říci na kameru zpravodajství redaktorovi Petru Šuleřovi o co mi šlo a proč jsem už žádal osobně i pana prezidenta.

Bohaté zkušenosti s touto formou přezíravostí a státnického nezájmu o starosti obyčejných lidí mám jistě nejen já, ale i mnohý z nás občanů.

Mít nápad a činit pokusy o tom psát může ten, kdo váží cenu svého života i pro ty  „nahoře“.   

Je opět před volbami a u našich zastupitelů se pravidelně objevují záchvaty nemoci, kterou sami nazývají „zájem o hledání řešení věcí veřejných“, když mnozí z nich z této úrovně nám už navařili tolik „kaše“ že i třicetiletí mají při stejném tempu už své funkce do důchodu jisté. 

Toto přirovnání inspiruje opakovaně k vyslovení racionálně míněného závěru, zdánlivě ale stejně tak fantasmagorického, jakým byla pro mne cesta k pochopení výrazu „proláskověný“.

Snad budu úspěšný a podaří se mi přiložit i ofocený autentický přepis audiozáznamu.

Pochopení významu voleb a souvislostí s událostmi z 11. září nám může pomoci při řešení zdánlivě neřešitelných otázek. Vůbec nemusí jít o konfrontaci s projevy terorizmu.

Psal jsem, že mnozí naši „rádoby politici“ rozuměj „rádoby správci věcí veřejných“ se derou za funkcemi podle zaslechnutého a snad i opravdu v té době adresně míněného výroku:

„Když tu funkci nezvládá, dá se tedy tam, kde to nevadí“ – samozřejmě míněno výš.

Nikdo z těch ohnutých co zas zvedli ruku se pak už nezabývá tím, jaká spoušť za nimi zůstala a nemají zájem přece na sebe upozorňovat, aby se jim to nevrátilo až půjdou zase oni výš.

Obyčejný člověk si jen může opět povzdechnout: „Občane pomoz si raději sám“.

„Když se ti to podaří, smíš si pak i myslet že tvá Vláda, případně strana, nebo jsi-li věřící, pak i Pán Bůh ti pomáhali taky “.

Došel jsem tak k závěru že ani dnes neplatí základní kritéria pro setrvání na funkcích:

Kvalifikovanost, Spravedlivost a Právní Diskvalifikovatelnost. (KSPD)

S jistotou lze tvrdit že první dvě kritéria jsou spíš charakteru proklamativního – prohlášení nebo slib - zatímco druhá dvě vyžadují jen striktní naplnění litery zákona vždy a ne jen někdy.

Netřeba domýšlet co se stane, když se má omezit administrativa třeba jen protože, zavedením počítačů se nahrazuje a zrychluje mnoho lidské činnosti v administrativě.

V první řadě se úloha zadává „nezávislému“ auditorovi, jakoby vedoucí všech stupňů byli nesvéprávní a o činnosti jimi řízeného úseku nic nevěděli.(Bývají starší a od počítačů utíkají)    

Ze závěru pak mají radost všichni, protože „Vlk se nažral a koza stejně ještě ztloustne“ byť o místo.

Takové postupy se zdají být diskutabilní jako zákazy o pití alkoholu na veřejnosti, když   

by stačilo zakázat jakýkoliv pohyb opilců tedy i zfetovaných a ty ostudně povinně odvážet

proutěným dvoukolákem - károu, se službou stejně postižených už v léčebném režimu.

Hloupá diskuse o vyloučení kamionů je také k smíchu, když se právě jimi jako pojízdnými 

majáky dají i měřit rychlosti a tím by také i kamiony přispívaly ke kázni řidičů v provozu.

Připusťme že formám solidarity lze s jistou mírou pochopení i rozumět, ale nelze rozumět tomu že pracovník hrubě porušující povinnosti je v tom nejhorším případě – jsou i takoví? – propuštěn a jeho místo se obsazuje bez strukturálních změn a bez ohledu na výkon počítačů, takže i tuto cestu snižování stavů o trestuhodně neschopné, ani schopní vedoucí žádných organizací nemusí využívat.

Zřejmě ani takoví vedoucí nejsou, nebo mají také už máslo na hlavě.

A jaká se mi zde jeví souvislost s 11.zářím?

Tento hrůzný čin je u útočníků vysvětlován jako forma odplaty a je o to hroznější, že byla provedena s relativně minimálními náklady útočících a vysokými ztrátami a strachem na straně napadených.

Stačily k tomu v podstatě peníze, které před krizí i po krizi dál mizí v obrovských sumách.

Přeneseno do poměrů řešení téměř sousedských sporů to znamená:

„Není třeba bojových systémů až na úroveň kosmického zbrojení, když k většímu odstrašení protivníka stačí se nechat „pozvat“ až k němu domů a tam mu na hlavu hodit třeba jeho hrnec i s jeho „gulášem“, který si sám vařil za vlastní peníze a ještě si bude muset to vše sám uklidit“.

Budou volby s řadou zájemců o funkce, včetně těch co se už zabydleli na funkcích a chtějí vypadat lépe než se dosud chovali. Přitom jim ještě nedochází že by měli už uvolnit místa.

Proto hledají takové, kteří „kaší“ navařenou na zámku budou krmit ty dole v podzámčí, včetně těch, kteří mají odvahu říci - děkuji - už nechci vyjídat co jsem si sám nenavařil.

Volby budou v červnu, takže vrstva zkažených by mohla být z velké části odstraněna do září a těm kteří na spuštění tohoto očistného procesu musí být nepochybně zainteresováni, chci i jen za sebe říci: „Za takový život „jako na zámku“? děkuju pěkně, pane Klausi i pane Topolánku.

S pozdravem Jiří Sámek 

Autor: Jiří Sámek | středa 4.3.2009 17:34 | karma článku: 7,06 | přečteno: 918x
  • Další články autora

Jiří Sámek

Tak já ti už zase mávám ty,ty,ty... ničemníku úředníku-politiku.

Že na šibaly platí jedině šibačka, jsem pochopil už v roce 2006 díky jednomu z nich a pro změnu na postu premiéra mi bylo určeno to také zkusit dokázat. Stalo se a s povrchností v tisku běžnou pak byli čtenáři informováni o bezprecedentním napadení váženého občana. Občana váženého samým prezidentem a lidmi kolem něho kteří mu takto radí - jak se později ukázalo.

15.6.2011 v 21:19 | Karma: 7,87 | Přečteno: 992x | Diskuse| Ostatní

Jiří Sámek

Šibačka - lék na ŠIBALy i jako politické homeopatikum.

Šibačka - lék na ŠIBALy i jako homeopatikum, k potírání BSE ve správě věcí veřejných. „Musíte věřit všemu a zároveň nevěřit ničemu“ „ a vůbec to nejdůležitější na tom je to - v žádném případě to nesmíte poplést“. Ocenění hloubky této myšlenky ing.Jiřího Janči, když podstatu získávání svých zkušeností v léčitelské praxi popsal takto, nemusí každý pochopit napoprvé.

28.4.2011 v 11:06 | Karma: 7,12 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Ostatní

Jiří Sámek

Rozpčtovou neodpovědností, egoismem execírek exekucemi k exitusům?

Přesněji vyjádřeno: S vládami rozpočtové neodpovědnosti, absencí lidské empatie, přemírou egoismu execírek exekucemi, také POVL - Politicky i Odborně Vyšinutí Lumpenaparátníci sobě přivodí exitus.

10.4.2011 v 8:16 | Karma: 12,40 | Přečteno: 595x | Diskuse| Ostatní

Jiří Sámek

Sazce chybí 100 milionů a stát nemá ani na úvěr dvě a půl miliady?

Stát ochotně vynakládá na volby vždy nenávratně okolo miliardy korun, ale 2,5 miliardy na získání vlivu v účelově vytunelovaném podniku SAZKA nemá?

16.3.2011 v 11:20 | Karma: 15,57 | Přečteno: 1368x | Diskuse| Ostatní

Jiří Sámek

Jeden kozel zahradníkem už nestačí? - Budou tedy dva?

Nepředjímám tímto zlomyslně špatné následky podle mne nesprávné realizace výsledků voleb a nemíním tím snad čtenáře ani vybízet k navozování pocitu vždy zhrzených představ.

2.6.2010 v 23:00 | Karma: 6,27 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Bude von der Leyenová ve funkci pokračovat? Lídři EU se na první schůzce neshodli

18. června 2024,  aktualizováno 

Lídři zemí Evropské unie se na neformálním summitu v Bruselu napoprvé neshodli na pokračování...

Jinudy prchat nelze. Kde je poslední otevřená brána do svobodné Ukrajiny

18. června 2024

Premium Na více než tisíc kilometrů dlouhé frontové linii mezi Ruskem a Ukrajinou se nachází poslední...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Česko vyzývá EU, aby omezilo ruské diplomaty. Špionománie, hrozí Kreml odvetou

17. června 2024  22:20

Pokud EU omezí pohyb ruských diplomatů, přijme Moskva odvetná opatření. Vyplývá to z vyjádření...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 900x
Když má člověk problém, se kterým nemůže hnout, měl by se umět z něho alespoň vychechtat (Cimrmanologové - a je pravdivý)
Uznávám řešení která nikomu neubližují a jsou pokud možno produktem kolektivního rozumu, který zavazuje ke spolupráci.
U samostatných vůdců společnosti požaduji chopnost řešit odpovědně problémy které nutně vyvstávají při jakékoliv činnosti a zvláště té jejich autoritativní. Stresovou úřední zátěží jsem byl vystaven i vlivu léku který zabíjel a jediný na tento stav žaluji.

Seznam rubrik